Skip to content
Home » Εγώ ο «μάγειρας» στις φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’80

Εγώ ο «μάγειρας» στις φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’80

    Εγώ ο «μάγειρας» στις φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’80

    Published
    Κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΣΕΤΕΜ το 1988 που δέχτηκε επίθεση της αστυνομίας. Ο Αλέκος Μόσχος όρθιος δεύτερος από αριστερά

    Εγώ ο «μάγειρας» στις φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’80

    Published
    Κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΣΕΤΕΜ το 1988 που δέχτηκε επίθεση της αστυνομίας. Ο Αλέκος Μόσχος όρθιος δεύτερος από αριστερά
    Ο Αλέκος Μόσχος αναπολεί στο Short Stories τις φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’80, όταν ο ίδιος εκλεγόταν τακτικά στο προεδρείο, προτεινόμενος από την παράταξη Δημοκρατικός Αγώνας, χάρη και στις «ταχυδακτυλουργικές» του ικανότητες

    Από τα ομορφότερα χρόνια της ζωής μας σίγουρα είναι τα φοιτητικά. Το πιστεύω κι εγώ που τα έζησα στο δεύτερο μισό των 80s. Θα θυμηθώ σήμερα τις γενικές συνελεύσεις.

    Στη σχολή μου, την ΑΣΕΤΕΜ, οι συνελεύσεις διαρκούσαν μέρες. Η διαδικασία ήταν σταθερή. Εκλογή προεδρείου, κατάλογος ομιλητών, 15λεπτες πρωτομιλίες, ερωτήσεις – απαντήσεις, 5λεπτες δευτερομιλίες, δηλώσεις, κατάθεση προτάσεων και ψηφισμάτων, ψηφοφορίες.

    Μια ιδιαίτερη στιγμή που πρόσφερε και γέλιο στο σώμα ήταν η κατάρτιση του καταλόγου των ομιλητών. Οι παρατάξεις, καθώς και μεμονωμένοι ομιλητές, παρέδιδαν στο προεδρείο καταλόγους ομιλητών (καμιά τριανταριά, ίσως και παραπάνω, από κάθε παράταξη). Μόνο ονόματα, χωρίς αρίθμηση.

    Το προεδρείο αριθμούσε τους ομιλητές ως εξής: στην Πανσπουδαστική π.χ. αντιστοιχούσαν οι αριθμοί από το 1 έως το 30, στον Δημοκρατικό Αγώνα από το 31 έως το 58, στην ΠΑΣΠ από το 59 έως το 80 κ.ο.κ. Στη συνέχεια κληρώνονταν οι αριθμοί.

    Όλοι ήθελαν να έχουν τον πρώτο, αλλά κυρίως τον τελευταίο ομιλητή. Και αν για τον πρώτο δεν ήταν εύκολη η «κλήρωση», δεν ίσχυε το ίδιο για τον τελευταίο. Σε μια αίθουσα που περίμενε με ενδιαφέρον να δει ποια παράταξη θα λάβει τον τελευταίο λόγο και το προεδρείο είχε ανοίξει και το τελευταίο χαρτάκι της κλήρωσης, πεταγόταν κάποιος από το προεδρείο και έλεγε: «Ααα, υπάρχει ένα ακόμη χαρτάκι. Αυτό είναι το τελευταίο».

    Αμέσως μετά πεταγόταν άλλος από το προεδρείο: «Συνάδελφε, δεν προσέξαμε καλά. Υπάρχει κι άλλο χαρτάκι. Αυτό είναι το τελευταίο». Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως οι προτεινόμενοι για το προεδρείο έπρεπε να έχουν κάποιες ας πούμε ιδιαίτερες ικανότητες. Να είναι λίγο ταχυδακτυλουργοί, να φορούν μακρυμάνικα και να ψυχολογούν καλά τους υπολοίπους για να εμφανίσουν την κατάλληλη στιγμή το χαρτάκι τους.

    Κάποια εποχή λοιπόν ο Δημοκρατικός Αγώνας με πρότεινε συνεχώς για το προεδρείο. Τα αποτελέσματα των κληρώσεων φαίνεται πως επιβεβαίωναν τις ικανότητές μου.

    «Τι έγινε; Μέχρι τώρα έβγαζαν τον τελευταίο ομιλητή. Σήμερα έβγαλαν τους τρεις τελευταίους; Και χωρίς να βάλουν χέρι στην κλήρωση; Πώς τα κατάφερες;»

    Ώσπου κάποια στιγμή οι άλλοι δύο στο προεδρείο, ο Παναγιώτης και ο Χρήστος, εκλεγμένοι από την Πανσπουδαστική μου το ξέκοψαν:

    – Σήμερα δεν ακουμπάς τα χαρτάκια.

