Skip to content
Home » Από το πρώτο τεύχος «Κόμιξ» στη γνωριμία μου με τον Don Rosa

Από το πρώτο τεύχος «Κόμιξ» στη γνωριμία μου με τον Don Rosa

    Από το πρώτο τεύχος «Κόμιξ» στη γνωριμία μου με τον Don Rosa

    Published
    Η εικονογράφηση του εξωφύλλου του «Κόμιξ» #1

    Από το πρώτο τεύχος «Κόμιξ» στη γνωριμία μου με τον Don Rosa

    Published
    Η εικονογράφηση του εξωφύλλου του «Κόμιξ» #1
    Ο φανατικός αναγνώστης και συλλέκτης κόμικς Αρχοντής Πάντσιος θυμάται για λογαριασμό του Short Stories τη χρυσή εποχή του περιοδικού «Κόμιξ» στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αλλά και τη γνωριμία του με τον θρυλικό σχεδιαστή και συγγραφέα κόμικς Don Rosa

    Δύο σημαντικά γεγονότα συνέβησαν τον Ιούλιο του 1988. Παντρεύτηκα στο χωριό μου με παπά (τον μακαριστό παπα-Γιάννη) και με κουμπάρα (τη Λίτσα Παρχαρίδου που δυστυχώς «έφυγε» πολλή νέα λίγα χρόνια αργότερα). Και κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Κόμιξ με τιμή εξωφύλλου 80 δραχμές.

    Τώρα που το σκέφτομαι θα έπρεπε να είχα λειτουργήσει κερδοσκοπικά. Να είχα αγοράσει τότε δεκαπέντε με είκοσι αντίτυπα του Κόμιξ #1, να τα καταχώνιαζα κάπου και να τα έβγαζα ένα ένα στην επιφάνεια 40 χρόνια μετά. Αγόρασα όμως μόνο τρία αντίτυπα.

    Το ότι κυριάρχησε μέσα μου ο αγνός συλλέκτης και όχι ο κερδοσκόπος, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν κρατούσα τα τεύχη ξεχωριστά. Τα πρώτα δέκα χρόνια τα έδενα σε σκληρόδετους δερμάτινους τόμους ανά 12 τεύχη σε επαγγελματία βιβλιοδέτη.

    Θυμάμαι, είχα αναθέσει στον αδελφό μου να μου αγοράζει το Κόμιξ όσο έλειπα για σπουδές στην Αμερική.

    Αν δε κάποιος ψάξει σχολαστικά στα τεύχη του περιοδικού της δεκαετίας του ’90, στη στήλη «Γράμματα στη σύνταξη», θα βρει επιστολές από κάποιον Αρχοντή Πάντσιο. Επιστολές με πληροφορίες και αναλύσεις από τον χώρο των αμερικανικών κόμικς της Ντίσνεϊ.

    Πολλά χρόνια σε διάφορες ομάδες στο Facebook αρκετοί μου λένε ότι θυμούνται τα εμβριθή γράμματά μου. Όπως επίσης ότι είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως ο Αρχοντής Πάντσιος δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο. Κυκλοφορούσε δε η φήμη ότι ήταν επινόηση της σύνταξης του περιοδικού για να περνάει πληροφορίες στους αναγνώστες του. Όμως μάλλον το αντίστροφο συνέβαινε. Εγώ έδινα χρήσιμες πληροφορίες στη σύνταξη για όσα συνέβαιναν στον χώρο των αμερικανικών κόμικς της Ντίσνεϊ.

    Ένα καλοκαίρι τους επισκέφτηκα στα γραφεία τους στον Παράδεισο στο Μαρούσι. Γνώρισα τους κύριους συντελεστές της έκδοσης του περιοδικού Κόμιξ. Μου έδειξαν τα διάφορα στάδια δημιουργίας του κάθε τεύχους. Θυμάμαι, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ήταν κατενθουσιασμένος και μου έλεγε ότι τα γράμματά μου τα έβαζαν σε ξεχωριστή στοίβα.

    Γνώρισα τον Don Rosa και γίναμε φίλοι. Τον επισκέφτηκα στο σπίτι του στο Louisville το 2000 και με επισκέφτηκε με τη γυναίκα του Ann στη Θεσσαλονίκη

    Τότε ήταν η χρυσή εποχή του Κόμιξ, το οποίο ο Αμερικανός σχεδιαστής και συγγραφέας κόμικς Don Rosa είχε χαρακτηρίσει ως το καλύτερο στον κόσμο στο είδος του. Και κάτι τέτοιο είναι πραγματικός έπαινος.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απέκτησα τη Βιβλιοθήκη με τα Άπαντα του Carl Barks, γνώρισα τον Don Rosa και γίναμε φίλοι. Τον επισκέφτηκα στο σπίτι του στο Louisville, Kentucky, το 2000 και με επισκέφτηκε με τη γυναίκα του Ann το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Αγόρασα ανατυπώσεις των ελαιογραφιών του Carl Barks και γνώρισα κι έκανα φίλους άλλους φαν μέσω του ίντερνετ.

    Με δύο από αυτούς, τον Armando B. από την Ιταλία και τον Orjan B. από τη Σουηδία, συναντηθήκαμε πολλές φορές και οικογενειακά. Η γνωριμία μου με τον Armando και το κυνήγι μου για ιστορίες του Romano Scarpa με έκανε να γίνω συνδρομητής σε πολλά ιταλικά κόμικς, να μάθω μόνος μου την ιταλική γλώσσα διαβάζοντας ιταλικά κόμικς και να επισκεφτώ πολλές φορές την έκθεση κόμικς στη Lucca στην Τοσκάνη.

    banner_300_250
    Picture of Αρχοντής Πάντσιος
    Ο Αρχοντής Πάντσιος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Liverpool Hope University στην Αγγλία

    MORE STORIES

    stelios anemodouras mikros iros short stories
    Short

    Ο παππούς μου ο Στέλιος Ανεμοδουράς

    Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τη ζωή του παππού του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού και εκδότη του θρυλικού «Μικρού Ήρωα», του περιοδικού που φέτος κλείνει 71 χρόνια παρουσίας