Skip to content
Home » Η αντιχουντική ιστορία της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη

Η αντιχουντική ιστορία της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη

    Η αντιχουντική ιστορία της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη

    Published

    Η αντιχουντική ιστορία της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη

    Published
    Ο Νίκος Θεοδοσίου παραθέτει στο Short Stories τις περιπέτειες του φιλμ «Πρόσωπο με πρόσωπο» που αν και δεν πέρασε από τη λογοκρισία, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε φεστιβάλ της Γαλλίας στις 21 Απριλίου 1967

    Το πιο εμβληματικό φιλμ που γυρίζεται τις παραμονές του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967 στην Ελλάδα είναι το Πρόσωπο με πρόσωπο. Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη που κινήθηκε κυριολεκτικά έξω από τα όρια του νόμου.

    Την προδικτατορική περίοδο για να γυρίσει κάποιος ταινία έπρεπε να υποβάλλει ένα πλήρες σενάριο στην επιτροπή λογοκρισίας, την Επιτροπή Ελέγχου. Με την πρώτη άδεια που έπαιρνε από εκεί και αφού είχε αποδεχτεί πιθανές αλλαγές ή περικοπές, έπαιρνε την άδεια από το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως για τη «λήψη σκηνών». Με ξεχωριστή άδεια επιτρεπόταν η αγορά φιλμ (αρνητικού, θετικού, μαγνητικού κ.λπ.).

    Ο Μανθούλης είχε στα χέρια του μια άδεια για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ όταν έγινε το βασιλικό πραξικόπημα του 1965. Αλλάζει άρδην τα σχέδιά του και γράφει ένα σενάριο άμεσης πολιτικής παρέμβασης με προσωρινό τίτλο Πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το υποβάλλει στην επιτροπή λογοκρισίας. Η ταινία ουσιαστικά γυρίζεται παράνομα.

    Τα χρήματα για την παραγωγή συγκεντρώνονται με τη συνεισφορά 22 ατόμων. Όλοι οι συντελεστές της ταινίας παίρνουν μετοχές υπολογίζοντας σε μελλοντικά κέρδη. Τα οποία φυσικά δεν θα δουν ποτέ.  Η τελική κόπια της ταινίας θα είναι έτοιμη την ημέρα προβολής της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει χρόνος να υποβληθεί στην επιτροπή λογοκρισίας για να πάρει άδεια προβολής. Γι’ αυτό ο Μανθούλης ζητάει προσωρινή άδεια.

    «Ποιος είναι ο τίτλος;» ρωτούν τα μέλη της επιτροπής. «“Πρόσωπο με πρόσωπο”» απαντά. «Ύποπτος τίτλος» του λένε και αρνούνται την προσωρινή άδεια. «Κανένα πρόβλημα» απαντά ο διευθυντής του φεστιβάλ Παύλος Ζάννας και την παίζει χωρίς την άδεια της λογοκρισίας. Η ταινία κερδίζει το πρώτο βραβείο. Ο προσωρινός τίτλος γίνεται μόνιμος.

    Προσωρινό ήταν και το όνομα του πρωταγωνιστή, του Κώστα Μεσάρη, μου αναφέρει ο Φώντας Λάδης. Το πραγματικό του είναι Μασούρας! Και αυτού το προσωρινό έγινε μόνιμο.

    «Ποιος είναι ο τίτλος;» ρωτούν τα μέλη της επιτροπής. «“Πρόσωπο με πρόσωπο”» απαντά. «Ύποπτος τίτλος» του λένε και αρνούνται την προσωρινή άδεια

    Η πρώτη δημόσια προβολής της ταινίας στην Αθήνα, πριν βγει για διανομή στις αίθουσες, γίνεται από τη Φοιτητική Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών στον κινηματογράφο Ίριδα –σήμερα γίνεται αγώνας για να σωθεί– τον Οκτώβριο του 1966. Μια καθόλου τυχαία προβολή.

    Το Απρίλιο του 1967 η ταινία προβάλλεται στο Festival International du Jeune Cinéma de Hyères στη Γαλλία. Η μέρα της προβολής της σημαδιακή: είναι η 21 Απριλίου. Οι δημοσιογράφοι τρέχουν στον Ροβήρο Μανθούλη ο οποίος κάνει τις πρώτες δηλώσεις ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Αποτέλεσμα: η ταινία απαγορεύεται στην Ελλάδα, ενώ από τον σκηνοθέτη αφαιρείται η ιθαγένεια που από τότε μένει μόνιμα στο εξωτερικό.

    Η κόπια της ταινίας που έχει βγει με προσωρινή άδεια στο εξωτερικό χρησιμοποιείται για προβολή σε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις. Στο αρχείο του Ροβήρου Μανθούλη ανακαλύπτουμε ένα έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε δώσει την άδεια προσωρινής εξαγωγής της ταινίας χωρίς να πληρωθούν δασμοί. Το έγγραφο, με ημερομηνία 31 Μαρτίου 1970, απευθύνεται στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως γιατί η ταινία δεν «επανεισήχθη» ως όφειλε στην Ελλάδα και η τράπεζα ζητά να γίνει (αστυνομική) έρευνα.

    Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της έρευνας αλλά εκείνη η κόπια βρίσκεται ακόμη στο Παρίσι. Ο Ροβήρος Μανθούλης έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου του 2022 εκεί, στο Παρίσι.

    banner_300_250
    Picture of Νίκος Θεοδοσίου
    Ο Νίκος Θεοδοσίου είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας

    MORE STORIES

    Μάη του ’68_MAY 1968_Paris_shortstories.gr ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ
    Short

    Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Παρίσι τον Μάη του ’68

    Μια αφήγηση του Ροβήρου Μανθούλη από το 2018 σχετικά με όσα έζησε ως παρατηρητής στο Παρίσι τον Μάη του ’68, τον καιρό της φοιτητικής επανάστασης και της μαζικής απεργιακής κινητοποίησης

    Photo

    Το ποιητικό σινεμά του Τάκη Κανελλόπουλου

    Η ποιητική ματιά του οραματιστή σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου ξεδιπλώνεται στην έκθεση «Ονειρεύομαι μια εκδρομή», στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης