Skip to content
Home » Η συκιά που αγαπώ φύτρωσε σε βυζαντινό τείχος στο Πόρτο Λάγος

Η συκιά που αγαπώ φύτρωσε σε βυζαντινό τείχος στο Πόρτο Λάγος

    Η συκιά που αγαπώ φύτρωσε σε βυζαντινό τείχος στο Πόρτο Λάγος

    Published
    Η υπεραινώβια συκιά που έχει φυτρώσει στο δυτικό τμήμα του τείχους των βυζαντινών Πόρων

    Η συκιά που αγαπώ φύτρωσε σε βυζαντινό τείχος στο Πόρτο Λάγος

    Published
    Η υπεραινώβια συκιά που έχει φυτρώσει στο δυτικό τμήμα του τείχους των βυζαντινών Πόρων
    Η Ντίνα Καλλιντζή γράφει στο Short Stories σχετικά με τον εντελώς προσωπικό λόγο για τον οποίο αγαπά μια συκιά που φύτρωσε πάνω στο δυτικό τμήμα του βυζαντινού τείχους των Πόρων, στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης

    Γενικά δεν μπορώ να πω ότι η συκιά είναι το πιο αγαπημένο μου δέντρο. Για όσους τυχόν αναρωτιούνται, το πιο αγαπημένο μου δέντρο είναι η ελιά.

    Η συκιά ωστόσο είναι το δέντρο που μου χαρίζει έναν από τους πιο αγαπημένους μου καρπούς – ή φρούτα αν προτιμάτε: τα σύκα. Οι συκιές που φύτεψε για μένα ο μπαμπάς μου σε ένα χωράφι μας με έχουν οδηγήσει στις ελάχιστες περιπτώσεις προσωπικής καρποσυλλογής.

    Παρά ταύτα υπάρχει μια συκιά που αγαπάω. Πολύ, πάρα πολύ. Η συκιά αυτή βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Πόρτο Λάγους, τους βυζαντινούς Πόρους για τους μυημένους.

    Το ξέρατε ότι οι συκιές αγαπάνε τα αρχαία; Ότι αρέσκονται να φυτρώνουν εκεί που δεν τις σπέρνεις (κυριολεκτικά); Πάνω σε τοίχους και πάνω σε τείχη; Πάνω σε τάφους και σε πηγάδια και σε αυλές; Τότε βέβαια εμείς οι αρχαιολόγοι δεν τις αγαπάμε. Καθόλου.

    Κι όμως, η συκιά που αγαπάω βρίσκεται πάνω στο δυτικό τμήμα του τείχους των Πόρων. Εκεί της άρεσε, εκεί φύτρωσε, δεν έλαβε υπόψη της κανέναν. Ο λόγος που την αγαπάω δεν είναι βέβαια αυτός.

    Η εν λόγω συκιά μετράει πάνω από εκατό χρόνια ζωής, όπως λένε και όπως φαίνεται άλλωστε. Είναι τεράστια. Θέλω να πω τερααάστια. Μπορείς να την πεις και τοπόσημο.

    Τον καιρό της φυλλωσιάς το εσωτερικό της είναι σαν σπιτάκι μαγικό. Σκοτεινό μέσα, φωτεινό απέξω. Μου αρέσει πολύ να κάθομαι εκεί. Νιώθω ότι συμμετέχω σε ένα παραμύθι ή στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

    Μα τον καιρό που απεκδύεται τα προστατευτικά της ενδύματα, αποκαλύπτει τις αμαρτίες της: το ότι πήγε και φύτρωσε δηλαδή πάνω στο δυτικό τείχος των Πόρων (όπου τον καιρό των επαίσχυντων Παγκόσμιων Πολέμων φύτρωσε και ένα πολυβολείο – άλλη ιστορία αυτή). Και έτσι οι αρχαιολόγοι μπορούμε να φωτογραφίσουμε το τείχος αυτό μαζί και το πολυβολείο.

    Η συκιά που αγαπάω βρίσκεται πάνω στο δυτικό τμήμα του τείχους των Πόρων. Εκεί της άρεσε, εκεί φύτρωσε, δεν έλαβε υπόψη της κανέναν

    Τις μέρες πάλι που η ομίχλη πέφτει πουπουλένια και αδιαπέραστη στα παραλίμνια βαλτόνερα της Βιστονίδας, ο μαύρος όγκος της ήταν εκεί για να μου δείχνει, στις καθημερινές διαδρομές μου με το λεωφορείο, ότι πέρασα για ακόμη μια φορά τα δυτικά όρια των Πόρων.

    Ούτε αυτοί όμως είναι οι λόγοι που την αγαπάω τόσο. Αν θέλω να κάνω αυτοψυχανάλυση, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι την αγάπησα σφόδρα όταν οι ντόπιοι και οι παλιοί αρχαιοφύλακες μου ανέφεραν ότι πολλά πολλά χρόνια πριν καταλάβουν την περιοχή οι αρχαιολόγοι (κάπου γύρω στο ’50 λένε τα κιτάπια), οι Μυτιληνιοί έμποροι (υπήρχε μεγάλη εμπορική κίνηση μεταξύ των δύο λιμανιών) στάβλιζαν κάτω από τη συκιά αυτή τα κοπάδια των προβάτων τους, μέχρι να έρθει η ώρα να τα πουλήσουν.

    Τα μυτιληνιά πρόβατα με τις παχιές ουρές και το μεταξένιο τρίχωμα αποτελούσαν ειδική ράτσα, περιζήτητη κάποτε. Ιδέα δεν έχω αν υφίσταται ακόμη ή αν είναι εμπορεύσιμη. Όπως και να ’χει, η ιστορία με άγγιξε, η συκιά μου μίλησε, τα αρνέλια μου θύμισαν τη Μυτιλήνη και να πώς γεννιούνται οι έρωτες.

    banner_300_250
    Picture of Ντίνα Καλλιντζή
    Η Nτίνα Καλλιντζή είναι επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Ντίνας Καλλιντζή

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Κιλκις_Έφη Οικονόμου_το χωριό που αγάπησε μια αρχαία πόλη short stories
    Short

    Ένα χωριό στο Κιλκίς που αγάπησε μια αρχαία πόλη

    Η αρχαιολόγος Έφη Οικονόμου αφηγείται στο Short Stories την ιστορία των ανασκαφών στο χωριό της, τους Άνω Αποστόλους Κιλκίς, που φέρνουν σταδιακά στο φως την Αρχαία Μόρυλλο, κάνοντας περήφανους τους σημερινούς κατοίκους

    Maria Chatzidaki_Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια short stories gr
    Short

    Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

    Η Μαρία Χατζιδάκη εξιστορεί στο Short Stories την περιπέτεια της μετάβασής της από τον χώρο της αρχαιολογίας σε αυτόν της εκπαίδευσης, αλλά και της συνάντησης των δύο σε εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές που σχεδίασε για το μινωικό ανάκτορο Μαλίων

    Καλλιντζή_Η περιπετειώδης σχέση μου με την αρχαιολόγο Εύη Σκαρλατίδου shortstories
    Short

    Η περιπετειώδης σχέση μου με την αρχαιολόγο Εύη Σκαρλατίδου

    Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ντίνα Καλλιντζή αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη σχέση της με την αρχαιολόγο, ανασκαφέα των Αβδήρων, της Πλωτινόπολης και της Θέρμης Θεσσαλονίκης, Εύη Σκαρλατίδου, που έφυγε από τη ζωή στις 17.1.2024