Skip to content
Home » «Γιατροί του Κόσμου, πείτε μου πώς μπορώ να σας βοηθήσω;»

«Γιατροί του Κόσμου, πείτε μου πώς μπορώ να σας βοηθήσω;»

    «Γιατροί του Κόσμου, πείτε μου πώς μπορώ να σας βοηθήσω;»

    Published

    «Γιατροί του Κόσμου, πείτε μου πώς μπορώ να σας βοηθήσω;»

    Published
    Ο Αιμίλιος Κλήμης γράφει στο Short Stories για όσα ήταν, είναι και θα είναι οι Γιατροί του Κόσμου, όπως το βιώνει ο ίδιος στο γραφείο του στον 5ο όροφο του Πολυϊατρείου της Αθήνας και καθώς η σκέψη του παγιδεύεται στους στίχους μιας αστικής τοιχογραφίας

    Το ωράριο τελειώνει. Ο Σπύρος επιστρέφει από τον Παλαμά με τη μονάδα. Όπου να ’ναι μπαίνει Αθήνα. Η αποστολή έκανε τον κύκλο της. Ο υπολογιστής σε λίγο κλείνει, μα το μυαλό φέρνει ξανά σαν ηχώ το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Θα ξημερώσουν πάλι τέτοιες ημέρες με το τηλέφωνο να επιμένει και κάποιον στην άλλη άκρη της γραμμής να περιμένει μια απάντηση.

    Αυτή, θαρρώ, είναι όλη κι όλη η ιστορία των Γιατρών του Κόσμου. Το ότι κάποιος πάντα θα καλεί, περιμένοντας μια απάντηση από απέναντι. Ώστε να βρεθούμε μαζί τελικά, δίπλα δίπλα.

    Το τηλέφωνο συνεχίζει να τραντάζεται επάνω στο γραφείο. Πέμπτος όροφος, πρώτη πόρτα δεξιά, κτίριο Σαπφούς 12. Μα λίγο πιο πέρα, καμιά δεκαριά νοητά βήματα έξω από το μπαλκόνι, μια καλλιτεχνική παρέμβαση στον τοίχο με προβληματίζει. Τώρα πιο πολύ από πριν.

    Ο βάναυσος πρώτος στίχος –μάλλον δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό–, «HIGH ON FORMALDEHYDE», ανοίγει μια νέα καρτέλα αναζήτησης στον browser. Δεν έχει σημασία τι σημαίνει, ποιος το έγραψε, πώς αλήθεια του ήρθε στο μυαλό. Αλλά η καρτέλα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να κλείσει ο υπολογιστής δίπλα στις υπόλοιπες:

    «Inbox (11) – a.klimis.mdmgr…»

    «Στατιστικά | Υπουργ…»

    «Οι δράσεις των Γ…»

    Kαι πάει κάπως έτσι μέχρι το chrome να πνίξει τις λέξεις. Να τις συμπιέσει σε ένα γράμμα με αποσιωπητικά. Να μετατρέψει τη δουλειά σου σε άπειρα καρτελάκια που δυσκολεύεσαι να πατήσεις με το ποντίκι για να ανοίξουν. Άγνωστος αριθμός στο τηλέφωνο. Δεν είναι εσωτερικό. Τι να επείγει τόσο πολύ; Ποτέ δεν θα βρω τι θέλει να πει ο ποιητής της φορμαλδεΰδης, αλλά η κατάσταση είναι ενδεικτική.

    Πώς χωράει κάποιος μια ιστορία 34 χρόνων σε 500 λέξεις; Βέβαια οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν μόνο 34 χρόνια ιστορίας, αλλά 34 επί 5.000 πρόσωπα

    Η ωμή ανεξήγητη ρητορεία που θέλει να εκφράσει με ωμότητα τον ανθρώπινο πόνο θα παραμείνει εκεί ψηλά, με χοντροκομμένα καλοσχεδιασμένα γράμματα να εποπτεύει το Πολυϊατρείο της Αθήνας. Ανήμπορη να φτάσει εκεί όπου κάποιοι άνθρωποι –όχι λίγοι– καταφέρνουν να βρουν ανακούφιση στα χέρια μιας νοσηλεύτριας, τα λόγια ενός κοινωνικού λειτουργού, στο άγγιγμα μιας παιδιάτρου.

    Και το γραφείο στον 5ο όροφο, πρώτη πόρτα δεξιά, να είναι αυτό που παλεύει με το έτερον ήμισυ της ρητορικής του μίσους, τη γραφειοκρατία, για χάρη εκείνων των χεριών.

    Το τηλέφωνο επιμένει, αξιοθαύμαστο, τώρα που ’χει πάρει το κολάι θα μπορούσε να χτυπάει για χρόνια. Ερώτημα ανάμεσα σε άλλα: πώς χωράει κάποιος μια ιστορία 34 χρόνων σε 500 λέξεις; Βέβαια με μια δεύτερη σκέψη οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν μόνο 34 χρόνια ιστορίας, αλλά 34 επί 5.000 πρόσωπα = 170.000.

    Όσοι και οι άνθρωποι που έχουν φορέσει, για λιγότερο ή περισσότερο καιρό, το γιλέκο με τον μπλε (κάποτε κόκκινο) σταυρό που γίνεται πουλί. Ναι, τα μαθηματικά μπορεί να μη λειτουργούν έτσι ακριβώς. Αλλά αναρωτιέμαι πώς αλλιώς να μετριέται η αξία του να είσαι παρών για όσους έχουν ζήσει παρατεταμένα την απουσία;

    Γιατί το «κι όμως είμαι ακόμα εδώ» των Γιατρών του Κόσμου αντικατοπτρίζει μια πανανθρώπινη υποχρέωση: το βλέμμα του έχοντος να διασταυρώνεται με εκείνο του μη έχοντος. Αυτή η διασταύρωση δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε αμελητέα, μα απολύτως απαραίτητη. Ιδεαλιστική ή μη, αυτή η επιθυμία έχει ποτίσει το σύμβολο στα γιλέκα, τα μπουφάν και τα μπλουζάκια μας.

    Και θα παραμένει σταθερή, όσα ωράρια κι αποστολές κι αν φτάσουν στο τέλος τους, όσοι άνθρωποι κι αν περάσουν από αυτά τα γραφεία, τα ιατρεία, τα οχήματα, τους δρόμους, τα κοντέινερ. Όσο θα υπάρχει κάποιος να σηκώνει το τηλέφωνο. «Γιατροί του Κόσμου, πείτε μου παρακαλώ πώς μπορώ να σας βοηθήσω;».

    •••

    Το έργο των Γιατρών του Κόσμου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων εκείνων που με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη, υπάρχουν πολύ τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει όλους όσοι έχουν ανάγκη.

    Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου στο www.mdmgreece.gr/symmetecho/

    banner_300_250
    Picture of Αιμίλιος Κλήμης
    Ο Αιμίλιος Κλήμης είναι συντονιστής προγραμμάτων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, συγγραφέας και μεταφραστής

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Photo

    Εικόνες παιδιών απ’ όλο τον κόσμο

    Το παιδικό βλέμμα, τα παιδικά χαμόγελα και η παιδική λύπη μπροστά από τον φακό της φωτογράφου Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου είναι ίδια παντού, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκεύματος και εθνικότητας, όπου κι εάν ταξίδεψε.

    Γιώργος Πολίτης Νοσοκομείο Σωτηρία- του ποδοσφαιριστή shortstories
    Short

    Ένα κομμάτι ξύλο στον βρόγχο του ποδοσφαιριστή

    Ο πνευμονολόγος Γιώργος Πολίτης εξιστορεί στο Short Stories ένα δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει περίπου πριν από σαράντα χρόνια, ως νεαρός επιμελητής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»