Skip to content
Home » Δύο Έλληνες φιλοξενούμενοι στις Γιορτές της Άνοιξης στην Ιαπωνία

Δύο Έλληνες φιλοξενούμενοι στις Γιορτές της Άνοιξης στην Ιαπωνία

  Δύο Έλληνες φιλοξενούμενοι στις Γιορτές της Άνοιξης στην Ιαπωνία

  Published

  Δύο Έλληνες φιλοξενούμενοι στις Γιορτές της Άνοιξης στην Ιαπωνία

  Published
  Η θεατρολόγος Δώρα Κεχαγιά μοιράζεται με το Short Stories μια δυνατή πολιτισμική συνάντηση στην Ιαπωνία στην οποία έγιναν κατά τύχη επίτιμοι προσκεκλημένοι

  Το σχέδιο είναι να μην ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Παίζουμε το παιχνίδι της τύχης. Έχουμε πάρει τον προαστιακό της Οσάκα στην Ιαπωνία, κολυμπάμε με ευχαρίστηση στην ακατανοησία του ιαπωνικού πολιτισμού. Δεν έχουμε μαζί μας κινητό, μόνο ένα εικονογραφημένο λεξικό για ταξιδιώτες, με ενσωματωμένο χάρτη.

  – Κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση;

  – Ναι, γιατί όχι;

  Έχει πια βραδιάσει, είναι άνοιξη, Απρίλιος του 2006 και είμαι με τον Κ. σε ένα χωριό της επαρχίας Μίε. Ψάχνουμε ξενοδοχείο, πεινάμε. Μπαίνουμε στο μαγαζί που βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό· μοιάζει να είναι το μοναδικό ίχνος ζωής που υπάρχει εκεί γύρω, κάτι σαν ψιλικατζίδικο. Η κυρία πίσω από το ταμείο έχει ζωγραφισμένα στη θέση των φρυδιών της δύο γκρι ημικύκλια που ανεβαίνουν ψηλά στο κούτελο. Μας κοιτάζει χαμογελαστή, μας χαιρετάει με ψιλή φωνή.

  – Μήπως γνωρίζετε κάποιο ξενοδοχείο στην περιοχή;

  Στην ερώτησή μας αρχίζει να γελάει και κρύβει με το χέρι το στόμα της. Κάτι λέει σε δύο νεαρούς που στέκονται πιο ’κεί στον διάδρομο. Γελάνε κι αυτοί. Εμείς κοιτάζουμε με απορία.

  – Δεν θα βρείτε δωμάτιο, μας λέει ο ένας, αύριο είναι η Γιορτή της Άνοιξης και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Η κυρία λέει πως μπορεί να σας φιλοξενήσει στο σπίτι της, αν θέλετε. Κι εμείς εκεί θα μείνουμε.

  Διστάζουμε για μια στιγμή, παίζουμε όμως ακόμα το παιχνίδι της τύχης. «Ναι».

  Λίγη ώρα μετά βρισκόμαστε στο σπίτι της κυρίας και ο σύζυγός της μας υποδέχεται με επισημότητα. Μας δίνει ρούχα, παπούτσια, μας προσφέρει φαγητό και ανοίγει ένα μπουκάλι sake με χρυσόσκονη. Ο ίδιος αποχωρεί με βαθιά υπόκλιση.

  Μαθαίνουμε από τους άλλους φιλοξενούμενους ότι ο οικοδεσπότης μας είναι από τους βασικούς διοργανωτές της σιντοϊστικής γιορτής και γι’ αυτές τις μέρες έχει μετατρέψει το σπίτι του σε ένα είδος ξενώνα. Οι ξένοι είναι πρόσωπα ιερά για τον Σίντο.

  Ο οικοδεσπότης μας μιλάει για εμάς, τους ξένους, για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιαπωνία, τις ανιμιστικές θρησκείες, τον σιντοϊσμό και το δωδεκάθεο

  Η ξαφνική εμφάνισή μας έχει πάρει πλέον θρησκευτικό χαρακτήρα και η φιλοξενία μας είναι ταυτόχρονα προσφορά στους θεούς που μας έστειλαν.

  Το πρωί μας δίνουν γιορτινά ρούχα και μας οδηγούν στην Πομπή της Άνοιξης. Γρήγορα καταλαβαίνουμε πως είμαστε οι επίτιμοι καλεσμένοι. Στεκόμαστε έκπληκτοι και αμήχανοι, δεχόμαστε χαιρετισμούς-υποκλίσεις και βλέμματα που μας περιεργάζονται, ποζάρουμε άχαρα σε φωτογραφικούς φακούς, υπνωτιζόμαστε από την ανοίκεια τελετουργία.

  Ομάδες ανθρώπων, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας και φωνάζοντας ρυθμικά. Σε ένα σημείο η πολύχρωμη λιτανεία σταματά. Όλοι μαζεύονται γύρω από τον οικοδεσπότη μας και τον ακούν να μιλάει για εμάς, τους ξένους, για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιαπωνία, τις ανιμιστικές θρησκείες, τον σιντοϊσμό και το δωδεκάθεο.

  Στην αφήγησή του έχουμε γίνει πνεύματα kami, η ενσαρκωμένη επιβεβαίωση της μεγάλης γιορτής. Είναι περήφανος. Χωρίς να χαμογελάσει ούτε μια φορά, καταλαβαίνουμε ότι είναι χαρούμενος. Θα απογοητευτεί αργότερα, όταν του προσφέρουμε ένα μπουκάλι sake ως αποχαιρετιστήριο δώρο.

  Το αντίδωρο στην ιαπωνική κουλτούρα αγγίζει την προσβολή. «Είναι η διαφορά των πολιτισμών» δικαιολογούμαστε. Εκείνη μάλλον ήταν και η στιγμή της απομάγευσης. Αίφνης τα kami έγιναν άνθρωποι, τα πνευματικά υποκείμενα έχασαν τη γοητεία τους, απέκτησαν αδεξιότητες και ελαττώματα.

  Το βράδυ πήραμε το τρένο του γυρισμού. Οι θεοί γελούσαν.

  banner_300_250
  Picture of Δώρα Κεχαγιά
  Η Δώρα Κεχαγιά είναι θεατρολόγος

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το προσωπικό αρχείο της Δώρας Κεχαγιά

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES