Skip to content
Home » Η μάτσο ροζ κουλτούρα με αφορμή έναν διάλογο μεταξύ εφήβων

Η μάτσο ροζ κουλτούρα με αφορμή έναν διάλογο μεταξύ εφήβων

  Η μάτσο ροζ κουλτούρα με αφορμή έναν διάλογο μεταξύ εφήβων

  Published
  Το έργο της Γεωργίας Λαλέ για τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών

  Η μάτσο ροζ κουλτούρα με αφορμή έναν διάλογο μεταξύ εφήβων

  Published
  Το έργο της Γεωργίας Λαλέ για τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών
  Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου με αφορμή μια στιχομυθία γυμνασιόπαιδων γράφει στο Short Stories για τo κυρίαρχο λάιφ στάιλ που πριμοδοτεί την αμάθεια και την αναπαραγωγή των πατριαρχικών στερεότυπων για τους ρόλους γυναικών και αντρών

  Δεν θα ξεκινήσω με τη στερεότυπη έκφραση «δεν συνωμοσιολογώ». Αντιθέτως πιστεύω ότι η ζωή μας όλη κατευθύνεται από ένα μαύρο καθεστώς που σχεδιάζει και υλοποιεί μακροπρόθεσμα τον απόλυτο έλεγχό μας. Τι άλλο από μια μακρόπνοη συνωμοσία μπορεί να είναι η κατασκευή ονείρων και η κατεύθυνση του ατόμου προς αυτά ως το ιδεατό λάιφ στάιλ.

  Μια νέα ιδεολογία τρόπον τινά με στόχο τη χειραφέτηση της ζωής προς όφελος των κερδοσκόπων. Οι κατασκευαστές ονείρων, όνειρα-σαπουνόφουσκες, στην πλειονότητά τους είναι οι κάτοχοι του παγκόσμιου πλούτου. Και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας παγιδέψουν στον ιστό της παγκόσμιας αράχνης.

  Όλα τούτα σκέφτομαι κάθε φορά που προκύπτει μια γυναικοκτονία, ένας βιασμός, ένας ξυλοδαρμός.

  Οι γυναικοκτόνοι άντρες δεν γεννήθηκαν ως τέτοιοι. Κατασκευάστηκαν από το ιδεολόγημα της μάτσο κουλτούρας που εισήγαγε η εικόνα του αμερικανικού σινεμά (πολύ σφαλιάρα αδελφή μου και τη δεχόσουν). Τη μιμήθηκε η επαρχία Ελλάς («Στέλλα, κρατάω μαχαίρι γιατί σ’ αγαπάω ως κτήμα μου»). Μέχρι το ξεβλάχεμα από το οποίο αυτοδικαίως ανέλαβε να μας βγάλει ο πολύς Πέτρος Κωστόπουλος. Μάτσο ανήρ κι ο ίδιος την περίοδο της βασιλείας του.

  Τι αρσενικά ήταν εκείνα στα εξώφυλλα του περιοδικού NITRO! Τι άντρες πετυχημένοι με τις καριέρες και τις Porsche τους (καλή ώρα ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας). Καμάρια των γονιών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Πρότυπα προς μίμηση των αγοριών που έλιωναν φανέλες από τον ιδρώτα στα γυμναστήρια. Αλλά ξενέρωναν αν τους μιλούσες για λογοτεχνία.

  Και το πρότυπο της γυναίκας; Φτηνή, τυχάρπαστη, εύκολη. Ευεπίφορη στην πρόκληση της επιφανούς ζωής. Τηλεοπτικό προϊόν μιας χρήσης. Η εικόνα της Μπάρμπι τελειότητας που είναι το σίγουρο θύμα του πατριάρχη αν καταλάβει κάποια στιγμή τι της γίνεται και σηκώσει κεφάλι.

  Τι αρσενικά ήταν εκείνα στα εξώφυλλα του περιοδικού NITRO! Τι άντρες πετυχημένοι με τις καριέρες και τις Porsche τους (καλή ώρα ο Απόστολος Λύτρας)

  Καλλιεργείται πολλά χρόνια αυτό το μοντέλο. Συστηματικά. Συμμέτοχη και συνένοχη η πολιτεία που κάνει ό,τι μπορεί  για να μετατρέψει την παιδεία σε εκπαίδευση εγκεφάλων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

  Ολιγαλφάβητες στρατιές απανθρώπων της ΜΕΤΑ εποχής, ανιστόρητες, με σκευή την κουλτούρα των ξενυχτάδικων και της ποπ καψούρας, πρυτάνεις στα σφηνάκια και τα ορθάδικα, που αν δεν έχουν το χρήμα θα κάνουν οτιδήποτε για να περάσουν από το μέγιστο όνειρο της σαπουνόπερας γηραιάς Μυκόνου. Να δοκιμάσουν την  αμαρτία της, βρε αδελφέ.

  Και οι κινηματικοί νέοι, χλιαροί και χαλαροί, αμήχανοι και αναποφάσιστοι, περιμένουν να μεγαλώσουν για να πουν και αυτοί πόσο αδικαίωτοι αισθάνονται.

  Αυτά σκεφτόμουν σήμερα στην παραλία του χωριού μου ακούγοντας μια ομάδα από γυμνασιόπαιδα να έχουν τον εξής διάλογο: «Τι έγινε, ρε μαλάκα;». «Είσαι μεγάλος μαλάκας». «Άι γαμήσου, ρε μαλάκα».

  •••

  Το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

  banner_300_250
  Picture of Ελένη Πριοβόλου
  Η Ελένη Πριοβόλου είναι συγγραφέας

  MORE STORIES

  ελενη πριοβολου συγγραφέας short stories gr
  Short

  Το ταξίδι της Ελένης Πριοβόλου στα ίχνη του Χριστόδουλου Παμπλέκη

  Η Ελένη Πριοβόλου ξαναδιαβαίνει, για λογαριασμό του Short Stories, τους σταθμούς του ταξιδιού που πραγματοποίησε αναζητώντας τον «άγνωστο» εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Χριστόδουλο Παμπλέκη, ήρωα του τελευταίου της βιβλίου «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή»

  Mεταξία Τσιποπούλου αρχαιολόγος short stories
  Short

  «Δεν μιλώ με γυναίκες»: Η σεξιστική συμπεριφορά προς μια διευθύντρια ανασκαφής

  Η Μεταξία Τσιποπούλου αφηγείται στο Short Stories ένα ιλαροτραγικό επεισόδιο από την πρώτη μέρα της ανασκαφής στα Αχλάδια Σητείας το 1991 όταν η φράση «Εγώ δε μιλώ με γυναίκες» κατέληξε σαν γλυκόπικρο ανέκδοτο