Skip to content
Home » Μια βιωματική βόλτα στα Γιάννενα με οδηγό τον Νίκο Χουλιαρά

Μια βιωματική βόλτα στα Γιάννενα με οδηγό τον Νίκο Χουλιαρά

  Μια βιωματική βόλτα στα Γιάννενα με οδηγό τον Νίκο Χουλιαρά

  Published

  Μια βιωματική βόλτα στα Γιάννενα με οδηγό τον Νίκο Χουλιαρά

  Published
  Η Ρηνιώ Κυριαζή, με αφορμή την παράσταση του θεάτρου σκιών «Στη σκιά του Λούσια», οδηγεί το Short Stories σε μια περιήγηση στα Γιάννενα, αναζητώντας τα σημάδια του Λούσια, του μυθιστορηματικού ήρωα του Νίκου Χουλιαρά

  Να πάμε κι απ’ τα χάνια, να δω και τις κατσαρόλες με τις πατάτες». Στον Φλοίσβο στα Γιάννενα έχει Καραγκιόζη. Μάλιστα παίζει ο Ρήγας. Παρακολουθώ καθισμένη σ’ εκείνες τις καρέκλες τις τυλιγμένες με το πράσινο, μπλε ή κίτρινο καλώδιο. Στο διάλειμμα μαζεύω κόκκινα, κίτρινα και πράσινα καπάκια από μπίρες και αναψυκτικά. Είναι και η Κούλα εκεί που πουλάει καλαμπόκια και γλειφιτζούρια κοκοράκι.

  Ο μπαμπάς μου παίρνει ένα. Κατεβαίνουμε να δούμε τα καραβάκια που πηγαίνουν πέρα δώθε στο Νησάκι, αυτό που δεν έχει όνομα. Περπατάμε μες στην ομίχλη, παραλιμνίως. Φτάνουμε στην Κυρα-Φροσύνη. Εκεί είναι καλύτερα γιατί κάθεσαι ακριβώς δίπλα στη λίμνη. Κι εκεί χαλίκι έχει κάτω και ψάχνω πάλι για καπάκια. Δεν έχει και πολλά εδώ. Δεν έρχεται τόσος κόσμος. Συνεχίζουμε.

  Καθόμαστε στο Δώδεκα, δώδεκα μέτρα η λίμνη, το πιο βαθύ σημείο. Πηχτή η λίμνη και πηχτοί οι θρύλοι της. Ένα μεταίχμιο, μια προβλήτα. Καλό μέρος για ψάρεμα, μόνο μην πιάσεις τις ψυχές. Πιο κει;

  Πιο κει δεν πάμε. Να γυρίσουμε. Όχι, να πάμε. Πιο κει είναι τα Ναυτάκια το πρωί και το βράδυ η Νέα Υόρκη.  Η Νέα Υόρκη; Πάμε. Στα Ναυτάκια με τη λεμονάδα η κυρία λέει: «Αχ, παιδάκι μου, 40 χρόνια είμαι εδώ. Να τα μετρήσεις κουράζεσαι, όχι να τα ζήσεις. Ένα κοριτσάκι έχετε; Να σας ζήσει».

  Πιο κει τα χάνια, τα βυρσοδεψεία και ύστερα η γύρα. Με το ποδήλατο η γύρα να είναι μέρα, όχι τώρα. Γύρω γύρω η λίμνη. Αυτή είναι η γη, στρογγυλή κι επίπεδη. Αυτός είναι ο κόσμος και απ’ το βουνό παραπέρα δεν έχει. Τίποτε δεν έχει.

  «Γιατί ήταν λυπημένος;». «Ήταν απ’ τα πολλά τα νερά». «Ήταν κι αστείος όμως και καλός, ε μπαμπά;». «Ναι, ήταν. Πολύ καλός. Κάθε πόλη κι ο τρελός της»

  Και οι ακακίες; Οι ακακίες είναι ψηλές αλλά τώρα φυσάει και κάνει κρύο. Γυρίζουμε. Έξω από τη Σκάλα, πίσω και μέσα απ’ τα παράθυρα του Αγγελόπουλου, ο Λούσιας: «Σα θαύμα μου φαίνεται, του ’πα,  που έρχονται όλα έτσι γρήγορα. Γιατί, ο κόσμος, καθόλου δε σταματάει. Ολοένα κάπου πηγαίνει, κι όλο καινούρια πράματα βγαίνουν, που εγώ δεν τα καταλαβαίνω.

  »Κι ότι κάτω απ’ τη γης, του ’πα, άλλοι θα ’ναι και θα τα ετοιμάζουν. Σε υπόγεια μέσα θα πηγαίνουν και σε διαδρόμους, γι’ αυτό και ’μείς δε βλέπουμε, ούτε που πηγαίνουν, ούτε τι κάνουν. Όλα σαν κούφια μου φαίνεται πως είναι, του ’πα, κι όλα εκεί από κάτω θα γίνονται».

  – Ποιος ήταν αυτός, μπαμπά, και γιατί ήταν λυπημένος;

  – Ήταν απ’ τη λίμνη, απ’ τα πολλά τα νερά.

  – Ήταν κι αστείος όμως και καλός, ε μπαμπά;

  – Ναι, ήταν. Πολύ καλός. Κάθε πόλη κι ο τρελός της. Ο τρελός της κι ο καθρέφτης της.

  •••

  Η παράσταση του θεάτρου σκιών Στη σκιά του Λούσια. Ο Λούσιας του Νίκου Χουλιαρά ζωντανεύει μέσα από τις φιγούρες των έργων του κάνει πρεμιέρα στις 09.05.2024 στο θέατρο Θησείον. Παίχτης θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης. Ηθοποιός: Ρηνιώ Κυριαζή.

  banner_300_250
  Picture of Ρηνιώ Κυριαζή
  Η Ρηνιώ Κυριαζή είναι ηθοποιός

  Κεντρική φωτογραφία
  Σοφία Χουλιαρά

  Πορτρέτο
  Αναστασία Γιαννάκη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Elena Tyrea_Η χαγιάτ μια γυναικα από το Ιραν που μπήκε στην καρδιά μου shortstoriesgr
  Short

  Η Χαγιάτ, μια γυναίκα από το Ιράν που μπήκε στην καρδιά μου

  Η Έλενα Τυρέα γράφει στο Short Stories για τη Χαγιάτ, τη γυναίκα από το Ιράν την οποία υποδύεται στην παράσταση «Φωτιά και νερό», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου και με συμπρωταγωνιστές τους Δημήτρη Γεωργαλά και Στέλιο Καλαθά

  Ελένη Σικελιανός_Nadia Margariti_shortstoriesgr
  Short

  Η Ελένη Σικελιανός και η μυθική γιαγιά της που προκάλεσε την πατριαρχία

  Η Νάντια Μαργαρίτη αφηγείται στο Short Stories τη γνωριμία της με την Ελένη Σικελιανός, αρχικά μέσω του βιβλίου της δισεγγονής του Άγγελου Σικελιανού «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» και στη συνέχεια συναντώντας τη στην Αμοργό

  αντάρτισσα ελεάννα γεωργούλη ηθοποιός short stories
  Short

  Η γιαγιά μου η αντάρτισσα… η γλυκιά μου Βασούλα

  Η Ελεάνα Γεωργούλη διηγείται στο Short Stories την ιστορία της γιαγιάς της, της Βάσως Στροφύλλα, η οποία, αφού εκδικήθηκε τη δολοφονία της αδελφής της από τους χίτες, έγινε αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, υπήρξε πολιτική κρατούμενη από το 1947 έως το 1953 και γλύτωσε από θαύμα το απόσπασμα