Skip to content
Home » Ισοπεδώνοντας μια γειτονιά κι έναν ναό στη Ρόδο της Ιταλοκρατίας

Ισοπεδώνοντας μια γειτονιά κι έναν ναό στη Ρόδο της Ιταλοκρατίας

    Ισοπεδώνοντας μια γειτονιά κι έναν ναό στη Ρόδο της Ιταλοκρατίας

    Published
    Όψη της συνοικίας με επίκεντρο την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Piossasco, πριν από την κατεδάφισή της το 1938

    Ισοπεδώνοντας μια γειτονιά κι έναν ναό στη Ρόδο της Ιταλοκρατίας

    Published
    Όψη της συνοικίας με επίκεντρο την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Piossasco, πριν από την κατεδάφισή της το 1938
    Η Αγγελική Κατσιώτη γράφει στο Short Stories για την ιστορία της ισοπέδωσης μιας ολόκληρης γειτονιάς στο κέντρο της Ρόδου και της μετακίνησης του ναού του Αγίου Δημητρίου του Piossasco, κατά την Ιταλοκρατία

    Ο αείμνηστος διευθυντής στην τότε 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηλίας Κόλλιας μου διηγήθηκε πριν από χρόνια την παρακάτω ιστορία. Κατά τη δεκαετία του ’70 τον επισκέφτηκε στο γραφείο του μια μεσήλικη Tουρκάλα. Από το παράθυρο της βιβλιοθήκης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπου στεγαζόταν το νεότερο Νοσοκομείο της Ιπποτοκρατίας, του έδειξε τον χώρο. Του είπε πως εκεί, επί Ιταλοκρατίας, βρισκόταν το σπίτι της.

    Η περίοδος της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα αρχίζει το 1912. Με ενδιάμεση τη βραχύβια κατοχή από τους Γερμανούς και τους Άγγλους, διήρκεσε μέχρι την οριστική ενσωμάτωση των νησιών στο ελληνικό κράτος το 1947.

    Τα ζητήματα της διαχείρισης των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου τους απασχόλησαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου τους φασίστες κατακτητές. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί της Ρόδου. Στο πλαίσιο της αποικιακής πολιτικής τους είχαν ως στόχο την αναμόρφωση μνημείων και περιβάλλοντος σύμφωνα με έναν ιδεατό «ιταλικό» χαρακτήρα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής αποτέλεσε, εντός της τειχισμένης πόλης της Ρόδου, η περιοχή στην οποία ζούσε κάποτε η Τουρκάλα της ιστορίας μας. Στόχος των Ιταλών ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας ζώνης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ανατολικά του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στο οποίο επίσης έγιναν εργασίες μεγάλης έκτασης.

    Πριν αρχίσουν οι ανασκαφές η ιταλική διοίκηση έστειλε στους κατοίκους ειδοποιητήριο εκκένωσης και εγκατάλειψης της περιοχής με κάποια ανταλλάγματα. Η εντολή μάλιστα είχε ανελαστική ημερομηνία. Φαίνεται όμως ότι ελάχιστοι από τους κατοίκους έδωσαν την πρέπουσα σημασία.

    Την προκαθορισμένη ημέρα εμφανίστηκαν Ιταλοί στρατιώτες και άρχισαν να πετούν τις οικοσκευές έξω από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών. Οι ένοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι προσπαθώντας να μαζέψουν τα πράγματά τους.

    Όλα αυτά συμβαίνουν γύρω στο 1938. Στη συνέχεια η συνοικία ισοπεδώθηκε. Τα μπάζα μαζεύτηκαν και άρχισαν οι ανασκαφές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 1940.

    Εμφανίστηκαν Ιταλοί στρατιώτες και άρχισαν να πετούν τις οικοσκευές έξω από τα σπίτια. Οι ένοικοι έτρεχαν προσπαθώντας να μαζέψουν τα πράγματά τους

    Στον χώρο εντοπίζονται τα λείψανα του Τετραπύλου του 3ου αιώνα μ.Χ., δηλαδή της θριαμβικής αψίδας όπου διαταυρώνονταν οι βασικοί οδικοί άξονες της ρωμαϊκής πόλης, του cardo, που συνοδευόταν από στοές και καταστήματα, και του decumanus. Εντοπίζονται επίσης κατάλοιπα των νεωρίων του πολεμικού λιμένος.

    Η περιοχή κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχε ήδη καταληφθεί από μια μικρή συνοικία, ίσως και με μεσαιωνικό υπόβαθρο. Η γειτονιά φαίνεται να αναπτύχθηκε γύρω από το παρακείμενο παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, κτισμένο κατά την τελευταία περίοδο της Ιπποτοκρατίας στα Δωδεκάνησα (1309-1522). Ο ναός ανήκε στην οικογένεια Piossasco, όπως αποδεικνύει το εντοιχισμένο οικόσημο.

    Η ανάμνηση της συνοικίας περιορίζεται σήμερα σε μερικές λήψεις που φυλάσσονται στο Ιταλικό Φωτογραφικό Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων έχασαν τις εστίες τους, ενώ απουσιάζουν οι πληροφορίες για τη μεταστέγασή τους.

    Παρόμοια τύχη λίγες δεκαετίες αργότερα –αν και με επαρκή τεκμηρίωση, δημοσίευση και αποζημίωση των κατοίκων– είχε η συνοικία Βρυσάκι στους πρόποδες της Ακρόπολης κατά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής.

    Θύμα της πρακτικής της ανάδειξης των ρωμαϊκών καταλοίπων σε βάρος των μεταγενέστερων, σύμφωνα με τις εντολές του κυβερνήτη Cezare Maria De Vechi, υπήρξε και ο μονόχωρος ναός του Piossasco, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες διαλύθηκε και μεταφέρθηκε βορειότερα κοντά στα αρχαία νεώρια. Σε όλο τον χώρο που δημιουργήθηκε εναποτίθεντο μέχρι πρόσφατα τα ευρήματα των ανασκαφών του νησιού.

    Μια φορά κ έναν καιρό έτσι γίνονταν οι απαλλοτριώσεις!

    banner_300_250
    Picture of Αγγελική Κατσιώτη
    Η Αγγελική Κατσιώτη είναι αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού

    Κεντρική φωτογραφία
    Αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου 

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

    Angeliki Katsioti_sti-mikra-asia-chasame-to-karavaki-gia-na-doume-archaia-ereipia_shortstoriesgr
    Short

    Στη Μικρά Ασία χάσαμε το καραβάκι για να δούμε αρχαία ερείπια

    Η αρχαιολόγος Αγγελική Κατσιώτη γράφει στο Short Stories για μια εκδρομή στα μικρασιατικά παράλια, όταν, κολυμπώντας με μια συνάδελφό της προς την ακτή για να περιεργαστούν κάποια μεσαιωνικά ερείπια, έχασαν το εκδρομικό καραβάκι που έφυγε χωρίς αυτές