Skip to content
Home » Η γκαλερί στη Σκιάθο που δίνει νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα

Η γκαλερί στη Σκιάθο που δίνει νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα

  Η γκαλερί στη Σκιάθο που δίνει νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα

  Published

  Η γκαλερί στη Σκιάθο που δίνει νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα

  Published
  Ο Κώστας Ζούχας περιγράφει στο Short Stories πώς το πάθος του να βρίσκει νέες χρήσεις σε παλιά αντικείμενα οδήγησε στη δημιουργία της γκαλερί Reborn Project Gallery στη Σκιάθο

  Κατάγομαι από τη Σκιάθο και πέρα από τα χρόνια που σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, στο μαθηματικό τμήμα του ΑΠΘ, ζω στο νησί.  Το οξύμωρο με τη γέννηση της γκαλερί Reborn Project Gallery είναι ότι είναι αποτέλεσμα της πιο δύσκολης περιόδου που όλοι περάσαμε πρόσφατα, αυτή του covid. 

  Η βασική ενασχόλησή μου είναι ο τουρισμός, μιας και έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς (ένα μικρό ξενοδοχείο και εστιατόριο). Τον χειμώνα δε έκανα ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών.  

  Από παιδί ήμουν καλός με το ξύλο και τα εργαλεία γενικότερα. Όταν ήμουν παιδί αποσυναρμολογούσα το ποδήλατό μου χωρίς ιδιαίτερο λόγο και το μόνταρα ξανά. Ως ενήλικος πάντα κάτι έφτιαχνα κυρίως για την επιχείρησή μας. Ένα μικρό εργαστήριο είχα πάντα στημένο κοντά μου σε όλες τις φάσεις της ζωής μου.  

  Όταν έβλεπα «άχρηστα» αντικείμενα, φανταζόμουν να τα μετατρέπω σε κάτι χρηστικό ή διακοσμητικό. Ήθελα πολύ να δοκιμάσω, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Στην καραντίνα λοιπόν που «πάγωσε» ο χρόνος ξεκίνησα να κάνω αυτό που πάντα ονειρευόμουν.  

  Το σκεπτικό μου είναι να συλλέγω κάτι που μοιάζει να είναι άχρηστο ή προορίζεται για «βαρετή» χρήση για παράδειγμα ξύλα που προορίζονταν για να καούν στο τζάκι, μέταλλα από σκραπ, μπουκάλια γυάλινα ή μια πέτρα από την παραλία και φτιάχνω με αυτό κάτι χρηστικό ή διακοσμητικό με κάποια καλλιτεχνική ματιά.  

  Γι’ αυτό και το όνομα της γκαλερί είναι Reborn Project Gallery. Κάθε αντικείμενο ξαναγεννιέται και παίρνει καινούργια ζωή ως αποτέλεσμα ανακύκλωσης σε πρώτο χρόνο. 

  Το καλοκαίρι του 2022 αφού είχα μαζέψει αρκετά κομμάτια και μετά την προτροπή κάποιων φίλων που ασχολούνται με την τέχνη αρκετά χρόνια έκανα μια έκθεση στη Σκιάθο, στο Μπούρτζι, σε αίθουσα που μου παραχώρησε ο δήμος. Είχε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα πούλησα αρκετά έργα.  

  Όταν έβλεπα «άχρηστα» αντικείμενα, φανταζόμουν να τα μετατρέπω σε κάτι χρηστικό ή διακοσμητικό

  Τότε άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως θα ήταν καλή ιδέα να κάνω έναν χώρο που θα λειτουργεί ως μόνιμη έκθεση για τα δικά μου έργα. Όπως επίσης να μπορεί όποιος άλλος θέλει να εκθέσει δικά του έργα τέχνης. Ένας χώρος τέχνης λοιπόν ώστε οι ντόπιοι καλλιτέχνες να προβάλλουμε το διαφορετικό χειροποίητο που παράγεται στη Σκιάθο. Πέρα από τη θάλασσα, τη φυσική ομορφιά, τη φιλοξενία και τη γαστρονομία που το νησί διαθέτει.  

  Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της σκέψης διαδραμάτισε το κτίριο που μας φιλοξενεί. Είναι από τα παλαιότερα σπίτια του νησιού, πετρόχτιστο, 120 χρόνων περίπου. Έχει τον δικό του χαρακτήρα έτσι και αλλιώς. Μάλιστα το πίσω τμήμα του είχε καεί από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε. Το μικρό μπαλκονάκι στον πρώτο όροφο έχει ακόμη το οικόσημο της οικογένειας των ιδιοκτητών. Ανακαινίστηκε το 2006 και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό από την πολεοδομία Σκοπέλου.  

  Πέρα όμως από όλα αυτά μέσα από αυτή την κίνηση αναθεωρώ και προσπαθώ να αναδιοργανώσω λίγο τη ζωή μου και της οικογένειάς μου. Να δώσω σημασία σε πράγματα που μου αρέσουν και με γεμίζουν περισσότερο: τέχνη, δημιουργία, μουσική, ηρεμία, κουβέντα.  Είναι δηλαδή μια προσπάθεια αλλαγής που ελπίζω να πετύχει. 

  banner_300_250
  Picture of Κώστας Ζούχας
  Ο Κώστας Ζούχας είναι ιδιοκτήτης της γκαλερί Reborn Project

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Short

  Πέντε γενιές μεγαλωμένες σε ένα Σκιαθίτικο Σπίτι

  Η Μαρένα Μάνεση μοιράζεται με το Short Stories ιστορίες από το πατρογονικό της στη Σκιάθο, το Σκιαθίτικο Σπίτι, το οποίο πλέον λειτουργεί ως χώρος που προβάλλει τον τρόπο ζωής του νησιού τον προηγούμενο αιώνα

  Παπαδιαμάντη_ Σκιάθος γαστρονομία Πίττας shortstoriesgr
  Short

  Η γαστρονομία της Σκιάθου μέσα από τον Παπαδιαμάντη

  Ο Γιώργος Πίττας διηγείται στο Short Stories τις διαδρομές που ακολούθησε εμβαθύνοντας στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της σκιαθίτικης γαστρονομίας, και να χαρτογραφήσει το ανθρώπινο τοπίο του νησιού

  Δημήτρης Ανδρεάδης ΖΩΓΡΑΦΟΣ SHORT STORIES GR
  Short

  Ο ζωγράφος Δημήτρης Ανδρεάδης και τα έργα που πονάνε αλλά λάμπουν

  Λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του ο Δημήτρης Ανδρεάδης κάνει στο Short Stories μια προσωπική κατάθεση για τον καλλιτέχνη που αν και ζει μέσα σε συνθήκες οικονομικής αγριότητας, καταφέρνει να βγει στο φως