Skip to content
Home » Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Β΄ μέρος)

Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Β΄ μέρος)

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Β΄ μέρος)

    Published
    Χαράματα στις 17 του Νοέμβρη, η μόνη φωτογραφία που δείχνει το τανκ να είναι μες στο Πολυτεχνείο

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Β΄ μέρος)

    Published
    Χαράματα στις 17 του Νοέμβρη, η μόνη φωτογραφία που δείχνει το τανκ να είναι μες στο Πολυτεχνείο
    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για τα γεγονότα της 17ης του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, που τροφοδότησαν το φαντασιακό των Νεοελλήνων

    Τα τανκ πήραν θέση όλα μπροστά στο Πολυτεχνείο με αναμμένους προβολείς. Ο επικεφαλής στάθηκε στην πύλη μπροστά και οι υπόλοιποι απλώθηκαν δεξιά και αριστερά.

    Το αυτοκίνητό μας σταμάτησε μπροστά στο Μινιόν.

    Κατεβήκαμε και πηγαίνουμε Πατησίων και Στουρνάρη. Εκεί ήταν γεμάτο το σημείο με αστυνομικούς, στρατιώτες και αρκετούς με πολιτικά. Αυτοί ήταν οι παρακρατικοί. Κυνηγούσαν τον κόσμο και τον χτύπαγαν ανηλεώς με ξύλα και ρόπαλα.

    Βγάζω τη μηχανή μου ήρεμα και με τα φώτα του δρόμου και τους προβολείς, χωρίς να χρησιμοποιήσω φλας, άρχισα σιγά σιγά… κλικ, κάτω η μηχανή… κλικ, κάτω η μηχανή.

    Το καρούλι είχε 36 φωτογραφίες μέσα – τα έβγαζα και τα έδινα στον διευθυντή μου. Σκεφτόμουν δεν μπορεί, θα με αρπάξουν· η Μπουμπουλίνας είναι πολύ κοντά.

    Η δεύτερη συγκυρία που με βοήθησε να μείνω εκεί ήταν όταν ύστερα από δεκαπέντε λεπτά το αργότερο βλέπω έναν αστυνόμο τον οποίο δεν ήξερα. Τις ημέρες εκείνες βέβαια με τα γεγονότα ο ένας έβλεπε τον άλλο. Στις διαδηλώσεις αστυνομικοί και φωτορεπόρτερ ήμασταν δίπλα δίπλα. Αυτός μάλλον με είχε εντυπώσει στο μυαλό του.

    Μου λέει: «Τι κάνεις εσύ εδώ;» με αστυνομικό υφάκι. Του απαντάω: «Κύριε διοικητά, ήρθα να πάρω μερικές φωτογραφίες για το πρακτορείο μου». Και τι μου λέει; «Κάτσε εδώ. Θέλω να σε βλέπω».

    Άλλο που δεν ήθελα. «Εντάξει, εδώ θα είμαι». Όσοι ήταν γύρω μου άκουσαν τον διάλογό μας. Και σκέφτηκαν ότι για να λέει ο διοικητής «κάτσε εδώ», δικός μας είναι.

    Να μιλήσω τώρα για όσα συνέβησαν εκείνες τις ώρες στο Πολυτεχνείο… Ήταν συγκλονιστικές στιγμές. Να βλέπεις παιδιά από τα παράθυρα να ανοίγουν τα πουκάμισά τους στα κανόνια μπροστά και να λένε: «Είμαστε αδέλφια» ή «Ελάτε μαζί μας» ή «Είμαστε άοπλοι». Καλούσαν τους φαντάρους να μπούνε στο Πολυτεχνείο και να ενωθούν μαζί τους. Οι φαντάροι δίσταζαν. Αυτοί που δεν δίσταζαν και έβριζαν τους φοιτητές ήταν οι αστυνομικοί.

    Τιμή και δόξα σε αυτά τα παιδιά. Είναι λιγοστοί αυτοί που ξέρουμε. Αλλά είναι πολλοί οι άγνωστοι σ’ εμάς ήρωες

    Ο λοχίας στο τανκ απέναντι από την πύλη στο ένα χέρι κρατούσε τον ασύρματο και στο άλλο το περίστροφο. Τον άκουγα να μιλάει και να λέει «μάλιστα, μάλιστα… διατάξτε, διατάξτε». Τον άκουγα. Είχαμε απόσταση 15-20 μ.

    Αφού τράβηξα αρκετές φωτογραφίες, η ώρα φτάνει τρεις παρά πέντε. Τότε βλέπω τον πυργίσκο του τανκ να γυρίζει ανάποδα και το όχημα να φουλάρει τη μηχανή. Και ήρθε απέναντι, δίπλα μου, στο άλλο πεζοδρόμιο.

    Μαρσάρει, βγάζει ένα ντουμάνι καπνό και με όση δύναμη είχε πέφτει πάνω στα δύο κολονάκια στην κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Εκείνη τη στιγμή πέφτουν τα παιδιά που ήταν πάνω στα κολωνάκια.

    Το τανκ ταρακούνησε τις κολώνες αλλά δεν τις έριξε. Οπότε σταματημένο όπως είναι, ανεβάζει ταχύτητα και με όση δύναμη είχε παρασέρνει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πίσω από τα κάγκελα είχαν βάλει τη Mercedes του πρυτάνεως για φράγμα. Την παρέσυρε 12 μ. μέσα.

    Συνήλθα από το σοκ και πήγα ακριβώς στο κέντρο της οδού Πατησίων για να έχω καλύτερη οπτική γωνία με το τανκ μέσα. Στη συνέχεια εισέβαλαν ο στρατός και η αστυνομία. Εκείνη την ώρα άκουσα εκατοντάδες πυροβολισμούς, εκατοντάδες βογκητά.

    Όταν πήγα στο κέντρο της Πατησίων για να πάρω τις δυο τρεις φωτογραφίες με το τανκ μες στο Πολυτεχνείο, πέσανε πάνω μου δυο αστυνομικοί με δοκάρια σημαδεύοντας το κεφάλι μου. Προσπαθούσαν να μου πάρουν τις μηχανές.

    Έκανα δυο ζιγκ ζαγκ, απέφυγα τα χτυπήματα, έκανα μεταβολή και τρέχοντας ζιγκ ζαγκ γιατί ο ένας πήγε να βγάλει το περίστροφο, έφτασα στο γραφείο και έστειλα τις φωτογραφίες στο εξωτερικό για να μάθει ο κόσμος τι έγινε εκείνο το βράδυ.

    Οι φωτογραφίες οι δικές μου και το βίντεο του Άλμπερτ Κουράντ έδειξαν την αλήθεια και διέψευσαν τον Παττακό γιατί την επομένη είχε καλέσει τους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εσωτερικών και είπε «τι είναι αυτά που λέτε; Δεν έγινε τίποτε στο Πολυτεχνείο χθες το βράδυ. Απολύτως τίποτε».

    Αλλά το μεσημέρι που ήρθαν οι εφημερίδες από την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και είχαν τις φωτογραφίες μου στην πρώτη σελίδα, τότε μας ξανακαλεί και μας λέει «έπρεπε να μπούμε μέσα για να τελειώσει αυτή η ιστορία με τα παλιόπαιδα».

    Αφού έστειλα τις φωτογραφίες, πήρα τις μηχανές μου και ξανακατέβηκα στο Πολυτεχνείο, εξίμισι εφτά η ώρα το πρωί. Φωτογράφισα αστυνομικούς και πυροσβέστες με τις μάνικες να καθαρίζουν το πεζοδρόμιο και τον χώρο μες στο Πολυτεχνείο.

    Μπήκα μέσα χωρίς να ρωτήσω κανέναν και είδα εκατοντάδες παπούτσια, τα Ελβιέλα, πεταμένα δεξιά και αριστερά, δεκάδες σκισμένα πουκάμισα πεταμένα κάτω, παντελόνια σκισμένα και αρκετές κηλίδες αίματος που δεν είχαν προλάβει να τις καθαρίσουν. Είναι αυτά που είδα.

    Ακόμη με κατατρώει το ερώτημα: πρόλαβαν ή δεν πρόλαβαν να φύγουν οι φοιτητές που ήταν ανάμεσα στην πύλη και τη Mercedes; Και πόσους πάτησε το τανκ;

    Τιμή και δόξα σε αυτά τα παιδιά. Είναι λιγοστοί αυτοί που ξέρουμε. Αλλά είναι πολλοί οι άγνωστοι σ’ εμάς ήρωες.

    banner_300_250
    Picture of Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι φωτορεπόρτερ

    Αφήγηση στον
    Παναγιώτη Φρούντζο

    Κεντρική φωτογραφία
    Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

    MORE STORIES

    τανκ πολυτεχνειο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας shortstories
    Short

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, εκθέτει στο Short Stories τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να καταγράψει την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο τα χαράματα της 17ης του Νοέμβρη

    17 του Νοέμβρη SHORT STORIES ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
    Short

    Σάββατο 17 του Νοέμβρη, 9 ώρες μετά (Β΄ μέρος)

    Ο Στάθης Σχινάς συνεχίζει την αφήγησή του για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της 17 του Νοέμβρη 1973, λίγες ώρες μετά την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο

    ARISTOTELIS SARRIKOSTAS τανκ πολυτεχνείο
    Short

    «Αλκμηνάκι, πάμε να δούμε το τανκ;»

    Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής το 1973, ένιωσε ότι ζούσε την τελευταία της νύχτα όταν βρέθηκε απέναντι στο τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου