Skip to content
Home » Φιλία ανάμεσα σε συγγραφείς; Τίποτε δεν είναι αδύνατον

Φιλία ανάμεσα σε συγγραφείς; Τίποτε δεν είναι αδύνατον

  Φιλία ανάμεσα σε συγγραφείς; Τίποτε δεν είναι αδύνατον

  Published

  Φιλία ανάμεσα σε συγγραφείς; Τίποτε δεν είναι αδύνατον

  Published
  Η Μίνα Τσιμόγιαννη θυμάται στο Short Stories μια παραμονή Χριστουγέννων που βρέθηκε σε εκδήλωση βιβλιοπωλείου και βιάστηκε να σχηματίσει αρνητική άποψη για ανθρώπους με τους οποίους στη συνέχεια έγιναν φίλοι

  Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε κρίνει αρνητικά έναν άνθρωπο που μόλις γνωρίσαμε; Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε σχηματίσει μια άποψη μη γνωρίζοντας πραγματικά ούτε το παραμικρό για κάποιον που μόλις μας συστήθηκε ή μας τον σύστησε κάποιος άλλος; Κάπως έτσι κι εγώ δεν ξέφυγα από τον γενικό κανόνα.

  Πριν από αρκετά χρόνια είχα βρεθεί, παραμονές Χριστουγέννων, σε μια εκδήλωση ενός εκδοτικού οίκου. Δεν γνώριζα τότε ακόμη κανέναν από τον χώρο του βιβλίου ούτε κάποιον από τους βιβλιόφιλους που εμφανίζονται σε εκδηλώσεις βιβλίων ούτε φυσικά και συγγραφέα. Ουσιαστικά είχα κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να αγοράσω μερικά βιβλία, τόσο για μένα όσο και για δώρα σε φίλους. Άγνωστο γιατί, είχα αποφασίσει να κάτσω λίγο στην εκδήλωση, χαζεύοντας, κατά κύριο λόγο, τα βιβλία που βρίσκονταν στα ράφια.

  Κάποια στιγμή έρχεται ο εκδότης για να μου συστήσει τους Έλληνες συγγραφείς των οποίων εξέδιδε τα βιβλία τους και που βρίσκονταν στον χώρο. Δεν συγκράτησα ούτε ένα όνομα εκείνο το μεσημέρι. Ή σχεδόν κανένα, αφού μια συγκεκριμένη γυναίκα μου έβγαλε κάτι αρνητικό θεωρώντας την, αυθαίρετα, τουλάχιστον σνομπ. Ήταν κάτι σαν υπενθύμιση στον εαυτό μου να μην ξεγελαστώ και τη διαβάσω ποτέ.

  Στον χώρο του βιβλίου, όσο σκληρά και ανταγωνιστικά κι αν είναι τα πράγματα, μπορεί να υπάρξουν φιλία και αναίρεση της πρώτης εσφαλμένης άποψης

  Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και μου συστήθηκε από μόνη της μια άλλη συγγραφέας, η οποία υπηρετεί ένα λογοτεχνικό είδος που ανέκαθεν δεν άντεχα να διαβάζω. Τότε με αγένεια σχεδόν της είπα ότι είναι αυτή που δεν θα διαβάσω ποτέ. Η απάντησή της με κόλλησε στον τοίχο: «Ε και; Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα μου αρέσουν οι συνειδητοποιημένοι αναγνώστες». Και συνέχισε την κουβέντα σαν να μη συνέβη τίποτε.

  Ενάμιση χρόνο αργότερα, η «σνομπ» κυρία άρχισε να γίνεται σταδιακά φίλη και πλέον σήμερα, περίπου έξι χρόνια αργότερα, μπορώ να πω ότι είναι ένας άνθρωπος που λατρεύω και θαυμάζω για το μυαλό, τον χαρακτήρα, αλλά και τη γραφή της. Είναι πάντα δίπλα μου κι εγώ πάντα στο πλευρό της.

  Όσο για την γυναίκα που αποπήρα με όλο το θράσος που μου περίσσευε εκείνη τη μέρα; Έχω την τιμή να την αποκαλώ φίλη, να έχω διαβάσει μια φορά βιβλίο της, χωρίς να ξέρω αν, πότε και ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο της που θα ξαναδιαβάσω, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη σχέση μας.

  Γιατί, ναι, στον χώρο του βιβλίου, όσο σκληρά και ανταγωνιστικά κι αν είναι τα πράγματα –σε ποιον κλάδο άλλωστε δεν είναι;– μπορεί να υπάρξουν φιλία, σεβασμός και αναίρεση της πρώτης εσφαλμένης άποψης.

  Κλείνοντας όπως άρχισα, δώστε χώρο στους ανθρώπους πριν τους δεχτείτε ή απορρίψετε με λευκή επιταγή. Έχετε άλλωστε όλο τον χρόνο μπροστά σας για να αναθεωρήσετε προς πάσα κατεύθυνση. Και πού ξέρετε; Μπορεί ο επόμενος φίλος ζωής να κρύβεται πίσω από ένα σνομπ βλέμμα που νομίζατε ότι σας έριξε και πίσω από μια αγενή φράση που σας είπε σε μια κακή του μέρα.

  banner_300_250
  Picture of Μίνα Τσιμόγιαννη
  Η Μίνα Τσιμόγιαννη είναι αρχαιολόγος και συγγραφέας

  Κεντρική φωτογραφία
  Jessica Ruscello/Unsplash

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES