Skip to content
Home » Κόκκινες «πυγολαμπίδες» στον πρωτοχρονιάτικο ουρανό

Κόκκινες «πυγολαμπίδες» στον πρωτοχρονιάτικο ουρανό

  Κόκκινες «πυγολαμπίδες» στον πρωτοχρονιάτικο ουρανό

  Published
  Ο Αλέξης Καραχάλιος (πρώτος από δεξιά) το 1993, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του τάγματος πεζικού Καλαμωτής Χίου

  Κόκκινες «πυγολαμπίδες» στον πρωτοχρονιάτικο ουρανό

  Published
  Ο Αλέξης Καραχάλιος (πρώτος από δεξιά) το 1993, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του τάγματος πεζικού Καλαμωτής Χίου
  Ο Αλέξης Καραχάλιος αναπολεί στο Short Stories όσα έζησε υπηρετώντας ως δόκιμος αξιωματικός την Πρωτοχρονιά του 1994 και κατά την πρώτη αναφορά του έτους στη μονάδα του

  Ο Δεκέμβριος του 1993 με βρήκε να υπηρετώ τη θητεία μου ως δόκιμος αξιωματικός τεθωρακισμένων στη Χίο. Ήμουν ήδη σχεδόν τέσσερις μήνες στην επιλαρχία και ένιωθα πλέον οικειότητα με τη μονάδα και αυτή μ’ εμένα.

  Ετοιμαζόμουν για τις πρώτες μου γιορτές στη Χίο, η οποία είχε φορέσει τα γιορτινά της, με κέντρο τον πεζόδρομο της Απλωταριάς. Και ενώ όλα κυλούσαν φυσιολογικά, έρχεται η διαταγή της απόσπασής μου, για έναν μήνα, στο τάγμα πεζικού της Καλαμωτής, στο οποίο είχαμε υπό τη διοίκησή μας έναν ουλαμό αρμάτων.

  Όλες τις γιορτές στην Καλαμωτή, σε ένα χωριό χωρίς τίποτε, μακριά από την κίνηση και τη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης και κυρίως με την υποχρέωση να μένω μόνιμα εκεί για το διάστημα της απόσπασής μου. Δυο ημέρες μετά παρουσιάζομαι στο τάγμα πεζικού και είμαι σαν χριστουγεννιάτικη Μεγάλη Παρασκευή.

  Παραμονή Πρωτοχρονιάς φυσικά υπηρεσία θα είχε ο «ξένος» δόκιμος. Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου πήρα ένα μπουκάλι κονιάκ και μερικά ποτηράκια για να επισκεφτώ τους σκοπούς και να ευχηθώ για τον νέο χρόνο. Στη μέση αυτής της βόλτας άκουσα μια ριπή από την πύλη, με τους τροχιοδείκτες –βλήματα με κόκκινο φωτεινό τμήμα για να φαίνονται στο σκοτάδι– να ανεβαίνουν κάθετα στον ουρανό σαν βιαστικές κόκκινες πυγολαμπίδες.

  Έχοντας βεβαιότητα για το τι είχε συμβεί, πλησίασα τον σκοπό της πύλης, ο οποίος με ένα τεράστιο χαμόγελο μου ευχήθηκε «καλή χρονιά». Είχε υποδεχτεί τον νέο χρόνο με μια ριπή στον αέρα. Του πήρα το όπλο, έκανα τις προβλεπόμενες ενέργειες ασφάλειας και τον ρώτησα αν καταλάβαινε τι είχε κάνει. Με το ίδιο τεράστιο χαμόγελο μου απάντησε «δεν πειράζει, δόκιμε, καλή χρονιά».

  Έχοντας βεβαιότητα για το τι είχε συμβεί, πλησίασα τον σκοπό, ο οποίος μου ευχήθηκε «καλή χρονιά». Είχε υποδεχτεί τον νέο χρόνο με μια ριπή στον αέρα

  Επειδή ήταν βέβαιη η τιμωρία του, τον δασκάλεψα μια οριακά πιστευτή ιστορία ώστε ίσως να κατάφερνε να αποφύγει την ποινή. Συμφώνησε. Με την εμπλοκή μου αυτή και την πρότασή μου να υιοθετήσει μια ιστορία που σκαρφίστηκα έθετα κι έμενα σε κάποιο κίνδυνο ποινής, αν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα υπολόγιζα. Αλλά μικρό το κακό.

  Αρχές του Γενάρη και πρώτη αναφορά του τάγματος μετά τις γιορτές. Την οποία αναφορά, λόγω άδειας του διοικητή, «παίρνει» ο υποδιοικητής, ένας καταδρομέας αλεξιπτωτιστής με εκπαίδευση στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, τη ΜΥΚ.

  Φτάνει η σειρά του «δικού» μου να αναφερθεί και απαγγέλει τη συμφωνημένη ιστορία. Τον κοιτά ο υποδιοικητής και του λέει: «Άσ’ τα ρε αυτά, έριξες γιατί στο χωριό σου έχετε έθιμο να ρίχνετε την Πρωτοχρονιά». Ο στρατιώτης τον κοιτά και χωρίς καμία προσπάθεια περαιτέρω δικαιολογίας του απαντά ένα μεγαλοπρεπές «ΜΑΛΙΣΤΑ».

  Χωρίς να ρωτήσει τίποτε άλλο ο υποδιοικητής του ρίχνει 20 ημέρες φυλακή, τις οποίες ακολούθησαν άλλες δυο εικοσάδες για αλλά δυο πολύ σοβαρά παραπτώματα. Γυρνώντας στη θέση του στην παράταξη του τάγματος, πέρασε από δίπλα μου και μου είπε σιγά: «Δεν πειράζει, κύριε δόκιμε». Είχε προσθέσει το «κύριε» στην προσφώνηση, κάτι που διατήρησε μέχρι που έφυγα από το τάγμα πεζικού μερικές ημέρες αργότερα.

  Το περιστατικό με το πέρασμα των χρόνων υποχώρησε στη μνήμη, δίνοντας τη θέση του σε άλλες, πιο πρόσφατες ή πιο σημαντικές αναμνήσεις. Αυτό όμως που πάντα θυμάμαι τέτοιες μέρες από εκείνη την Πρωτοχρονιά είναι τις κόκκινες «πυγολαμπίδες» να ανεβαίνουν με ταχύτητα σφαίρας στον παγωμένο πρωτοχρονιάτικο ουρανό.

  banner_300_250
  Picture of Αλέξης Καραχάλιος
  Ο Αλέξης Καραχάλιος είναι συντηρητής αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το προσωπικό αρχείο του Αλέξη Καραχάλιου

  MORE STORIES