Skip to content
Home » Η Κέρκυρα και τα βιβλία που αγάπησα

Η Κέρκυρα και τα βιβλία που αγάπησα

    Η Κέρκυρα και τα βιβλία που αγάπησα

    Published

    Η Κέρκυρα και τα βιβλία που αγάπησα

    Published
    Η Δανάη Δραγωνέα γράφει στο Short Stories για το πως η αγάπη της για το διάβασμα και τα βιώματά της από το νησί της την Κέρκυρα έχουν συμβάλει στο να γράψει το βιβλίο για εφήβους «Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο»

    Είμαι πέντε χρονών, στο σαλόνι του σπιτιού μας στην Κέρκυρα, και η μητέρα μου διαβάζει δυνατά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στο μυαλό μου, εκείνος ο φίλος των γονιών μου με τη βαθιά φωνή, τα λευκά μαλλιά και την πάντα μισάνοιχτη τσάντα, γεμάτη σημειώσεις, είναι σίγουρα ο Γκάνταλφ. Τα βιβλία, απλώς, υπάρχουν παντού γύρω μου.

    Είμαι οκτώ, διαβάζω τον Μυστικό Κήπο και πείθω τον εαυτό μου πως αν ψάξω αρκετά θα βρω τη δική μου ξεχασμένη πόρτα καλυμμένη με κισσό. Χάνομαι τουλάχιστον μια φορά προσπαθώντας. Είμαστε οι μυστικοί ντέντεκτιβ και λύνουμε μυστήρια ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Ο μυστικός κήπος τελικά υπάρχει κι εμείς ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται.

    Είμαι δέκα, βρέχει, και στο διάλειμμα πλησιάζω το καινούργιο κορίτσι στην τάξη. Γινόμαστε φίλες. Στα 12 πια λέμε απλώς Ε.Π. και έχουμε συνεννοηθεί για πάντα.

    Είμαι 17 στην απαγορευμένη πλευρά του Παλαιού Φρουρίου στην Κέρκυρα, υπάρχει ένας πυργίσκος με πάτωμα που μοιάζει με σκακιέρα. Νιώθω πως αν σταθώ αρκετή ώρα, θα ανοίξει μια ρωγμή στον χρόνο και θα βρεθώ στον κόσμο του βιβλίου που έχω στα χέρια μου. Πριν χαθώ μέσα στο αρχιπέλαγος του Άμπαρατ, ακούγεται ο ήχος ενός καμπαναριού. Κάπου στο βάθος, η θάλασσα σκοτεινιάζει. Φοβάμαι και φεύγω.

    Τα βιβλία με συντροφεύουν, ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιώ. Από εκεί παίρνω δύναμη. Kλέβω λέξεις όταν δεν βρίσκω τις δικές μου. Από εκεί αντλώ το θάρρος να προχωράω ακόμα και όταν τρομάζω να κάνω έστω και ένα βήμα.

    Είμαι 17 στην απαγορευμένη πλευρά του Παλαιού Φρουρίου στην Κέρκυρα, υπάρχει ένας πυργίσκος με πάτωμα που μοιάζει με σκακιέρα.

    Έχω αναρωτηθεί κάποιες φορές αν στο βιβλίο μου Το Νησί που ταξιδεύει στον χρόνο περιγράφω μια εξιδανικευμένη εκδοχή της Κέρκυρας.

    Αλλά σκέφτομαι πως αν μπορώ να μοιραστώ έστω και μικρό κομμάτι από την ομορφιά που είδα εγώ, τότε ίσως αυτό που κάνω έχει κάποιο νόημα. Ίσως είναι ο τρόπος μου να επενδύω στην ελπίδα.

    Και τη χρειαζόμαστε την ελπίδα. Δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τα δύσκολα ή ότι κάνουμε πως δεν υπάρχουν. Σημαίνει ότι, μέσα σε όλη τη θλίψη, τις ρωγμές και το χάος που μας περιβάλλει, βρίσκουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Ότι δεν τα παρατάμε.

    Και τελικά γράφω γιατί το να κρατάς ένα βιβλίο και να ξέρεις πως κάπου, κάποιος νιώθει λιγότερο μόνος διαβάζοντάς το, είναι η πιο αληθινή μαγεία που ξέρω.

    •••

    Το βιβλίο Το Νησί που ταξιδεύει στον χρόνο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

    banner_300_250
    Picture of Δανάη Δρογωνέα
    Η Δανάη Δραγωνέα είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια της οργάνωσης Κάθε Μία Ιστορία, η οποία είναι αφιερωμένη στο γυναικείο storytelling και στην ενίσχυση της ορατότητας των γυναικών

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    πάστα κασετίνα shortstories
    Short

    Μια παιδική ανάμνηση με γεύση πάστα κασετίνα

    Η Πέπη Γιάννου ανατρέχει για το Short Stories στη γευστική μνήμη της παιδικής της ηλικίας απ’ όπου ξεδιαλέγει μια λαχταριστή πάστα κασετίνα, υπεύθυνη για την έναρξη της καταστροφής της λαμπερής κυριακάτικης αμφίεσής της

    Φώτης Δούσος_Πώς ξεκίνησα να γράφω Πώς ξεκίνησα να γράφω παιδική λογοτεχνία short-stories-gr
    Short

    Πώς έγραψα το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά

    Ο συγγραφέας Φώτης Δούσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), γράφει στο Short Stories για τη συγκυρία που τον οδήγησε να στραφεί σχετικά όψιμα στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά

    Αρετή Κονδυλίδου_ παιδιά καθεστώς Ταλιμπάν Αφαγανιστάν_ shortstories
    Short

    Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν;

    Η Αρετή Κονδυλίδου μοιράζεται με το Short Strories τις αγωνίες της πίσω από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Μεσσίνη με θέμα τους Ταλιμπάν και πώς ένα τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα βοήθησε στην υλοποίησή του