Skip to content
Home » Η εγγονή μου, τα παραμύθια και η απόφασή μου να γίνω εκδότης

Η εγγονή μου, τα παραμύθια και η απόφασή μου να γίνω εκδότης

    Η εγγονή μου, τα παραμύθια και η απόφασή μου να γίνω εκδότης

    Published
    Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου «Η μικρή Έμα: Η καλοσύνη» του Νίκου Δεληβοριά (εικονογράφηση: Άννα Κατσουγιαννοπούλου)

    Η εγγονή μου, τα παραμύθια και η απόφασή μου να γίνω εκδότης

    Published
    Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου «Η μικρή Έμα: Η καλοσύνη» του Νίκου Δεληβοριά (εικονογράφηση: Άννα Κατσουγιαννοπούλου)
    Ο Νίκος Δεληβοριάς αφηγείται στο Short Stories πώς ύστερα από ιδιοκτήτης ταβέρνας, σκηνοθέτης, μεταφραστής και λοιπές άλλες δραστηριότητες αποφάσισε να γίνει εκδότης, μεταξύ άλλων, εικονογραφημένων παραμυθιών

    Στη ζωή μου έχω αλλάξει πολλά επαγγέλματα, κυρίως γιατί βαριόμουνα. Ξεκινούσα κάτι και ύστερα από λίγο ήθελα κάτι άλλο. Ψέματα. Εκείνο που έκανα ήταν άλματα στο κενό.

    Ξεκινούσα πράγματα για τα οποία δεν είχα ιδέα και ενώ όλα φάνταζαν να πηγαίνουν υπέροχα, μετά το πράγμα στράβωνε. Έτσι έγινε με την ταβέρνα που άνοιξα και τον πρώτο καιρό δεν έβρισκες θέση να καθίσεις. Θυμάμαι που κάποτε με πήρε τηλέφωνο ο Κακογιάννης για να κλείσει τραπέζι και δεν είχα. Ο άνθρωπος ήταν επίμονος και στο τέλος ήρθε με την παρέα του. Κι αυτός και άλλοι καλλιτέχνες, μουσικοί, πολιτικοί. Μέχρι και δεσποτάδες ερχόντουσαν γιατί το μενού και το περιβάλλον ήταν βυζαντινά.

    Και να ξέρεις. Αυτό που είχα σπουδάσει ήταν σκηνοθεσία κινηματογράφου. Και δούλεψα ως σκηνοθέτης. Αλλά πώς να ζήσεις με μια δουλειά τον χρόνο; Έκανα και τον μεταφραστή κι είχα επιτυχία, αλλά και πάλι. Μετά ξεκίνησα τα οργανωτικά κι εκεί την πάτησα εντελώς. Έφτιαξα την Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, αλλά συγνώμη, ποιος χέστηκε για τα κάστρα και για τις δυνατότητες που δίνουν αυτά για τον τουρισμό; Κανείς.

    Κι έτσι τέλειωσε κι αυτό. Και ξαφνικά βρέθηκα να είμαι συνταξιούχος και να μην ξέρω τι να κάνω όλη μέρα. Γιατί πόσο να βασανίσεις τους ανθρώπους με την παρουσία σου; Κάποια στιγμή ούτε αυτό έχει γούστο πια.

    Και τότε… άρχισα να γράφω. Στην αρχή έγραψα μυθιστορήματα, ερωτικά βεβαίως. Και αστυνομικά βεβαίως. Γιατί είμαι παιδί της πόλης. Και το αστυνομικό είναι το κατεξοχήν έργο της πόλης. Και τότε γεννήθηκε και η εγγονή μου και η καρδιά μου έλιωσε.

    Το παιδάκι με τους γονείς του βρισκόταν στο εξωτερικό, οπότε πώς θα είχα επαφή μαζί του; Μα με τον τρόπο που έχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Με τα παραμύθια.

    Κι έγινα εκδότης. Ξεκίνησα με δύο βιβλιαράκια, τα «Παραμύθια για… μεγάλους» και τις «Ματιές και… σιωπή» που τα συνοδεύουν πίνακες του Ηλία Σάλαρη

    Και ξεκίνησα να γράφω. Αλλά βλέπεις, άμα από μικρό σε καβαλάει ο διάολος, θες και κάτι παραπάνω. Ήθελα να τα εκδώσω. Σιγά μην τα έπαιρνε κανείς εκδότης. Στην Ελλάδα η επιχειρηματική δραστηριότητα του 90% των Ελλήνων τελειώνει στο «τι έκανε ο γείτονας;». Άνοιξε σουβλατζίδικο. Πω, πω. Αν ανοίξω δίπλα του, θα του κόψω ένα κομμάτι και θα ζήσω κι εγώ. Μιλάμε δηλαδή ότι είμαστε κατευθείαν απόγονοι του Οδυσσέα και ξαδέλφια του Ωνάση. Τέλος πάντων.

    Τα ήθελαν που λέτε και εικονογραφημένα οι ρέμπελοι. Αν τους τα πουλούσα κιόλας, θα ήταν τέλεια. Και να φανταστείς ότι το έκανα και αυτό. Για το ένα από τα δύο μυθιστορήματα εγώ έκανα δύο παρουσιάσεις και πούλησα αρκετά βιβλία. Ο εκδότης περίμενε να του πάω τα λεφτά στο γραφείο. Αυτό με θύμωσε τόσο πολύ που είπα «φτάνει. Θα γίνω εκδότης».

    Κι έγινα. Ξεκίνησα με δύο βιβλιαράκια, το ένα λέγεται Παραμύθια για… μεγάλους και το άλλο Ματιές και… σιωπή. Τα παραμύθια είναι μεταφράσεις που είχα κάνει πολλά χρόνια πριν. Πρόκειται για έργα μεγάλων Γερμανών συγγραφέων, άγνωστων στη χώρα μας. Παραμύθια με έκταση μια σελίδα το καθένα. Υπέροχα. Και εξίσου υπέροχοι είναι οι πίνακες του Ηλία Σάλαρη που τα συνοδεύουν. Και το άλλο βιβλίο έχει πίνακες του Σάλαρη που τους συνοδεύουν ποιήματα δικά μου.

    Μάλιστα, κυρίες και κύριοι. Έγινα και ποιητής. Και εξέδωσα και μια ποιητική συλλογή. Και επιτέλους, επιτέλους. Βρήκα μια μαθήτρια του Ηλία, την Άννα Κατσουγιαννοπούλου, η οποία εικονογράφησε τα παραμύθια μου. Και επιτέλους έστειλα στην εγγονή μου, που πλέον είναι έντεκα ετών, το πρώτο παραμύθι.

    Έγινα λοιπόν εκδότης; Δεν ξέρω. Η νεκροψία θα δείξει, που έλεγε κι ο πατέρας μου…

    •••

    Η εκδοτική δραστηριότητα του Νίκου Δεληβοριά με τις εκδόσεις Τεύθις έχει ξεκινήσει με τα βιβλία Παραμύθια για… μεγάλους, Ματιές και… σιωπή, Του έρωτα & του πολέμου και Η μικρή Έμα: Η καλοσύνη.

    banner_300_250
    Picture of Νίκος Δεληβοριάς
    Ο Νίκος Δεληβοριάς προς το παρόν είναι εκδότης. Στη ζωή του όμως υπήρξε σκηνοθέτης, μεταφραστής, ραδιοφωνικός παραγωγός και ταβερνιάρης, καθώς και άλλα πολλά

    MORE STORIES

    δρόμους Ηρακλής Παναγούλης_Όλοι οι δρόμοι με οδηγούσαν να γράψω το βιβλίο για τους δρόμους_ shortstories.gr
    Short

    Οι διαδρομές μου στους «Δρόμους της Πελοποννήσου»

    Ο Ηρακλής Παναγούλης εξηγεί στο Short Stories τις περιπέτειες και τις παράδοξες διαδρομές που ακολούθησε, διαπιστώνοντας τελικά ότι όλοι οι δρόμοι συνέκλιναν στο να γράψει το βιβλίο του για τους δρόμους της Πελοποννήσου τον 18ο αιώνα

    Δανάη Δρογωνέα shortostories βιβλιο ΔΙΟΠΤΡΑ Κέρκυρα
    Short

    Η Κέρκυρα και τα βιβλία που αγάπησα

    Η Δανάη Δραγωνέα γράφει στο Short Stories για το πως η αγάπη της για το διάβασμα και τα βιώματά της από το νησί της την Κέρκυρα έχουν συμβάλει στο να γράψει το βιβλίο για εφήβους «Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο»

    βιβλιοκαφέ Εύμαρος εκδόσεις Ταύρου shortstories
    Short

    Γιατί ανοίξαμε το βιβλιοκαφέ μας στον Ταύρο

    Ο Πέτρος Κακολύρης αφηγείται στο Short Stories πώς μια παλιά ιστορία αλληλεγγύης της εφηβείας του τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξει το βιβλιοκαφέ των εκδόσεων Εύμαρος σε γειτονιά του Ταύρου

    Ναργιλές βιβλίο Μετρονόμος shortstories
    Short

    Στα ναργιλετζίδικα της Αθήνας

    Ο Χαρίλαος Τρουβάς περιγράφει στο Short Stories πώς εμπνεύστηκε το βιβλίο του «Ο αττικός ναργιλές» που περικλείει μνήμες του από τη δεκαετή περιπλάνησή του στα ναργιλετζίδικα της Αττικής