Skip to content
Home » Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Παρίσι τον Μάη του ’68

Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Παρίσι τον Μάη του ’68

    Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Παρίσι τον Μάη του ’68

    Published
    Βουλεβάρτο Σεν-Ζερμέν, Παρίσι, 6 Μαΐου 1968

    Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Παρίσι τον Μάη του ’68

    Published
    Βουλεβάρτο Σεν-Ζερμέν, Παρίσι, 6 Μαΐου 1968
    Μια αφήγηση του Ροβήρου Μανθούλη από το 2018 σχετικά με όσα έζησε ως παρατηρητής στο Παρίσι τον Μάη του ’68, τον καιρό της φοιτητικής επανάστασης και της μαζικής απεργιακής κινητοποίησης

    Για να καταλάβουμε τον Μάη του ’68, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γαλλική κοινωνία ήταν πολύ συντηρητική. Οι Γάλλοι ήταν υπάκουοι στο κράτος. Μέχρι τον Μάη του ’68 μια γυναίκα για να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα έπρεπε να έχει τη γραπτή άδεια του συζύγου της ή του πατρός της αν δεν ήταν παντρεμένη.

    Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τι οδήγησε στον Μάη του ’68. Οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, στο Παρίσι δεν είχαν δικαίωμα να δέχονται κορίτσια στα δωμάτιά τους στη φοιτητική εστία. Ο πρώτος που εξεγέρθηκε ήταν ο Γαλλογερμανός φοιτητής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που έφερε τελικά την εξέγερση στη Σορβόννη και αναδείχτηκε σε εμβληματική φυσιογνωμία του κινήματος. Άλλωστε τις νύχτες πίσω από τα οδοφράγματα θα έχουμε συνευρέσεις από πολλά ζευγάρια και μερικές μέσα σε γειτονικά ασανσέρ. Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως ο ερωτισμός ήταν  η κινητήρια δύναμη του Μάη του ’68.

    Έναν χρόνο πριν, την 21η Απριλίου του 1967, ήμουν καλεσμένος στο Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου στη Γαλλία. Θα το εγκανίαζα με την ταινία μου Πρόσωπο με πρόσωπο η οποία προέβλεπε το χουντικό πραξικόπημα. Το οποίο έγινε την ημέρα της προβολής. Η γαλλική τηλεόραση μου προτείνει συνεργασία.

    Όταν αρχίζουν οι διαδηλώσεις βρίσκομαι στο Λονδίνο για να προετοιμάσω μια ταινία για τους Beatles και το νεανικό πολιτιστικό κίνημα στην Αγγλία. Το οποίο ετοιμαζόταν να γίνει πολιτικό, όπως στη Γαλλία. Έμπαινα στο γραφείο του γενικού διευθυντή μιας μεγάλης εταιρείας δίσκων, έβρισκα έναν 18άχρονο και του ζητούσα να με πάει στον γενικό διευθυντή. Και μου έλεγε: «Εγώ είμαι».

    Γυρίζω στο Παρίσι, παντού οδοφράγματα. Κανάλια, εφημερίδες κλειστά. Καμιά πληροφορία δεν υπάρχει. Παρά μόνο ό,τι ακούς από τα μεγάφωνα των επαναστατημένων φοιτητών. Θα ήθελα κι εγώ να πάρω ένα μεγάφωνο όπως το έκανα στην Κατοχή από τον λόφο του Στρέφη. Αλλά στο Παρίσι έφτασα 39 χρόνων. Στον Στρέφη ήμουν μόνο 14.

    Γυρίζω στο Παρίσι, παντού οδοφράγματα. Κανάλια, εφημερίδες κλειστά. Καμιά πληροφορία δεν υπάρχει. Παρά μόνο ό,τι ακούς από τα μεγάφωνα των φοιτητών

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ήταν από τους  νεότερους φίλους των εξόριστων, έπαιρνε το μετρό και έτρεχε στα οδοφράγματα να φωνάζει μαζί με τους άλλους «να καταργηθεί το κράτος». «Αν καταργηθεί το κράτος» του έλεγα, «θα καταργηθεί και το μετρό. Και πώς θα τρέχεις στα οδοφράγματα;».

    Έβλεπα τις διαδηλώσεις από μακριά, μαζί με άλλους «γέρους». Τελικά ο Ντε Γκολ έστειλε μερικά τανκ γύρω από το Παρίσι, ύστερα πήρε κρυφά ένα ελικόπτερο, πήγε στη Γερμανία να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τα εκεί γαλλικά στρατεύματα κατοχής που υπήρχαν ακόμη στη Γαλλική Ζώνη. Φοβήθηκε την ένωση των φοιτητών με τα εργατικά  συνδικάτα, η απεργία των οποίων (συν η απεργία σχεδόν του συνόλου των Γάλλων εργαζομένων) είχε παραλύσει τη χώρα.

    Έγινε και μια τεράστια ντεγκολική διαδήλωση στα Ηλύσια Πεδία, ήρθαν οι καλοκαιρινές διακοπές και όλα επέστρεψαν στην κανονική ζωή. Αλλά έγιναν τεράστιες αλλαγές στη νοοτροπία των κυβερνώντων και των κυβερνομένων. Ο Μάης του ’68 έπαιξε ύψιστο ρόλο στη μεταμόρφωση της γαλλικής –αστικής κυρίως– κοινωνίας αλλά ήταν, νομίζω, όλος μαζί ένα θεόρατο έργο τέχνης. Αρκεί να δει κανείς τα συνθήματα στους τοίχους και στις αφίσες που ζωγράφιζαν οι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών και θα καταλάβει.

    Τέλος ήρθε το φθινόπωρο και  μπόρεσα να κάνω την ταινία για τη νέα γενιά και αμέσως μετά ένα πρόγραμμα για την εξορία, με τη Μελίνα, ήδη Πασιονάρια, που μόλις είχε φτάσει στο Παρίσι.

    Picture of Ροβήρος Μανθούλης
    Ο Ροβήρος Μανθούλης (1929-2022) ήταν σκηνοθέτης

    Κεντρική φωτογραφία
    Préfecture de Police de Paris

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES