Skip to content
Home » Οι διαδρομές μου στους «Δρόμους της Πελοποννήσου»

Οι διαδρομές μου στους «Δρόμους της Πελοποννήσου»

    Οι διαδρομές μου στους «Δρόμους της Πελοποννήσου»

    Published

    Οι διαδρομές μου στους «Δρόμους της Πελοποννήσου»

    Published
    Ο Ηρακλής Παναγούλης εξηγεί στο Short Stories τις περιπέτειες και τις παράδοξες διαδρομές που ακολούθησε, διαπιστώνοντας τελικά ότι όλοι οι δρόμοι συνέκλιναν στο να γράψει το βιβλίο του για τους δρόμους της Πελοποννήσου τον 18ο αιώνα

    Το 1995 βρέθηκα στο Παρίσι, μη γνωρίζοντας γαλλικά. Διερευνούσα τις δυνατότητες να ασχοληθώ με την ιστορία, παρότι προερχόμουν από τις θετικές επιστήμες.

    Επισκέφτηκα την καθηγήτρια Ιστορίας Ελένη Αντωνιάδου-Μπιμπίκου. Πάνω στην κουβέντα, προσπαθώντας να καταλάβει τις δεξιότητές μου, με ρώτησε τι έχω σπουδάσει και τι έχω διαβάσει. Ανέφερα κάποια βιβλία. Για ένα από αυτά με ρώτησε πώς το βρήκα. Της απάντησα ότι μου το πρότεινε ο βιβλιοπώλης μου…

    Με ρώτησε αν έχω σκεφτεί κάτι για θέμα. Της είπα για τη διαμάχη μεταξύ του υπερασπιστή της πόλης-κράτους Λιβάνιου και του ενδοτικού στον κοσμοπολιτισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Θεμίστιου τον 4ο αιώνα. Με ρώτησε αν ξέρω λατινικά. Της είπα «όχι». Με ρώτησε αν γνωρίζω αρχαία. Της είπα ξανά «όχι». Ακολούθησε το τελειωτικό χτύπημα: «Αρχαία δεν ξέρεις, λατινικά δεν ξέρεις, γαλλικά δεν γνωρίζεις και επιπλέον το θέμα το έχουν μελετήσει αρκετοί. Δεν βρίσκεις κάτι πιο βατό;».

    Λίγο μετά έπεσα πάνω σε μια μελέτη του Bernard Lepetit για τις αλλαγές που έφερε στο οδικό δίκτυο η Γαλλική Επανάσταση. Ο Lepetit, μεταξύ άλλων, ασχολούνταν και με τις γαλλικές Expeditions Scientifiques στην Πελοπόννησο, την Αίγυπτο και την Αλγερία στις αρχές του 19ου αιώνα. Παρακολουθούσα τις διαλέξεις του.

    Κάποια στιγμή, μέσω της φίλης μου Έφης Μάρκου, στο café μετά το σεμινάριο, του λέω με τα ανύπαρκτα γαλλικά μου ότι σκέφτομαι να ασχοληθώ με τους δρόμους πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Σκεπφτόμουν ότι στο Πολυτεχνείο είχα κάνει και μάθημα οδοποιίας. Οπότε κάτι ήξερα για δρόμους. Τον επόμενο μήνα ο Lepetit σκοτώθηκε καθώς παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο, ενώ έκανε τζόγκινγκ.

    Με περιμάζεψε η Μαρούλα Συνναρέλη, ιστορικός στην EHESS (École des hautes études en sciences sociales). Η μαθητεία μου στην ιστορική έρευνα συμπληρώθηκε στη «σοφίτα» της Σορβόνης, στα σεμινάρια του δασκάλου Σπύρου Ασδραχά.

    Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στα δίκτυα υποδομών και τα κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα; Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στην αυτονομία και την αυτάρκεια;

    Επί δύο χρόνια προσπαθούσα να κατανοήσω την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Επιστημονική Αποστολή του 1828 στην Πελοπόννησο, τους δρόμους και τις μετακινήσεις στην προβιομηχανική εποχή, ενώ παράλληλα διάβαζα και σχεδίαζα χάρτες. Πάνω που η έρευνα για τους δρόμους στην Πελοπόννησο τον 18ο αιώνα έφτανε σε ένα τέλος, έφυγα από το Παρίσι.

    Με τους δρόμους και τις μετακινήσεις ξαναδιασταυρώθηκα κατά τη συμμετοχή μου στον συνεταιρισμό αλληλέγγυου εμπορίου Ο Σπόρος. Ανάμεσα στα προϊόντα που διακινούσαμε ήταν ο καφές από τις εξεγερμένες κοινότητες των Ζαπατίστας στο Μεξικό και γενικότερα προϊόντα που είχαν παραχθεί σε συνθήκες μη εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης από το εσωτερικό της χώρας και τον παγκόσμιο νότο.

    Με έναν περίεργο τρόπο ένιωθα ότι η έρευνα για τους δρόμους στην Πελοπόννησο συνομιλούσε με τις δραστηριότητες του Σπόρου, αλλά και τις διαρκείς οικολογικές μου ανησυχίες. Ποιες ανάγκες και ποιοι δρόμοι μεταφέρουν ένα προϊόν από τη μια άκρη της γης στην άλλη; Πώς δημιουργούνται τα δίκτυα; Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στα δίκτυα υποδομών και τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;

    Υπάρχει χώρος ανάμεσα στα κλειστά χωρικά και κοινωνικά συστήματα –που αναδύθηκαν κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά μπορείς να τα συναντήσεις ακόμη και σήμερα– και στις παγκόσμια δικτυωμένες κοινωνίες; Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στην αυτονομία και την αυτάρκεια; Πώς παρεμβαίνεις στις κοινωνικές διεργασίες σήμερα; Πού βρίσκονται τα ανοίγματα, τα σημεία φθοράς, αλλά και πλέξης του παγκόσμιου δικτύου;

    Για να φτάσω στο Ανεβοκατεβαίνοντας κλίμακες. Δρόμοι στην Πελοπόννησο τον 18ο αιώνα, ανακάτεψα την ιστορική έρευνα και τα πολιτικά ερωτήματα και κάπου ενδιάμεσα πρόσθεσα μια πρέζα από τα βότανα του χωριού μου.

    ….

    Το βιβλίο του Ηρακλή Παναγούλη Ανεβοκατεβαίνοντας κλίμακες. Δρόμοι στην Πελοπόννησο τον 18ο αιώνα κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».

    banner_300_250
    Picture of Ηρακλής Παναγούλης
    Ο Ηρακλής Παναγούλης είναι ερευνητής

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Δημήτρης Πολυχρονιάδης_Το βιβλίο μου αφιερώνεται στους αγώνες της γενιάς των γονιών μου_εκπαίδευση_ιστορία_ shortstories.gr_
    Short

    Οι αγώνες της γενιάς των γονιών μου και η δωρεάν παιδεία

    Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης γράφει στο Short Stories για την ανάγκη που τον οδήγησε στην ιστορική έρευνα της μετεμφυλιακής περιόδου, ως ανταπόδοση στους αγώνες της γενιάς που επέβαλε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 για δωρεάν παιδεία

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

    Φώτης Δούσος_Πώς ξεκίνησα να γράφω Πώς ξεκίνησα να γράφω παιδική λογοτεχνία short-stories-gr
    Short

    Πώς έγραψα το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά

    Ο συγγραφέας Φώτης Δούσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), γράφει στο Short Stories για τη συγκυρία που τον οδήγησε να στραφεί σχετικά όψιμα στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά