Αν η Fei-Fei Li, η «νονά της Τεχνητής Νοημοσύνης» όπως την αποκαλούν, δηλώνει χωρίς περιστροφή πως δεν έχει ιδέα τι είναι η AGI (Artificial General Intelligence – Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη), τι ελπίδες μπορούμε να έχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι;
H όλη ιδέα της ΤΝ δεν είναι νέα. Οι παλαιότεροι ίσως να έχουν ακούσει για τη θεωρία της τεχνολογικής μοναδικότητας (technological singularity).
Όταν ο καλός μου φίλος Λεωκράτης Ανεμοδουράς, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στις εκδόσεις Μικρός Ήρως, μου ζήτησε –με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Βραβείων Κόμικς– να επιμεληθώ μια έκθεση με θέμα την AI (Artificial Inteligence – Τεχνητή Νοημοσύνη), δέχτηκα με χαρά.
Είχα όμως και την περιέργεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα οι Έλληνες δημιουργοί. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην εποχή μας η AI έχει καταλήξει ένα είδος που κολλά με τα πάντα. Οτιδήποτε ή σχεδόν οτιδήποτε δούμε να διαφημίζεται καταλήγει με τη φράση «με τη δύναμη της AI». Πιστεύω, δεν θα αργήσουμε να δούμε σε λίγο καιρό και καφέ «με άρωμα AI».
Ένα άλλο θέμα ήταν ο αχταρμάς –δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη λέξη– που παρατηρείται. Προ-προγραμματισμένα ρομπότ, λογισμικά, αλγόριθμοι συγχέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι και χειροφιλήματα είδαμε σε ρομπότ (που ούτε βαλσαμωμένο πουλί δεν πετύχαινε σε σωστές απαντήσεις) από γνωστό τηλεπαρουσιαστή νυχτερινής εκπομπής.