Skip to content
Home » Το βλέμμα του σκύλου είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω αξιωθεί

Το βλέμμα του σκύλου είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω αξιωθεί

  Το βλέμμα του σκύλου είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω αξιωθεί

  Published

  Το βλέμμα του σκύλου είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω αξιωθεί

  Published
  Η εκπαιδευτικός Δήμητρα Ρούπα γράφει στο Short Stories για τις συγκινητικές αντιδράσεις των μαθητών της όταν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων αντί για μάθημα γαλλικών επέλεξε να ανοίξει συζήτηση για τη ζωοφιλία

  Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων η σημερινή κι αποφασίζω να μην κάνω γαλλικά στις τάξεις μου, αλλά συζήτηση για τη ζωοφιλία. Ο ενθουσιασμός των παιδιών μου επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά την ανάγκη των παιδιών να συνδέουν το σχολικό περιβάλλον με το βίωμά τους ή τις επιθυμίες τους. Όπως επίσης ότι αν αλλάξεις έστω και για λίγο μια παράμετρο στο ακαδημαϊκό σπριντ, ανοίγουν μάτια και αυτιά παιδιών που ασφυκτιούν, που νιώθουν ότι δεν χωράνε στη σχολική τάξη. Έστω και για λίγο θα νιώσουν ότι κάνουμε από κοινού κάτι που τα αφορά.

  Πάρα πολύ αγχωμένο παιδί, που δεν αντέχει καμία πίεση διαβάσματος και διαγωνισμάτων, μου μίλησε σήμερα για όσα έχει διαβάσει για τη θεραπευτική δράση των αλόγων σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Την κοιτούσα σαν να τη γνώρισα σήμερα.

  Παιδιά που δεν κράτησαν ποτέ μια σημείωση στο μάθημα έβγαλαν χαρτιά. Με αφορμή την Ημέρα Αδέσποτων Ζώων έγραψαν ιστορίες με ζώα. Στο σχόλασμα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες με περιμένει να βγω από την καγκελόπορτα κρατώντας το σκυλί του για να το δω. Άλλο παιδί βουρκώνει όταν θυμάται έναν σκύλο που έχασε και με ρωτάει αν τα δικά μου είναι «όρθια». Δεν ήθελε να πει τη λέξη «πεθαμένα». Μιλάμε για μεγατόνους ενσυναίσθησης και αντίληψης της δύναμης της γλώσσας.

  Μου δίνουν σημειώματα που γράφουν: «Για να έχεις ένα κατοικίδιο πρέπει να μπαίνεις στη σκέψη του», «Η γιαγιά του Δημήτρη άφησε να φύγει το καναρίνι του. Από τότε ο Δημήτρης τη βρίζει από μέσα του». «Αν θέλουμε να αποκτήσουμε κατοικίδιο, προτιμότερο είναι να υιοθετήσουμε ένα αντί να αγοράσουμε, γιατί οι ψυχές δεν αγοράζονται». «Η Λουλού είναι αδελφή μου». «Θα ήθελα ένα λυκόσκυλο αλλά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Οπότε ό,τι σκυλί και να βρω στον δρόμο αν μπορώ θα το πάρω». «Άμα δεν είχα κατοικίδιο τώρα, δεν θα είχα φτάσει ως εδώ. Τώρα που έχω νιώθω πολύ όμορφα. Μου φτιάχνει πάντα τη διάθεση».

  «Αν θέλουμε να αποκτήσουμε κατοικίδιο, προτιμότερο είναι να υιοθετήσουμε ένα αντί να αγοράσουμε, γιατί οι ψυχές δεν αγοράζονται»

  Κι άλλα: «Εύχομαι να πάρω κάποτε έναν σκύλο για να μην είμαι με το κινητό στο χέρι», «Μην αγοράζεις από κάποιο pet shop, απλά πήγαινε και πάρε ένα ζωάκι από τη φιλοζωική», «Τα σκυλιά σου κάνουν συντροφιά και παρέα όταν είσαι μόνος/η» (ναι, έβαλε και τα δυο γένη το παιδί), «Πιστεύω πως πρέπει να βοηθάμε τα αδέσποτα όσο μπορούμε, γιατί αν μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους θα το έκαναν εδώ και χρόνια». Κι άλλα κι άλλα, πολλά. Είμαι εδώ και κάθομαι τώρα πνιγμένη σε χαρτιά και χαρτάκια και σχεδιάκια.

  Ναι, δεν είναι εύκολο να έχεις ζώα. Κάποιες φορές θα χάσεις ταξίδια, άλλες θα χάσεις τον ύπνο σου. Θα σε παρατήσουν άνθρωποι, θα έρθει μια στιγμή που δεν θα έχεις λεφτά να πάρεις καφέ απέξω. Θα σκέφτεσαι μήπως έχεις εγκλωβιστεί σε μια λούπα από τρίχες, σκατά και σάλια. Και θα σκέφτεσαι αν αξίζει η επιλογή. Και αμέσως μετά θα σου βαράει η καμπάνα στο κεφάλι που σου θυμίζει ότι αν δεν αξίζει το διαρκές μάθημα αγάπης, αφοσίωσης και ευθύνης, δεν ξέρω τι άλλο αξίζει.

  Το βλέμμα το σκύλου είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω αξιωθεί. Ελπίζω να έχω μάθει με τα χρόνια να κοιτώ, μια στο τόσο, έτσι κι εγώ.

  banner_300_250
  Picture of Δήμητρα Ρούπα
  Η Δήμητρα Ρούπα είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

  Κεντρική φωτογραφία
  Jack Prommel/Unsplash

  MORE STORIES

  Papasotirioy-ο σκύλος και η μπάντα_katie-bernotsky-unsplash
  Short

  Ο σκύλος και η μπάντα του δήμου

  Ο φιλόλογος Γιώργος Παπασωτηρίου γράφει στο Short Stories για έναν αδέσποτο σκύλο που ακολουθούσε κατά πόδας προ εικοσαετίας την μπάντα του Δήμου Πειραιά, μια ανάμνηση ανεξίτηλη, στενά συνυφασμένη με εκείνη του δικού του σκύλου

  Ανάφη shorts stories γατες παιδια
  Short

  Τα παιδιά και οι γάτες που άλλαξαν την Ανάφη

  Ο καθηγητής πληροφορικής Νίκος Παπανικολάου εξιστορεί στο Short Stories πώς μαθητές Γυμνασίου στην Ανάφη έγιναν παράδειγμα για τους κατοίκους ενώ ήρθαν αντιμέτωπα με την κρατική αδιαφορία στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων