Skip to content
Home » Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

    Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

    Published
    Το ζευγάρι επισκεπτών από το Ισραήλ μπροστά από το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

    Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

    Published
    Το ζευγάρι επισκεπτών από το Ισραήλ μπροστά από το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
    Η ξεναγός Έφη Καλαμπουκίδου μεταφέρει στο Short Stories εμπειρίες από τις ξεναγήσεις Εβραίων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητούν τις προγονικές τους ρίζες ή ιστορικά στοιχεία για βιβλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα

    Μερικές από τις πολυτιμότερες ανταμοιβές που μπορώ να πάρω ως επαγγελματίας ξεναγός στην 35άχρονη καριέρα μου προέρχονται από τις ιδιωτικές ξεναγήσεις μου για την εβραϊκή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

    Συχνά, Εβραίοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται ψάχνοντας τις ρίζες των προγόνων τους οι οποίοι αποκόπηκαν από την πόλη – συνήθως βίαια. Όπως εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 και της μαζικής μετανάστευσης άστεγων Εβραίων. Ή του Ολοκαυτώματος τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

    Μια από τις ξεναγήσεις που μου ζητήθηκε πριν από δύο χρόνια ήταν από ένα ζευγάρι που κατοικεί στο Ισραήλ. Η καταγωγή και των δύο οικογενειών είναι από την πόλη μας. Οι παππούδες τους ήταν από τους τυχερούς που είχαν φύγει τη δεκαετία του ’30, πριν από το Ολοκαύτωμα.

    Πριν ταξιδέψουν έψαξαν στο διαδίκτυο για τις ρίζες των οικογενειών τους. Έλπιζαν να μάθουν περισσότερα από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ώστε να εντοπίσουν τη γενεαλογία τους στην πόλη.

    Οι Εβραίοι επισκέπτες μας ήρθαν ξέροντας μόνο μερικά ονόματα των προγόνων τους. Οι παππούδες ήταν Nahmias και Molho. Ο ένας από τους δύο ήταν ο ραβίνος στη Θεσσαλονίκη Shaul Molho, που έφυγε για το Ισραήλ το 1933.

    Αυτά τα σεφαραδίτικα επίθετα βέβαια είναι πολύ κοινά. Έχουν πολλά παρακλάδια, εξαπλωμένα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπότε κανένας Θεσσαλονικιός με τα ίδια επώνυμα που ρώτησα δεν είχε ακούσει για τον ραβίνο. Ούτε ήξεραν τα ονόματα των άλλων μελών της οικογένειας.

    Στη διάρκεια της ξενάγησης όμως συνέβη ένα μικρό θαύμα. Όταν επισκεφτήκαμε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ξαφνικά άκουσα ένα επιφώνημα συγκίνησης. Ο Yosi αναγνώρισε αμέσως τον παππού του, τον ραβίνο Shaul Molho, σε μια φωτογραφία στην έκθεση του μουσείου, με την περιγραφή «Rabbi Shaul Molho, Shohet and Mohel of Thessaloniki, αρχές 20ού αιώνα». Ήταν εδώ, περιμένοντας τόσα χρόνια τον εγγονό του να τον ανακαλύψει στο μουσείο.

    Στη διάρκεια της ξενάγησης συνέβη ένα θαύμα. Όταν επισκεφτήκαμε το Εβραϊκό Μουσείο, ο Yosi αναγνώρισε τον παππού του σε μια φωτογραφία της έκθεσης

    Τους βοήθησα να κανονίσουν μια συνέντευξη με την υπεύθυνη του Αρχείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Αλίκη Αρούχ για να γίνει σωστή έρευνα και περίμεναν αποτελέσματα για τις οικογένειές τους. Χαρούμενοι μου έγραψαν μετά ότι πήραν την πρώτη ένδειξη από την Ισραηλιτική Κοινότητα: ο άλλος παππούς Nahmias είχε εργαστήριο ξυλουργικής κι έτσι έμαθαν την ακριβή διεύθυνσή του στο κέντρο της πόλης.

    Πριν από λίγες μέρες επικοινώνησαν και πάλι μαζί μου. Μου είπαν ότι θέλουν να ψάξουν και στα αρχεία της δεκαετίας του ’20 και του ’30 στο Δημοτολόγιο Θεσσαλονίκης, γιατί βρήκαν την πιθανή διεύθυνση κατοικίας του παππού ραβίνου στην οδό Μητροπόλεως. Οπότε η έρευνα συνεχίζεται…

    Πέρυσι πάλι είχα τη χαρά να ξεναγήσω ιδιωτικά μια κυρία από τους απογόνους της οικογένειας Μοδιάνο. Ζει στις ΗΠΑ με τον σύζυγό της και αναζητούσε τις ρίζες της οικογένειας Μοδιάνο στην πόλη μας.

    Την ίδια χρονιά είχα την τύχη να γνωρίσω και να ξεναγήσω στη Θεσσαλονίκη και τον Αμερικανό best seller συγγραφέα Mitch Albom. Τον βοήθησα στην έρευνά του για τη συγγραφή του νέου βιβλίου του για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

    Ήμασταν έκτοτε σε επικοινωνία για μήνες μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του με τίτλο «The little liar». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αγγλικά και ήδη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

    Αναπάντεχες ανθρώπινες ιστορίες συμβαίνουν με τους επισκέπτες μας. Ιστορίες που δίνουν ηθική ικανοποίηση σε έναν ξεναγό.

    banner_300_250
    Picture of Έφη Καλαμπουκίδου
    Η Έφη Καλαμπουκίδου είναι διπλωματούχος ξεναγός, πρόεδρος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG)

    Κεντρική φωτογραφία
    Έφη Καλαμπουκίδου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Nikos Mastrochristos_με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην Οβριακή της Ρόδου
    Short

    Με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην «Οβριακή» της Ρόδου

    Ο ξεναγός Νίκος Μαστροχρήστος γράφει στο Short Stories για τη συγκλονιστική συνάντηση που είχε πριν από τέσσερα χρόνια με τον γιο ενός επιζώντα από το Άουσβιτς Ρόδιου Εβραίου, που ταξίδεψε στη Ρόδο για να γνωρίσει την πατρίδα του πατέρα του