Skip to content
Home » Τι θέλει ένας Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα;

Τι θέλει ένας Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα;

  ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ;

  Published
  Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος στην είσοδο του art shop Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα

  Τι θέλει ένας Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα;

  Published
  Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος στην είσοδο του art shop Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα
  Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος αφηγείται στο Short Stories την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του art χώρου Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα, που σχετίζεται με τον ντόπιο ξυλογλύπτη Φειδία και τα περίφημα γαϊδουράκια του

  Ο Κόκκινος Γάιδαρος είναι στημένος πάνω σε μια ιστορία. Πριν από 40 χρόνια στη Βυτίνα υπήρχε ένας ξυλoγλύπτης που έφτιαχνε διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα. Το παρατσούκλι του ήταν Φειδίας. Υπήρξε πράγματι πολύ καλός στην τέχνη του.

  Το 1936 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε πάρει το πρώτο βραβείο ξυλογλυπτικής. Ανάμεσα στις ξεχωριστές δημιουργίες του ήταν τα γαϊδουράκια. Τα έφτιαχνε σε όλα τα μεγέθη. Ο ξυλουργός δεν ζει πια ούτε υπάρχει κάποιος απόγονός του για να συνεχίσει την τέχνη του. Όταν ήμουν πιτσιρικάς είχα πάει στο εργαστήρι του. Θυμάμαι ακόμη την αίσθηση που ένιωθα καθώς πατούσα πάνω στα πριονίδια. Σε ό,τι περίσσευε δηλαδή από τα ξύλα που χρησιμοποιούσε για να δίνει μορφή στα γαϊδουράκια. Όλα δουλεμένα στο χέρι.

  Στον χώρο του Κόκκινου Γαϊδάρου υπάρχει ένα γαϊδουράκι του ξυλογλύπτη. Αρκετά μεγάλο, σαν μουσειακό. Οπότε κάναμε σήμα μας τον γάιδαρο του Φειδία. Ιδού λοιπόν πώς λειτούργησε μέσα μου το βίωμά μου, 40 χρόνια μετά.

  Στο art shop που δημιουργήσαμε (δεν το αποκαλώ μαγαζί, αλλά χώρο τέχνης) ο επισκέπτης μπαίνοντας βλέπει αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τον τόπο. Πολλοί έρχονται και μας ρωτάνε εάν έχει είσοδο. Νομίζουν ότι είναι γκαλερί.

  Έχουμε εικονογραφήσει αφίσες σε σχέση με τη Βυτίνα: τον Δρόμο της Αγάπης, τον ήρωα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου που τον σκότωσαν οι Γερμανοί, την παραδοσιακή στολή της Βυτινιώτισσας κ.ά. Όχι φολκλόρ αφίσες, αλλά σχεδιασμένες με σύγχρονο ντιζάιν. Δεν πουλάμε τίποτε κατασκευασμένο στην Κίνα ή εργοστασιακό που θα βρει κάποιος μαζικά στη Σαντορίνη. Ο Κόκκινος Γάιδαρος αποπνέει τις μυρωδιές του τόπου.

  Το art shop άνοιξε τον Νοέμβριο και ύστερα από δυο τρεις μήνες σκέφτηκα να κάνω τον μισό χώρο εκθεσιακό. Η πρώτη έκθεση έγινε τον Μάρτιο με τις αφίσες για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

  Στη Βυτίνα Υπάρχουν επιχειρηματίες που απλώς κινούνται στην περίμετρο ενός φαύλου κύκλου. Εισπράττουν για να εισπράττουν. Σαφώς υπάρχουν εξαιρέσεις

  Προγραμματίζω και άλλες εκθέσεις. Γιατί νιώθω ότι ο κόσμος που επισκέπτεται τη Βυτίνα έχει ανάγκη εκτός από τη βόλτα, την μπριζόλα και τη χυλοπίτα, να έρθει και σε επαφή με τον πολιτισμό. Για τους ντόπιους είναι πολύ ξένο αυτό που δημιουργήσαμε, δεν το καταλαβαίνουν. Αλλά βλέπω πόσο θετική είναι ανταπόκριση των επισκεπτών.

  Εδώ είναι το πατρικό σπίτι του πατέρα μου. Η Βυτίνα είναι συνυφασμένη με τα παιδικά μου χρόνια. Ξέρω πολύ καλά τον τόπο. Η Βυτίνα τότε ήταν ένα μικρό χωριό με δυο μαγαζάκια. Τώρα έχουν γίνει ξενοδοχεία, πολλά μαγαζιά, ταβέρνες. Και δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αναπτυχθεί η περιοχή προς μια κατεύθυνση πιο ουσιαστική. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη. Υπάρχουν επιχειρηματίες που απλώς κινούνται στην περίμετρο ενός φαύλου κύκλου. Εισπράττουν για να εισπράττουν. Σαφώς υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά δυστυχώς ο κανόνας είναι αυτός. Λείπει η αισθητική.

  Νιώθω ότι αυτό που κάνω με τον Κόκκινο Γάιδαρο μοιάζει με συσκευή ασπρόμαυρης τηλεόρασης στη μέση της πλατείας του χωριού τη δεκαετία του ’60 που την κοιτάνε όλοι με περιέργεια.

  banner_300_250
  Picture of Πάνος Κωνσταντόπουλος
  Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος είναι γραφίστας και δημιουργός του περιοδικού «gr design»

  Αφήγηση στην
  Αφροδίτη Ερμίδη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES