Skip to content
Home » Η μαγεία του τάνγκο και ο Μαραθώνιος της Πάτρας

Η μαγεία του τάνγκο και ο Μαραθώνιος της Πάτρας

  Η μαγεία του τάνγκο και ο Μαραθώνιος της Πάτρας

  Published

  Η μαγεία του τάνγκο και ο Μαραθώνιος της Πάτρας

  Published
  Η Κωστούλα Τόγια μοιράζεται με το Short Stories την εμπειρία της από τον 4ο Μαραθώνιο Τάνγκο της Πάτρας (15-17 Δεκεμβρίου 2023) και την αγάπη της για έναν χορό που είναι τρόπος ζωής

  Η προσωπική μου σχέση με το τάνγκο ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, με την καθοδήγηση της Άσπας και του Δημήτρη. Βήματα και μουσική ή μουσική και βήματα; Τι από τα δύο κυριαρχεί; Τι εντυπωσιάζει; Άλυτο το μυστήριο.

  Τα χρόνια περνούσαν και για μένα γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο πως το τάνγκο είναι κουλτούρα, τρόπος ζωής. Ακούς και περπατάς, ακούς και αναπνέεις. Ακολουθείς και αποδέχεσαι να γίνει οδηγός σου ο άλλος· είσαι follower. Οδηγείς τον άλλο, επιτρέποντάς του παράλληλα να στολίζει τα βήματά του με adornos-στολίδια· είσαι leader.

  Οι tangueros εντυπωσιάζουν για το πάθος με το οποίο κινούνται, πάντα «εγγεγραμμένοι σε κύκλο», όπως συμβαίνει και στο ζεϊμπέκικο. Τους συναντάς σε μαθήματα, σε practicas, σε χορευτικές εκδηλώσεις (milongas), αλλά και σε μαραθώνιους τάνγκο.

  Το 2017 μια παρέα φίλων στην Πάτρα είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα Tango Marathon, όπου θα μπορούσε να φέρει κοντά τους φίλους του τάνγκο από την Ελλάδα και όχι μόνο. Tα κατάφερε και μάλιστα έγινε θεσμός.

  Τον Δεκέμβρη του 2023 φτάσαμε αισίως στον 4ο Μαραθώνιο Τάνγκο της Πάτρας, μια ακόμα άψογη διοργάνωση από τους Ερμή Καραμπούλα, Δημήτρη Μιχαλόπουλο, Άσπα Αλεξάκη, Κυριάκο Μίχα και Λούμη Αντωνίου. Εκατόν ογδόντα συμμετέχοντες. Ισορροπημένη αναλογία leader-to-follower. Τριάντα τρεις ώρες με μουσική και χορό. Υπέροχες tandas -σύνολο τεσσάρων μουσικών κομματιών τάνγκο παρόμοιου ύφους- από Djs διεθνούς φήμης.

  Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν και η επιλογή της αίθουσας Dansarte, στην οποία πραγματοποιήθηκε η όλη εκδήλωση, καθώς από τα μεγάλα παράθυρά της βλέπει κανείς το λιμάνι της Πάτρας.

  Λιμάνια και τάνγκο, ένας εκρηκτικός συνδυασμός άλλων εποχών, τότε που διαμορφωνόταν ως χορός του περιθωρίου, όπως η τζαζ στην Αμερική και το ζεϊμπέκικο ή το ρεμπέτικο στα δικά μας μέρη. Μες στην αίθουσα οι χορευτές, εμείς, οι φίλοι του τάνγκο. Ύφος, χρώματα, βήματα, κινήσεις, sacadas, boleos, entradas.

  Λιμάνια και τάνγκο, ένας συνδυασμός άλλων εποχών, τότε που διαμορφωνόταν ως χορός του περιθωρίου, όπως η τζαζ στις ΗΠΑ και το ρεμπέτικο στα μέρη μας

  Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του 4ου Μαραθωνίου ήρθαμε πιο κοντά, κάναμε νέους φίλους και μοιραστήκαμε την κοινή μας αγάπη για τον χορό. Εκφραστικά πρόσωπα, θετική ενέργεια και ατέλειωτες αγκαλιές. Αυτή είναι η κουλτούρα του τάνγκο, η μαγεία του τάνγκο.

  Κοίταζα τις φωτογραφίες της Αλκυόνης Παπακωνσταντοπούλου η οποία απαθανάτισε με τον φακό της τις στιγμές, ξανά και ξανά. Γιατί κάθε φορά «άκουγα» το Merceditas –ακούστε, σας παρακαλώ, αυτό το τραγούδι και απλώς περπατήστε– και «έβλεπα» την ψυχή μου να χορεύει. Να ξέρετε πως είναι η ψυχή που χορεύει. Αυτή δίνει το βήμα.

  Το αργεντίνικο τάνγκο, σε μεγάλες στιγμές στην αχαϊκή πρωτεύουσα, κατάφερε να μας συνεπάρει δικαιώνοντας, όπως πάντα, τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες: «Ο στρόβιλος του τάνγκο, αυτή η παλαβομάρα, τα χρόνια που πέρασαν αψηφά».

  banner_300_250
  Κωστούλα Τόγια
  Η Κωστούλα Τόγια είναι εκπαιδευτικός με σπουδές Iστορίας – Αρχαιολογίας και Ιταλικής Φιλολογίας. Ασχολείται με τον χορό ερασιτεχνικά

  Κεντρική φωτογραφία
  Αλκυόνη Παπακωνσταντοπούλου

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES