Skip to content
Home » Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

    Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

    Published

    Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

    Published
    Η Μαρία Πετρά ξεδιπλώνει στο Short Stories την ξεχωριστή ιστορία μια ξύλινης ντουλάπας του μεσοπολέμου που βρέθηκε πεταμένη στην Ξάνθη, αλλά αναδείχτηκε σε σημαντικό τεκμήριο της βιομηχανικής, της εβραϊκής και της τοπικής ιστορίας τριών πόλεων

    Στα χρόνια της καραντίνας, εκεί γύρω στο 2022, εντοπίστηκε στο κέντρο της Ξάνθης ένα «ευτελές» εύρημα της τοπικής ιστορίας μιας περιφέρειας που παραγωγικά συνέδεσε την πολυεπίπεδη διαμόρφωσή της με ένα προϊόν πολυτελείας: τον καπνό. Μια ντουλάπα του μεσοπολέμου, με το όνομα του ιδιοκτήτη της τυπωμένο αλά industriale σε τρία σημεία: Γιουδά Χαΐμ Περαχιά.

    Την πεταμένη ντουλάπα εντόπισε η αδελφή μου. «Κοιμάσαι; Ξύπνα. Έχουν πετάξει μια παλιά ντουλάπα εδώ, Σκρα και Σωκράτους, στο κέντρο της Ξάνθης». Πρόκειται για μια περιοχή που άλλοτε είχε έντονη βιοτεχνική δραστηριότητα, με πολλά καπνομάγαζα αλλά και ξυλουργεία και σιδηρουργεία.

    «Τη θες; Πάρ’ την. Να τη βάλεις στην κουζίνα σου στο Παστάλι» συνέχισε η αδελφή μου. «Τη θέλω. Τροφοθήκη τας ταμάμ [ό,τι πρέπει]: όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, βοτάνια, κονσέρβες» απαντώ.

    Κουβαλάμε την ντουλάπα την απαγορευμένη ώρα της καραντίνας– στο σπίτι μας. Και ξεκινά αρχαιολογικό ψαχούλεμα και εντοπισμός της σημαντικής πληροφορίας. Σε δύο σημεία, στην πλάτη της και στον πάτο του ενός συρταριού, αποκαλύφτηκε τυπωμένο οι αρχαιολόγοι δεν ανακαλύπτουν, αλλά αποκαλύπτουν– το όνομα του ιδιοκτήτη: J Perahia.

    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά με τις μεθόδους που η βιομηχανική αρχαιολογία χρησιμοποιεί. Με αναλυτικό τρόπο σκέψης και με σύνθεση των ετερόκλητων στοιχείων.

    Πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή και άλλων ανθρώπων που μελέτησαν την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων. Όπως ο αείμνηστος ιστοριοδίφης της Ξάνθης Θωμάς Εξάρχου, ο εξαιρετικός Μανώλης Χούμας και άλλοι συλλέκτες ερευνητές και φορείς, όπως το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης.

    Επίσης επιστήμονες με γνώση και δοτικότητα μοιράσματος της πληροφορίας. Όπως η Σούζη Γκρους από το Ισραήλ, η διδακτορική διατριβή της οποίας αφορούσε το λογοτεχνικό έργο του πολυπράγμονα Γιουδά Περαχιά, ο Βασιλής Ριζαλέος, η Αριέλλα Ασέρ, ψυχολόγος με συγγενική καταγωγή με τον Περαχιά, και η ιστορικός Οντέτ Βαρών Βασάρ, οι οποίοι μαζί με άλλους έθεσαν τα θεμέλια για τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων.

    Ήταν ένας από τους έξι Εβραίους κατοίκους της Ξάνθης που από τύχη σώθηκαν και δεν ακολούθησαν την πλειονότητα των Ελλήνων Εβραίων της περιοχής μας

    Ποιος όμως ήταν ο Γιουδά Χαΐμ Περαχιά; Και γιατί η ντουλάπα του, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κινητά ευρήματα της παρουσίας των Ελλήνων Εβραίων της περιοχής μας, είναι κομμάτι της τοπικής ιστορίας τριών πόλεων, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας;

    Ο πολυπράγμων Γιουδά Χαΐμ Περαχιά ήταν σημαίνον μέλος της εβραϊκής κοινότητας. Επαγγελματικά δραστηριοποιούνταν στο καπνικό τρίγωνο Δράμας Καβάλας Ξάνθης, ως διευθυντικό στέλεχος της Commercial Tobacco Company.

    Ήταν ένας από τους έξι Εβραίους κατοίκους της Ξάνθης που από τύχη σώθηκαν και δεν ακολούθησαν την πλειονότητα των Ελλήνων Εβραίων της περιοχής μας, οι οποίοι αρπάχτηκαν αιφνιδιαστικά από το βουλγαρικό φασιστικό κράτος και εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία από το ναζιστικό γερμανικό κράτος.

    «Και τι θα κάνετε τέλος πάντων με αυτή την ντουλαπίτσα» ρώτησε κάποτε ένας συμπαθής κύριος, αγνοώντας τι μπορεί να κάνει η επιστήμη της βιομηχανικής αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της αρχιτεκτονικής.

    Αγνοώντας επίσης τι μπορούν να κάνουν οι ενεργοί πολίτες. Όπως το εργαστήριο Μια ντουλάπα, τρεις πόλεις, μια ιστορία, που οργανώθηκε σε ένα παλιό καπνόσπιτο χωρίς ρεύμα στο Παστάλι. Ή η σύμπραξη από τις ελάχιστες φορές για την υλοποίηση ενός δι-περιφερειακού αφιερώματος το 2023 80 χρόνια από την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της περιοχής μας σε ιστορικά τοπόσημα των πόλεών μας.

    Και ύστερα από αυτό τι; Η «ντουλαπίτσα», αυτό το «ευτελές» κατάλοιπο, ετοιμάζεται να παίξει και στο θέατρο, δραματοποιώντας μια μικρο-ιστορία που φωτίζει πτυχές της τοπικής μας ιστορίας.

    Ραντεβού λοιπόν στα νέα εγχειρήματα, στο Φεστιβάλ Φαερόπ, το 1ο Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

    banner_300_250
    Picture of Μαρία Πετρά
    Η Μαρία Πετρά είναι βιομηχανική αρχαιολόγος – μουσειολόγος, υπεύθυνη της ΑΜΚΕ ΠΑΣΤΑΛΙ και του 1ου Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς – Φεστιβάλ Φαερόπ

    Κεντρική φωτογραφία
    Νίκος Κοσμίδης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Έφη Καλαμπουκίδου_Εβραίοι επισκέπτες που αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη shortstoriesgr
    Short

    Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

    Η ξεναγός Έφη Καλαμπουκίδου μεταφέρει στο Short Stories εμπειρίες από τις ξεναγήσεις Εβραίων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητούν τις προγονικές τους ρίζες ή ιστορικά στοιχεία για βιβλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα

    Nikos Mastrochristos_με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην Οβριακή της Ρόδου
    Short

    Με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην «Οβριακή» της Ρόδου

    Ο ξεναγός Νίκος Μαστροχρήστος γράφει στο Short Stories για τη συγκλονιστική συνάντηση που είχε πριν από τέσσερα χρόνια με τον γιο ενός επιζώντα από το Άουσβιτς Ρόδιου Εβραίου, που ταξίδεψε στη Ρόδο για να γνωρίσει την πατρίδα του πατέρα του