    – Τουλάχιστον να κατέβω κάτω να μαζέψω τους καταλόγους από τις παρατάξεις;

    – Αυτό εντάξει.

    Κατέβηκα λοιπόν. Πέρασα πρώτα από την παράταξή μου.

    – Σύντροφοι, σήμερα στον κατάλογο μη βάλετε ομιλητές τον Κώστα, τον Νίκο και τον Βαγγέλη. Παραξενεύτηκαν, αλλά το έκαναν.

    Αφού πήρα τους καταλόγους τους πήγα στο προεδρείο.

    – Πάρτε τους. Θα περιμένω κάτω να δω τα αποτελέσματα της κλήρωσης. Θα ανέβω όταν τελειώσει.

    Κατέβηκα λοιπόν στο αμφιθέατρο, εισπράττοντας τα πειράγματα τις Πανσπουδαστικής, αφού «δεν θα περάσει το δικό σου», «σήμερα θα βγει δικός μας ομιλητής» κ.λπ. και ταυτόχρονα την απογοήτευση των συμφοιτητών μας, καθώς η διαδικασία είχε χάσει το όποιο σασπένς.

    Γίνεται η κλήρωση. Βγαίνουν οι αριθμοί. Το χαμόγελο του Παναγιώτη στο προεδρείο έχει φτάσει στα αυτιά. Αντιστοιχούν αριθμούς με ομιλητές. Αφού φτιάχνονται οι κατάλογοι διαβάζονται τα ονόματα. Φτάνουμε στα τρία τελευταία: «Κώστας, Νίκος, Βαγγέλης».

    Για μια στιγμή επικρατεί η σιγή της αμηχανίας και αμέσως μετά ένα ολόκληρο αμφιθέατρο ξεσπά στα γέλια. Ο Παναγιώτης σαστισμένος γυρίζει προς τα έδρανα της ΠΣΚ και αντικρίζει τα θυμωμένα βλέμματα των συντρόφων του:

    – Τι έγινε, ρε; Μέχρι τώρα έβγαζαν τον τελευταίο ομιλητή. Σήμερα έβγαλαν τους τρεις τελευταίους; Και χωρίς να βάλουν χέρι στην κλήρωση; Πώς τα κατάφερες;

    Οι δικοί μου σύντροφοι έπεσαν πάνω μου.

    – Πώς το έκανες;

    – Αρκεί να σκεφτείτε πως προέκυψαν ομιλητές που δεν τους είχαμε δηλώσει.

    – Τώρα μας βάζεις δυσκολότερα.

    – Τους πρόσθεσα τελευταίους στον κατάλογο της ΠΣΚ!

    Συνήθως στο προεδρείο κρατάμε καβάντζα και εμφανίζουμε στο τέλος τα τελευταία ονόματα των καταλόγων των παρατάξεων. Ανεβαίνω στο προεδρείο. Ο Παναγιώτης τρώγεται: «Πώς το έκανες;». «Τι εννοείς; Δεν έκανα τίποτε». Ύστερα από λίγο: «Πώς το έκανες;». Ύστερα από λίγο πάλι το ίδιο.

    Με τα πολλά δεν άντεξα: «Παναγιώτη, η τύχη βοηθά τους πραγματικά αριστερούς. Κι όταν η τύχη δεν θέλει να βοηθήσει… αλλάζουμε την τύχη».

    banner_300_250
    Picture of Αλέκος Μόσχος
    Ο Αλέκος Μόσχος είναι εκπαιδευτικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Από πρωτοσέλιδο της «Ελευθεροτυπίας»

    MORE STORIES

    Αλέκος-Μόσχος_κινέζικη-φιλοσοφία_χωριό-Θεσπρωτίας_shortstories
    Short

    Τι γυρεύουν Κινέζοι φιλόσοφοι σε ένα καφενείο του θεσπρωτικού κάμπου;

    Ο Αλέκος Μόσχος γράφει στο Short Stories για ένα ευτράπελο περιστατικό στο καφενείο, σε ένα χωριό του κάμπου της Θεσπρωτίας. Μια ιστορία με Κινέζους φιλόσοφους, λιοντάρια, σκύλους, γαϊδάρους, μαϊμούδες και σύγκρουση γενεών