Skip to content
Home » Η Νίνα Σιμόν, ο ντράμερ της κι εγώ

Η Νίνα Σιμόν, ο ντράμερ της κι εγώ

  ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΨΕΤΕ ΜΙΑ ΝΤΙΒΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΟΠΩΣ Η ΝΙΝΑ ΣΙΜΟΝ Ή ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΠΤΑΠ

  Published
  Ο Πολ Ρόμπινσον με την Έλενα-Νατάσα Καΐτσα στην Αθήνα το 2014

  Η Νίνα Σιμόν, ο ντράμερ της κι εγώ

  Published
  Ο Πολ Ρόμπινσον με την Έλενα-Νατάσα Καΐτσα στην Αθήνα το 2014
  Η Έλενα-Νατάσα Καΐτσα αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία στην οποία με θαυμαστό τρόπο μπλέκονται η Νίνα Σιμόν, το καμένο καφτάνι της, ο ντράμερ της Πολ Ρόμπινσον, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο πρώτος ρυθμός που μαθαίνουν οι ντράμερ

  Μαμά, άκου. Παίζω ντραμς. Ταπ, ταπ, ταπτάπ. Αυτός είναι ο πρώτος ρυθμός που μαθαίνει ένας ντράμερ. Το ήξερες;». Για δευτερόλεπτα έμεινα ακίνητη. Το μυαλό μου γύρισε στο 1991. Άκουγα τον ήχο που έβγαζαν τα χέρια της κόρης μου και θυμήθηκα εσένα (και τη Νίνα Σιμόν). Εκείνο το ταπ, ταπ, ταπτάπ που έκανες πάνω στα πόδια μου.

  «Έλενα, δεν ξέρω αν θα σε ξαναδώ. Θέλω να σου δώσω κάτι που θα το θυμάσαι για την υπόλοιπη ζωή σου. Για να με θυμάσαι». Το έλεγες σαν να ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. «Αυτός είναι ο πρώτος ρυθμός που μαθαίνει ένας ντράμερ. Ταπ, ταπ, ταπτάπ. Άλλα πράγματα θέλω να σου δώσω. Ένα φιλί. Αλλά είσαι μικρή και εγώ δεν είμαι το καλύτερο παιδί του κόσμου. Σήμερα είμαι εδώ, αύριο δεν ξέρω πού. Όπου με πάνε η Νίνα και η μπάντα».

  Μιλούσες γρήγορα. Δεν σε προλάβαινα. Τα αγγλικά μου δεν αρκούσαν για να τα καταλαβαίνω όλα. Με φλερτάριζε ο Πολ Ρόμπινσον (Paul Robinson), ο πιο ωραίος άντρας στον κόσμο. Δεν είχα καν καταλάβει ότι με φλερτάριζε ο καλύτερος ντράμερ στον κόσμο. Ο ντράμερ της Νίνα Σιμόν (Nina Simone).

  Πόσο την αγαπούσες και πόσο αγαπούσε κι εκείνη εσένα. Τα αγγλικά μου ήταν αρκετά για να καταλαβαίνω ότι σε μάλωνε… «Πολ, είναι ανήλικη. Πρόσεξε μην μπλέξεις». Δεν ήμουν ανήλικη. Πόσο στενοχωριόμουν όταν σου το έλεγε. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που παραλίγο να της βάλω φωτιά. Καλά… δεν ήταν αυτός. Τυχαίο ήταν.

  Πηγαίναμε με το αυτοκίνητο στο Ρωμαϊκό Ωδείο όπου θα δίνατε συναυλία. Οι δρόμοι της Πάτρας ήταν μποτιλιαρισμένοι. «Πού πηγαίνουν όλα τα αυτοκίνητα; Τι είναι αυτές οι σημαίες με τον πράσινο ήλιο; Γιατί αυτό το dumb αμάξι είναι τόσο μικρό; Γιατί έχει τόση ζέστη; Πώς ανοίγει το παράθυρο; Press the button to open the window» έλεγε η Νίνα στριμωγμένη στο πίσω κάθισμα.

  «Τι είναι αυτές οι σημαίες με τον πράσινο ήλιο; Γιατί αυτό το dumb αμάξι είναι τόσο μικρό και ζεστό;» έλεγε η Νίνα Σιμόν στριμωγμένη στο πίσω κάθισμα

  Άντε να της εξηγήσεις ότι εκείνη την ημέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο λιμάνι. Εκεί όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου θα πραγματοποιούσε πολιτική ομιλία. Άντε να της εξηγήσεις γιατί το αμάξι ήταν μικρό και γιατί τα παράθυρα δεν άνοιγαν με button αλλά με μανιβέλα.

  Να γυρίσω τη μανιβέλα, να κατέβει το παράθυρο… σκέφτηκα. «Me, me, I will open the window» είπα. Κάνω μια κίνηση προς το μέρος της Νίνα για να πιάσω τη μανιβέλα… Και τότε νοιώθω κάτι σαν ηλεκτροφόρο σύρμα να μου καίει το χέρι… Το τινάζω… Το πουράκι της Νίνα Σιμόν ήταν που ακούμπησε στο χέρι μου και στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στην οροφή του αυτοκινήτου για να προσγειωθεί στο αραχνοΰφαντο καφτάνι της. Άρχισε να βγαίνει καπνός. Από το πορτοκαλοκόκκινο φόρεμα…

  Σκέφτηκα ότι την επομένη οι εφημερίδες θα έγραφαν: «Ατσούμπαλη νεαρή δημοσιογράφος έκαψε την ντίβα της τζαζ». Οι πάντες θα λησμονούσαν τη μεγαλειώδη ομιλία του Ανδρέα… Ευτυχώς η ιστορία δεν άλλαξε. Η ζημιά περιορίστηκε σε μια τρύπα στο καφτάνι της Νίνα.

  Στη σκηνή όλοι έδωσαν ρέστα. Η Νίνα τραγουδούσε το My baby just cares for me, εσύ έπαιζες για μένα (έτσι νόμιζα), το πλήθος στο Ρωμαϊκό Ωδείο χειροκροτούσε, στο λιμάνι ο Ανδρέας έκανε τη γενική πρόβα για την επιστροφή του στην εξουσία.

  «Μαμά, ακούς το ταπ ταπ». Είκοσι χρόνια ύστερα από κείνο το ταπ ταπ που μου είχες δώσει σε αναζήτησα. Ήρθες στην Ελλάδα. Μιλήσαμε για τη Νίνα σου, μου είπες τα ίδια εγγλέζικα αστεία, έπαιξες με την ίδια ορμή τα ντραμς και είπες ότι τότε ήμουν το πιο όμορφο κορίτσι και πλέον η πιο όμορφη γυναίκα.

  ΥΓ.: Με τον Πολ Ρόμπινσον είμαστε φίλοι αγαπημένοι από το 1993 έως σήμερα.

  banner_300_250
  Picture of Έλενα-Νατάσα Καΐτσα
  Η Έλενα-Νατάσα Καΐτσα είναι δημοσιογράφος

  Κεντρική φωτογραφία
  Γιώργος Δρακόπουλος

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES