Skip to content
Home » Η παράσταση χορού RΕDUNDANCes – ένα περιττό νέο μπαλέτο;

Η παράσταση χορού RΕDUNDANCes – ένα περιττό νέο μπαλέτο;

    Η παράσταση χορού RΕDUNDANCes – ένα περιττό νέο μπαλέτο;

    Published

    Η παράσταση χορού RΕDUNDANCes – ένα περιττό νέο μπαλέτο;

    Published
    Ο χορογράφος Δημήτρης Μυτιληναίος γράφει στο Short Stories για τα REDUNDANCes, μια παράσταση χορού που επιχειρεί μια σύγχρονη και χιουμοριστική αναδιατύπωση της κλασικής φόρμας και της σκηνικής γλώσσας του μπαλέτου

    Τα RΕDUNDANCes είναι μια παράσταση χορού, για 5 χορευτές και χορεύτριες. Ο τίτλος είναι κατά βάση ένα λογοπαίγνιο και δεν αναφέρεται μόνο σε ένα πράγμα. Η αγγλική λέξη είναι “redunduncies” και σημαίνει πλεονάσματα, περιττολογίες. Σκέφτηκα ότι εμφανώς αυτή η λέξη παραπέμπει στον χορό. Και ότι αφαιρώντας το “i” είναι σαν να ενώνει τα redundant dances (περιττοί χοροί) και τα redudancies of dance (περιττολογίες του χορού).

    Από το 2020 έχω ξεκινήσει να δουλεύω με το μπαλέτο. Πειραματίζομαι με διάφορες στρατηγικές αποδόμησης της κλασικής φόρμας και της σκηνικής γλώσσας. Σε αυτό το έργο διασκευάσαμε 16 κλασικές variations, επιλεγμένες από έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 170 χρόνια.

    Έχουμε, δηλαδή, δείγματα από ρομαντικά μπαλέτα όπως η Giselle, κλασικά όπως Η Ωραία Κοιμωμένη και πιο σύγχρονα ή μοντέρνα, όπως ο Petrushka. Οι διασκευές είναι και μουσικές και χορογραφικές. Ο συνθέτης μας, ο Άντης Σκορδής, ενορχήστρωσε εκ νέου τα μουσικά αποσπάσματα και δημιούργησε εκδοχές για κρουστά όργανα. Οι χορογραφίες, από την άλλη, κάποιες φορές είναι πιο κοντά στις πρωτότυπες και άλλες πολύ μακρυά.

    Εκτός από τον χορό και τη μουσική, που είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία της παράστασης, ακούγονται και δύο φωνές. Οι φωνές αφηγούνται στην ουσία το libretto. Στην πραγματικότητα, αυτό που με ενδιαφέρει στο μπαλέτο δεν έχει επ’ ουδενί να κάνει με την αφηγηματική διάσταση κάθε έργου. Ωστόσο, η αφήγηση είναι σε όλα τα μπαλέτα βασικό συστατικό και μεταφράζεται χορογραφικά σε μεγάλο βαθμό, τόσο στις variations όσο και στις σκηνικές δράσεις ή την όποια υποκριτική μπορεί να επιστρατεύεται.

    Με αυτό το σκεπτικό, ήθελα για πρώτη φορά να δοκιμάσω, πολύ προσεκτικά, τις πιθανότητες συνύπαρξης της χορευτικής δράσης με αφήγηση, περιγραφή. Αυτό το κομμάτι της δουλειάς ήταν πολύ διασκεδαστικό. Και πιστεύω ότι ανέδειξε το χιούμορ που κατά τη γνώμη μου ο κόσμος του μπαλέτου έχει την τάση να αποφεύγει.

    σε κάθε μου παράσταση ασχολούμαι με τα πυρηνικά θέματα του τί συνιστά μια παράσταση χορού. Πώς σχεδιάζονται οι κινήσεις, τί θεωρεί ως σωστό και όμορφο

    Εν τέλει, από το libretto προκύπτουν και οι ρόλοι: ο Πρίγκιπας, η Παραμάνα, η Μαγείρισσα, ο Βασιλιάς της πάνω χώρας και η Πριγκίπισσα της πάνω χώρας. Η ιδέα των κρουστών διασκευών αποσκοπεί στην αισθητική ανανέωση του γνώριμου ρεπερτορίου, διαταράσσοντας τη σχέση ρυθμού και μελωδίας και τονίζοντας στοιχεία που ενδεχομένως δεν πρωταγωνιστούν στις πρωτότυπες εκδοχές, ενώ το libretto ενοποιεί τα θραύσματα των μπαλέτων και παράλληλα ανοίγει ένα παράθυρο στην φαντασία.

    Σε γενικές γραμμές, τα θέματα της δουλειάς μου είναι αυτοαναφορικά, με την έννοια ότι σε κάθε μου παράσταση ασχολούμαι με τα πυρηνικά θέματα του τί συνιστά μια παράσταση χορού. Πώς σχεδιάζονται οι κινήσεις, τί θεωρεί ως σωστό και όμορφο η παράσταση, πώς χρησιμοποιεί την τεχνική και πού τοποθετείται σε σχέση με την ιστορία του χορού και της χορογραφίας. Προσπαθώ ωστόσο, τα θέματα να μην αποτελούν τον βασικό άξονα παρακολούθησης αλλά η σκηνική δράση να ξεπερνά την «θεωρητική» αφετηρία.

    Τα REDUNDANCes πιστεύω ότι είναι μια χορταστική παράσταση που αποτυπώνει την προσπάθεια πέντε ανθρώπων να αναμετρηθούν με κάτι που συνεχώς διαφεύγει, με ένα σχεδόν ανέφικτο ζητούμενο που πριν προλάβεις να καταλάβεις αν πέτυχε ή όχι, έχει ήδη έρθει το επόμενο και αυτή η κοινή κατάσταση τους φέρνει κάπως πιο κοντά.

    •••

    Η παράσταση χορού REDUNDANCes παρουσιάζεται την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, ώρες 18:30 & 21:00, στο ΠΛΥΦΑ

    banner_300_250
    Picture of Δημήτρης Μυτιληναίος
    Ο Δημήτρης Μυτιληναίος είναι χορογράφος

    Κεντρική φωτογραφία
    Γιώργος Αθανασίου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Χριστίνα Κυριαζίδη shortstories Νέα Υόρκη
    Short

    Η Νέα Υόρκη, οι [Ρωγμές] και το κορίτσι κάτω από τη γέφυρα

    Η Χριστίνα Κυριαζίδη κατέγραψε για το Short Stories την εμπειρία της στη Νέα Υόρκη τον φετινό Οκτώβριο, εμπειρία που κινήθηκε ανάμεσα σε θραύσματα γυναικείων ιστοριών, χοροθεατρικές [Ρωγμές], συζητήσεις για τον Τραμπ και τη συνάντηση με μια Μichelle κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν

    Χρύσα Τσαλταμπάση_Πίσω από το Dysphonia, το νέο άλμπουμ των Spineless_shortstories.gr
    Short

    Πίσω από το «Dysphonia», το νέο άλμπουμ των Spineless

    Η Χρύσα Τσαλταμπάση γράφει στο Short Stories για την ανάγκη που γέννησε το «Dysphonia», το νέο άλμπουμ των Spineless, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει και πολλές φορές βράζει η underground ελληνική μουσική σκηνή

    ECOCULTURE_SHORTOSTORIES ELEUSIS2023
    Short

    Πώς ένα σάπιο πεπόνι οδήγησε σε μια δράση τέχνης

    Η Ελένη Πανουκλιά γράφει στο Short Stories μια ιστορία που ξεκίνησε από ένα πεπόνι και τα κουκούτσια του, που την οδήγησαν στη δράση «Μυστήριο 47 / Μνημονικός κήπος» η οποία έλαβε χώρα στον παρακμάζοντα εμπορικό ιστό της Ελευσίνας