Skip to content
Home » Η φιλία του Πάμπλο Πικάσο με τον κουρέα του

Η φιλία του Πάμπλο Πικάσο με τον κουρέα του

    Η φιλία του Πάμπλο Πικάσο με τον κουρέα του

    Published
    Ο Πάμπλο Πικάσο και ο Εουχένιο Άριας στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Lucien Clergue

    Η φιλία του Πάμπλο Πικάσο με τον κουρέα του

    Published
    Ο Πάμπλο Πικάσο και ο Εουχένιο Άριας στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Lucien Clergue
    O Carlos Ferrer Barrera γράφει στο Short Stories για την ιστορία της φιλίας του Πάμπλο Πικάσο με τον Εουχένιο Άριας, με τον οποίο τους ένωνε το πάθος για τις ταυρομαχίες

    Ηταν το καλοκαίρι του 2016 όταν η Μαντλέν Άριας επισκέφτηκε τη βιβλιοθήκη του Μουσείου Casa Natal Picasso στη Μάλαγα. Δεν κουβαλούσε μόνο έναν φάκελο μαζί της, αλλά και μια ιστορία που δεν είχε ειπωθεί ποτέ ξανά. Πρωταγωνιστές ήταν ο πεθερός της, ο κουρέας Εουχένιο Άριας, και ένας από τους πελάτες του: ο Πάμπλο Πικάσο, ο ζωγράφος που είχε φέρει επανάσταση στην ιστορία της τέχνης. 

    Η ιστορία του Άριας ήταν κρυμμένη σε 63 αποκόμματα από σελίδες της συντηρητικής εφημερίδας ABC που αντάλλασσε με τον Πικάσο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μεταξύ τους επικοινωνία από το 1962 έως το 1968. Παρά την αφοσίωσή τους στον κομμουνισμό, αγόραζαν την ABC. Tους ένωνε η κοινή τους αγάπη για τις ταυρομαχίες και η ABC είχε τα καλύτερα ρεπορτάζ. Σε αυτά τα αποκόμματα με τα χρονικά των ταυρομαχιών ο Πικάσο σχεδίαζε σκηνές ή σημείωνε στον φίλο του τα πιο ενδιαφέροντα νέα με την υπογραφή «Για τον Άριας». 

    Για 26 χρόνια είχαν μια σχέση σαν πατέρας και γιος. Ο Πάμπλο εκτιμούσε την απλότητα του Εουχένιο, την ακεραιότητά του και τη λαϊκή του σοφία. Ο Άριας θαύμαζε τον «δεύτερο πατέρα» του για τις αξίες του. Για το θάρρος του να αντιταχθεί στη δικτατορία του Φράνκο. Για την αμέριστη βοήθειά του στους Ισπανούς εξόριστους στη Γαλλία.

    Δεν τον ενδιέφερε η φήμη του Πικάσο και ποτέ δεν πούλησε τα δώρα που του έδινε. Η πρόθεσή του ήταν να δωρίσει τα πάντα στο Buitrago del Lozoya, το χωριό όπου γεννήθηκε στη βόρεια ορεινή περιοχή της Μαδρίτης. 

    Όταν το 1983 ο Άριας κληροδότησε τη συλλογή του στο χωριό, τα σχέδια του Πικάσο στα αποκόμματα της εφημερίδας ABC παρέμεναν στο δωμάτιό του, όπου κανείς δεν είχε πρόσβαση χωρίς την άδειά του. Συμβόλιζαν ό,τι πιο πολύτιμο και προσωπικό είχε. 

    Ο Πάμπλο εκτιμούσε την απλότητα του Εουχένιο, την ακεραιότητά του και τη λαϊκή του σοφία. Ο Άριας θαύμαζε τον «δεύτερο πατέρα» του για τις αξίες του

    Μόνο μετά τον θάνατο του κουρέα το 2008 ο γιος του Πέδρο τα ανακάλυψε μαζί με άλλους προσωπικούς θησαυρούς. Είχε την ελπίδα να τα δημοσιοποιήσει, αλλά ο πρόωρος θάνατός του ματαίωσε το σχέδιο. 

    Με αυτά τα δεδομένα, η Μαντλέν και η Πολίν Άριας, η χήρα και η κόρη του Πέδρο, ξαναπήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Τις ανησυχούσε η συντήρηση των σχεδίων, καθώς το χαρτί της εφημερίδας είναι εξαιρετικά εύθρυπτο. Ο στόχος τους ήταν σαφής: να καταγράψουν τα έργα και να τα διατηρήσουν στο σύνολό τους. 

    Η Πιλάρ Ροντρίγκεθ, υπεύθυνη του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Μουσείου Casa Natal Picasso, συνειδητοποίησε τη σημασία του ζητήματος από κοινού με τον διευθυντή Χοσέ Μαρία Λούνα. Το μοιράστηκαν με τον Σαλβαδόρ Μπονέτ και μ εμένα και ενθουσιαστήκαμε με την εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο κοινό ένα άγνωστο επεισόδιο της ζωής του Πικάσο. Όταν αξιολογήσαμε το μέγεθος του έργου, μου ανέθεσαν τη μελέτη και την καταγραφή που οδήγησαν στην επιμέλεια της έκθεσης και τη δημιουργία τους καταλόγου της. 

    Τα εγκαίνια της έκθεσης Εξορία και νοσταλγία στη Μάλαγα το 2019 προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Μουσείων Πικάσο του Παρισιού και της Βαρκελώνης, τα οποία επισκέφτηκαν τη Μάλαγα για να δουν τη συλλογή. Αργότερα, το μουσείο του Παρισιού απέκτησε κάποια από τα σχέδια για να επεκτείνει την εντυπωσιακή συλλογή του και εξέθεσε ένα από αυτά στην αναδρομική έκθεση Dessiner à linfini στο Κέντρο Μπομπιντού.

    Φέτος το MOMus στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Η Μαρία Τσαντσάνογλου αναζητούσε ένα ιδιαίτερο έργο με τον Πικάσο και η έκθεση Εξορία και νοσταλγία πληρούσε τα κριτήρια, προσθέτοντας μια ενότητα αφιερωμένη στην πολιτική δραστηριότητα του καλλιτέχνη.  

    Η εξαιρετική υποδοχή στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιτυχία της επιλογής και είμαι σίγουρος ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον για την ανακάλυψη ενός πιο ανθρώπινου Πικάσο, μπροστά σε αυτήν τη θρυλική, εξωπραγματική εικόνα του ιδιοφυούς καλλιτέχνη. 

    Θέλω να ευχαριστήσω τη Μαντλέν και την Πολίν Άριας που μου επέτρεψαν να φέρω στο φως αυτή την εξαιρετική ιστορία και ταυτόχρονα νιώθω ευτυχής που τις βοήθησα να πραγματοποιήσουν το όνειρο του Πέδρο.

    H πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Πάμπλο Πικάσο με τον κουρέα και εξόριστο αντιστασιακό Eugenio Arias εκτυλίσσεται στην έκθεση με τίτλο Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία, που επιμελήθηκε ο Carlos Ferrer Barrera και παρουσιάζεται στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη έως τις 10 Νοεμβρίου 2024.

    banner_300_250
    Picture of Carlos Ferrer Barrera
    O Carlos Ferrer Barrera είναι διδάκτωρ ιστορίας της Τέχνης και επιμελητής εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων στο Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα

    Μετάφραση από τα ισπανικά
    Αφροδίτη Ερμίδη

    Επιμέλεια
    Μαρίνα Αγγελάκη

    Κεντρική φωτογραφία
    Henri Traverso

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    MOMus_Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης shortstoriesgr Ιόλας
    Short

    Μια ιστορία για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη που δεν ειπώθηκε ξανά

    Η Θούλη Μισιρλόγλου αφηγείται στο Short Stories το success story της ίδρυσης του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, γυρνώντας πίσω τον χρόνο στη μέρα του καταστροφικού σεισμού του 1978 στη Θεσσαλονίκη

    Σολομόν Νικρίτιν short stories momus
    Short

    Πώς ο Σολομόν Νικρίτιν παρουσίασε το 1924 στη Μόσχα το σύστημα τέχνης που επινόησε

    Η ιστορικός τέχνης Λιουμπόβ Πτσέλκινα αφηγείται στο Short Stories την ιστορία πίσω από το έργο του καινοτόμου Σολομόν Νικρίτιν με το οποίο πριν από έναν αιώνα διακήρυττε μια νέα γλώσσα της τέχνης

    Nelly’s shortstoriesgr
    Photo

    Οι πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Nelly’s

    Μια έκθεση («Nelly’s»), ένα μουσείο (MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης), 185 δημιουργίες μιας μυθικής φωτογράφου (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη), εικόνες που αποτυπώνουν διαφορετικές αισθητικές τάσεις και καταγράφουν την ιστορική εξέλιξη των φωτογραφικών τεχνικών