Skip to content
Home » Η μέρα που ήπιαμε παγωμένες μπίρες με τον Αλ Πατσίνο

Η μέρα που ήπιαμε παγωμένες μπίρες με τον Αλ Πατσίνο

    Η μέρα που ήπιαμε παγωμένες μπίρες με τον Αλ Πατσίνο

    Published
    Ο Αλ Πατσίνο το 1979 όχι στο Rose Room του Rutgers Student Center, αλλά στο φιλμ «Δικαιοσύνη για όλους»

    Η μέρα που ήπιαμε παγωμένες μπίρες με τον Αλ Πατσίνο

    Published
    Ο Αλ Πατσίνο το 1979 όχι στο Rose Room του Rutgers Student Center, αλλά στο φιλμ «Δικαιοσύνη για όλους»
    Ο Μανόλης Πολέντας γράφει στο Short Stories για το πώς το 1979 συνάντησε τον ηθοποιό Αλ Πατσίνο, όταν είχε προσκληθεί σε πανεπιστήμιο στο Νιου Τζέρσεϊ για να μιλήσει για το έργο του αλλά και για την υποκριτική

    Εβλεπα τις προάλλες τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στο The tonight show στο CNBC με τον Τζιμ Φάλον. Το έκανα ως νοσταλγός της εποχής που την εκπομπή έκανε ο Τζόνι Κάρσον στη Νέα Υόρκη των φοιτητικών μου χρόνων. Και τότε θυμήθηκα τον έτερο γίγαντα της μεγάλης οθόνης, τον Αλ Πατσίνο.

    Συγκεκριμένα όταν το 1979 είχε έρθει στο πανεπιστήμιό μου, το Rutgers University, στο Νιου Τζέρσεϊ, για να δώσει διάλεξη. Θα μιλούσε για τον βίο και το έργο του, αλλά και για την υποκριτική τέχνη. Νέος τότε, όμως έχοντας ήδη παίξει στις πιο σημαντικές ταινίες που πρωταγωνίστησε.

    (Ενώ είχα ήδη αποφοιτήσει από το Rutgers και είχα αρχίσει το μεταπτυχιακό μου στο New School for Social Research στο Μανχάταν, συνέχιζα να μένω στην περιοχή του Rutgers καθώς δούλευα στο Φοιτητικό Κέντρο. Εκεί έκανα τις ραδιοφωνικές μου εκπομπές. Τυχερός εργαζόμενος… Καθώς εκτός από τον Αλ Πατσίνο, είχα την τύχη να γνωριστώ με θρύλους όπως ο Βαν Μόρισον, οι Ramones, ο Μπρους Σπρίνγκστιν κ.ά.)

    Προσκεκλημένος να μιλήσει λοιπόν ο Πατσίνο σε ένα αμφιθέατρο ασφυκτικά γεμάτο, με κόσμο έξω από αυτό και μεγάφωνα για να ακούγεται από εκείνους που δεν τον έβλεπαν. Μίλησε για μια ώρα περίπου από podium για τις ταινίες που είχε ήδη κάνει («Ο νονός», «Σέρπικο», «Σκυλίσια μέρα» κ.λπ.). Ευγενέστατος, χιουμορίστας, «cool». Και αφού τελείωσε με τη διάλεξη, δέχτηκε μια ατέλειωτη σειρά ερωτήσεων.

    Όχι όπως σήμερα που πας σε παρουσίαση βιβλίου, λένε πέντε κολακείες οι κολλητοί, πίνεις ένα ποτήρι κρασί με ύφος, μιλάς και με δύο τρεις semi-σχετικούς δημοσιογράφους για να γράψουν κάνα διθύραμβο στο Facebook για το βιβλίο σου. Κανείς δεν ρωτά τίποτε τον συγγραφέα. Όλα τελειώνουν στα γρήγορα και πας στο σπιτάκι σου για να δεις πόσα like έλαβε η παρουσίαση. Τότε ήταν αλλιώς. Η εποχή είχε αξιώσεις για την αλλαγή της ζωής.

    Εκεί έκανα ραδιοφωνικές εκπομπές. Εκτός από τον Αλ Πατσίνο, είχα την τύχη να γνωριστώ με θρύλους όπως ο Βαν Μόρισον, οι Ramones, ο Μπρους Σπρίνγκστιν

    Δέχτηκε λοιπόν πλειάδα ερωτήσεων, μια εκ των οποίων έμεινε στις μνήμες πολλών εξ ημών. Θυμάμαι έναν πανύψηλο, λιγνό φοιτητή με πολύ μακριά μαλλιά που πήρε το μικρόφωνο και αντί να απευθύνει ερώτηση στον καλεσμένο, έκανε μια παρατήρηση με την οποία χαρακτήριζε τον Πατσίνο ως μεγάλο μεν ηθοποιό, μονοδιάστατο δε. Ότι και καλά, πολύ καλά έπαιξε τους ρόλους που έπαιξε, όμως «ο μεγάλος ηθοποιός», τα θυμάμαι καλά αυτά τα λόγια του συμφοιτητή, «πρέπει να μπορεί να παίξει Σαίξπηρ πριν παίξει οτιδήποτε».

    Δεν θα έχει ξεχάσει, φαντάζομαι, κανένας από τους παρευρισκόμενους την αντίδραση του Πατσίνο. Φορώντας κόκκινη μπαντάνα γύρω από τον λαιμό του, χάθηκε για ένα περίπου λεπτό στα παρασκήνια, για να επανεμφανιστεί με αυτή δεμένη σε ολόκληρο το κεφάλι και να εξαπολύσει έναν τρίλεπτο ή πεντάλεπτο μονόλογο του Μάκβεθ από τη γνωστή τραγωδία. Και αφού σταμάτησε, γύρισε προς τον φοιτητή ρωτώντας εάν θα ήθελε να συνεχίσει, αυτήν τη φορά με κάτι από τη λαίδη Μάκβεθ.

    Είναι δύσκολο να περιγράψω το χειροκρότημα που ακολούθησε. Μπορώ όμως να πω πως αφού παρήγγειλε μια εξάδα μπίρες στο καμαρίνι του μετά τη διάλεξη, εκτός από τη χειραψία, με κέρασε κι εμένα μια παγωμένη. Cheers!

    Picture of Μανόλης Πολέντας
    Ο Μανόλης Πολέντας είναι ποιητής και δημοσιογράφος

    MORE STORIES

    Νίνα Σιμόν_Paul Robinson_Nina Simone_shortstories.gr
    Short

    Η Νίνα Σιμόν, ο ντράμερ της κι εγώ

    Η Έλενα-Νατάσα Καΐτσα αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία στην οποία με θαυμαστό τρόπο μπλέκονται η Νίνα Σιμόν, το καμένο καφτάνι της, ο ντράμερ της Πολ Ρόμπινσον, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο πρώτος ρυθμός που μαθαίνουν οι ντράμερ

    Πολέντας μανολης σφακια κρητη SHORT STORIES
    Short

    «Πολέντας ε; Ο φόβος και τρόμος τω Σφακίω»

    Ο δημοσιογράφος Μανόλης Πολέντας γράφει στο Short Stories μια προσωπική ιστορία από την Κρήτη της δεκαετίας του 1990 για να αναστοχαστεί σχετικά με το δημοκρατικό αίσθημα, την παλικαριά και τη στάση απέναντι στη λεκτική χυδαιότητα