Skip to content
Home » Εμείς οι Έλληνες κομίστες και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Εμείς οι Έλληνες κομίστες και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

    Εμείς οι Έλληνες κομίστες και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

    Published
    Από την αφίσα της έκθεσης. Σχέδιο του Jun Ioneda για το άρθρο «What is AI?» στο MIT Technology Review

    Εμείς οι Έλληνες κομίστες και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

    Published
    Από την αφίσα της έκθεσης. Σχέδιο του Jun Ioneda για το άρθρο «What is AI?» στο MIT Technology Review
    Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης μοιράζεται μέσα από το Short Stories τις σκέψεις του για τον τρόπο που οι Έλληνες κομίστες προσλαμβάνουν την πολυπλοκότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης – Artificial Inteligence (AI)

    Αν η Fei-Fei Li, η «νονά της Τεχνητής Νοημοσύνης» όπως την αποκαλούν, δηλώνει χωρίς περιστροφή πως δεν έχει ιδέα τι είναι η AGI (Artificial General Intelligence – Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη), τι ελπίδες μπορούμε να έχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι;

    H όλη ιδέα της ΤΝ δεν είναι νέα. Οι παλαιότεροι ίσως να έχουν ακούσει για τη θεωρία της τεχνολογικής μοναδικότητας (technological singularity).

    Όταν ο καλός μου φίλος Λεωκράτης Ανεμοδουράς, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στις εκδόσεις Μικρός Ήρως, μου ζήτησε –με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Βραβείων Κόμικς– να επιμεληθώ μια έκθεση με θέμα την AI (Artificial Inteligence – Τεχνητή Νοημοσύνη), δέχτηκα με χαρά.

    Είχα όμως και την περιέργεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα οι Έλληνες δημιουργοί. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην εποχή μας η AI έχει καταλήξει ένα είδος που κολλά με τα πάντα. Οτιδήποτε ή σχεδόν οτιδήποτε δούμε να διαφημίζεται καταλήγει με τη φράση «με τη δύναμη της AI». Πιστεύω, δεν θα αργήσουμε να δούμε σε λίγο καιρό και καφέ «με άρωμα AI».

    Ένα άλλο θέμα ήταν ο αχταρμάς –δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη λέξη– που παρατηρείται. Προ-προγραμματισμένα ρομπότ, λογισμικά, αλγόριθμοι συγχέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι και χειροφιλήματα είδαμε σε ρομπότ (που ούτε βαλσαμωμένο πουλί δεν πετύχαινε σε σωστές απαντήσεις) από γνωστό τηλεπαρουσιαστή νυχτερινής εκπομπής.

    Στην εποχή μας η ΑΙ έχει καταλήξει ένα είδος που κολλά με τα πάντα. Σχεδόν οτιδήποτε δούμε να διαφημίζεται καταλήγει με τη φράση «με τη δύναμη της ΑΙ»

    Τελικά, έχοντας δει πλέον όλες τις συμμετοχές, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως οι Έλληνες δημιουργοί έχουν αρχίσει πραγματικά να κατανοούν το φαινόμενο πολυεπίπεδα και σε βάθος. Κυρίως δε αποφεύγουν τις εύκολες λύσεις που εύκολα προκύπτουν σε ανάλογες εκθέσεις.

    Βλέποντας τις τόσο καλές δουλειές, αποφάσισα να το πάω και λίγο παραπέρα, δημιουργώντας και ένα μικρό playlist, εν είδει soundtrack, για την ημέρα των εγκαινίων.

    Έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε σε μια εποχή που δεν αρκεί να προσδιορίσουμε το «εμείς και οι άλλοι», αλλά φαίνεται αναπόφευκτο να αυτό-προσδιοριστούμε μέσα από το Εμείς και η ΑΙ.

    •••

    Η έκθεση κόμικς και εικονογράφησης Εμείς και η AI, σε επιμέλεια Γαβριήλ Τομπαλίδη, παρουσιάζεται από την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), από τις 19.12.2024 έως τις 06.01.2025. Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19.12 στις 19.00.
    banner_300_250
    Picture of Γαβριήλ Τομπαλίδης
    Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης είναι εικαστικός, δημιουργός κόμικς, επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής στις εκδόσεις Μικρός Ήρως και δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων Εν Αιθρία

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    stelios anemodouras mikros iros short stories
    Short

    Ο παππούς μου ο Στέλιος Ανεμοδουράς

    Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τη ζωή του παππού του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού και εκδότη του θρυλικού «Μικρού Ήρωα», του περιοδικού που φέτος κλείνει 71 χρόνια παρουσίας

    Short

    Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

    Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων «Εν αιθρία», θυμάται για λογαριασμό του Short Stories στιγμές από την μακρόβια έκθεση κόμικς και εικονογράφησης