Τη φωτογραφία αυτή «αλίευσε» σε κάποιο παζάρι και μου χάρισε ο Νίκος Αναγνωστόπουλος. Παρουσιάζει μια ομάδα ενστόλων να ποζάρει στο εξωτερικό ενός κτιρίου. Στην πίσω πλευρά, όπως συνηθιζόταν παλιά, ένα χέρι έχει χαράξει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. «Α’ σειρά εκπαιδεύσεως χειριστών κινηματογραφικών μηχανών – Καλοκαίρι 1950 στη Γ.Υ.Σ.». Όπου Γ.Υ.Σ. πρέπει να διαβάσουμε «Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού».
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έγινε ευρύτερα γνωστή από την αριστουργηματική ταινία του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή». Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες μιας ομάδας στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, να στήσουν τον τηλεοπτικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πριν όμως από την εμπλοκή της με την τηλεόραση, η Υπηρεσία ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στον χώρο του κινηματογράφου κυρίως στη λήψη κινηματογραφικών σκηνών από τα πεδία δράσης του Στρατού. Πολλοί γνωστοί κινηματογραφιστές υπηρέτησαν εκεί. Ανάμεσά τους και ο Φιλοποίμην Φίνος, ο οποίος εντάχθηκε εθελοντικά μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Μαζί με άλλους, συγκρότησε συνεργείο λήψεων επικαίρων στο Αλβανικό Μέτωπο.
Μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο κινηματογράφος παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια ισχυροποίησης του κράτους. Έτσι βλέπουμε να διατρέχει τη χώρα μια πληθώρα φορητών κινηματογραφικών συνεργείων, προσφέροντας δωρεάν κινηματογραφικό θέαμα στους κατοίκους των πόλεων και των χωριών, ιδιαίτερα των ακριτικών. Προβάλουν ένα μίγμα προπαγανδιστικών και ψυχαγωγικών ταινιών.