Skip to content
Home » Η τυχαία συνάντησή μου σε ένα τρένο με τον Γιάννη Νεγρεπόντη

Η τυχαία συνάντησή μου σε ένα τρένο με τον Γιάννη Νεγρεπόντη

    Η τυχαία συνάντησή μου σε ένα τρένο με τον Γιάννη Νεγρεπόντη

    Published
    Ιδιόχειρη αφιέρωση του Γιάννη Νεγρεπόντη στον Γιάννη Μαρκάκη, στο εσώφυλλο της ποιητικής σύνθεσης «Συνάντηση», την ημέρα της τελευταίας τους συνάντησης (11.03.1991)

    Η τυχαία συνάντησή μου σε ένα τρένο με τον Γιάννη Νεγρεπόντη

    Published
    Ιδιόχειρη αφιέρωση του Γιάννη Νεγρεπόντη στον Γιάννη Μαρκάκη, στο εσώφυλλο της ποιητικής σύνθεσης «Συνάντηση», την ημέρα της τελευταίας τους συνάντησης (11.03.1991)
    Ο Γιάννης Μαρκάκης αφηγείται στο Short Stories τη γνωριμία του το 1989 με τον ποιητή και συγγραφέα Γιάννη Νεγρεπόντη, σ’ ένα ταξίδι με τρένο που του άλλαξε τη ζωή

    «Πιάσε μου ένα “Ριζοσπάστη” και μια “Απογευματινή”» φώναξε κάποιος από το παράθυρο του τρένου που ετοιμαζόταν ν’ αναχωρήσει. Νοέμβριος 1989, Intercity Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ένα ταξίδι που ονειρευόμουν όλα τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα. Τώρα –κοτζάμ διευθυντής παραγωγής σε μια μικρού μήκους ταινία που θα προβάλλονταν στο Φεστιβάλ– είχε φτάσει η ώρα να το πραγματοποιήσω.

    Ο κύριος με τις δύο εφημερίδες μπήκε στο κουπέ μου. Μου έγνεψε ένα χαιρετισμό και κάθισε απέναντι. Μεσαίο ανάστημα, μουστάκι, χαμογελαστός, με έξυπνα μάτια. Σε λίγο πιάσαμε την κουβέντα και όταν τον ρώτησα τ’ όνομά του, μου απάντησε μονολεκτικά: «Νεγρεπόντης». Κάτι μου θύμισε το όνομα. «Τα Νέγρικα;» ρώτησα. «Ναι, εντελώς. Και Νέγρος και Νεγρεπόντης» απάντησε γελώντας.

    Μπήκαν και κάποιοι άλλοι μέσα στο κουπέ και το τρένο ξεκίνησε. «Να γιατί αποφεύγω το αυτοκίνητο και έρχομαι με το τρένο» μου είπε. «Μπορείς να δεις κόσμο, να μιλήσεις, να γνωρίσεις. Πάω τώρα στο Φεστιβάλ όπου μ’ έχουν κριτική επιτροπή και θα μπαφιάσω απ’ τις ταινίες μια βδομάδα. Ας πάρω προκαταβολικά μία τζούρα ζωή, ν’ αντέξω» είπε και μου ‘κλεισε το μάτι.

    Απόρησα πώς γίνεται την ίδια μέρα να δημοσιεύουν κείμενα του Γιάννη Νεγρεπόντη δύο εφημερίδες που εκπροσωπούσαν δύο διαφορετικούς κόσμους. Όμως σε λίγες ώρες η απορία μου είχε λυθεί. Ο Γιάννης –έτσι ήθελε να τον φωνάζω, παρ’ όλη τη διαφορά ηλικίας– μπορούσε να συναιρεί μέσα του ετερότητες. Ήταν έτοιμος να μιλήσει με τον καθένα που έμπαινε μες στο κουπέ, ν’ αστειευτεί και να μοιραστεί ιστορίες απ’ τη ζωή του. Και τι ζωή, αλήθεια: παρανομία, εξορία, διάψευση, έρωτες, τέχνη, ποίηση, τραγούδι. Μια ζωή Φυλάττειν Θερμοπύλας*.

    Από το Λιανοκλάδι και μετά, το βαγόνι μας είχε γίνει σαλόνι. Έρχονταν ταξιδιώτες από τα άλλα κουπέ, να μπουν και αυτοί στα κουπλέ των αφηγήσεων του Γιάννη Νεγρεπόντη, να μοιραστούν ιστορίες δικές τους, να γελάσουν και να γίνουν όλοι μια παρέα.

    Ένιωθα τόσο γεμάτος από ζωή, από εικόνες και αισθήματα. Μέσα σε λίγες ώρες, ξαφνικά και απροετοίμαστα, είχα ζήσει την ταινία που ήθελα καιρό να κάνω

    Στο τέλος, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη σκεφτόμουν ότι δεν χρειαζόμουν πια το Φεστιβάλ και ότι ευχαρίστως θα επέστρεφα με το επόμενο τρένο. Ένιωθα τόσο γεμάτος από ζωή, από εικόνες και αισθήματα. Μέσα σε λίγες ώρες, ξαφνικά και απροετοίμαστα, είχα ζήσει την ταινία που ήθελα καιρό να κάνω, μια βεγγέρα λέει σε χωριό της Κρήτης.

    Ο Γιάννης Νεγρεπόντης με φιλοξένησε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη όλη την εβδομάδα του Φεστιβάλ. Μου έδωσε προσκλήσεις για τις ειδικές προβολές και ζητούσε την κριτική μου για τις ταινίες που βλέπαμε μαζί.

    Εβδομάδες αργότερα, του έδειξα τα ποιήματά μου και, αφού τα παρουσίασε στο ραδιόφωνο, μου τα επέστρεψε γεμάτα κόκκινες κοντυλιές, ψιθυρίζοντάς μου συνωμοτικά: «Μη βιαστείς να εκδώσεις». Συμβουλές, σχόλια και παρατηρήσεις που μόνο ένας δάσκαλος προς μαθητή μπορεί να κάνει.

    Ένα μαθητή τυχερό που, μόλις τόλμησε στα εικοσιτρία του να βγει από τη μοναξιά και να κυλήσει στις ράγες της ζωής, η τύχη του έφερε τον Γιάννη Νεγρεπόντη συνταξιδιώτη, ιδανικό πατέρα και αιώνιο φίλο. Γιατί σαν αιώνας έμοιαζαν οι είκοσι μήνες που πρόλαβα να ζήσω κοντά του, προτού τον νικήσει νωρίς ο καρκίνος, τον Σεπτέμβριο 1991, στα 61 του χρόνια.

    * Ποιητική σύνθεση (1971) του Γιάννη Νεγρεπόντη, γραμμένη στην εξορία και μελοποιημένη από τον Χρήστο Λεοντή.

    banner_300_250
    Picture of Γιάννης Μαρκάκης
    Ο Γιάννης Μαρκάκης είναι διευθυντής του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», σκηνοθέτης και ποιητής

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    θέατρο Μεταξουργείο_ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΙΔΟΝΗΣ SHORTSTORIES
    Short

    «Λουκιανέ, βρήκα έναν μαγικό χώρο για θέατρο!»

    Η Άννα Βαγενά διηγείται στο Short Stories την ιστορία για την ημέρα που ανακάλυψε τον παλιό βιομηχανικό χώρο στην Ακαδήμου, τον οποίο με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη μετέτρεψαν σε θέατρο, το θέατρο Μεταξουργείο που φέτος κλείνει τα 25 χρόνια λειτουργίας του

    Κόντογλου Λουντέμης short stories gr
    Short

    Η διαμάχη του Κόντογλου με τον Λουντέμη με διαιτητή τον ποιητή Χρονόπουλο

    Η φιλόλογος Γιούλη Χρονοπούλου αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία από τα χρόνια της Κατοχής, για το πώς ο πατέρας της γνώρισε τον ζωγράφο Φώτη Κόντογλου και πώς τον συμφιλίωσε με τον λογοτέχνη Μενέλαο Λουντέμη όταν διαφώνησαν για έναν πίνακα

    Βασίλης Βασιλικός shortstories
    Short

    Ο δικός μου Βασίλης Βασιλικός

    Η Σοφία Πετροπούλου αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη σχέση της με τον Βασίλη Βασιλικό κατά τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν και οι δυο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης