Skip to content
Home » Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Β΄ μέρος)

Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Β΄ μέρος)

    Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Β΄ μέρος)

    Published

    Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Β΄ μέρος)

    Published
    O Δημήτρης Τζιμέας συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για την εμπειρία που έζησε στο Festival au Désert στο Μάλι, λίγα χρόνια πριν επιβληθεί ο νόμος της σαρία και απαγορευτεί και διωχτεί αυστηρά κάθε μουσική δραστηριότητα

    Υστερα από 1.189 ερημικά χλμ. προλάβαμε το κομβόι στο Gao, πόλη στο Μάλι. Στα καπάκια φύγαμε για άλλα 553 χλμ., κάπου στα μαλο-αλγερινά σύνορα. Μπροστά και πίσω οδηγούσαν 4Χ4 οπλισμένα για πραγματικά κάθε ενδεχόμενο. Την προηγούμενη φορά τους είχε κλείσει τον δρόμο ένα πολεμικό ελικόπτερο!

    Όταν φτάσαμε στο Tessalit, η Γιορτή της Καμήλας (La Fête du Chameau) είχε ήδη ξεκινήσει. Καμηλοδρομίες, παζάρι, καλλιστεία καμήλας, ξιφομαχία μετά παραδοσιακών χορών και ό,τι άλλο περιλαμβάνει ένα τυπικό μουσικό φεστιβάλ στο Μάλι.

    Το βράδυ τη συναυλία άνοιξαν οι Terakaft (πρότζεκτ του «Diarra») και ακολούθησαν οι Tinariwen. Τα τραγούδια που έπαιζαν από κασέτα σε κασέτα ακουγόντουσαν ζωντανά από εκεί που ξεκίνησαν από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους. Κοινό και μουσικοί που επιβίωσαν από έναν αιματηρό εμφύλιο.

    Ανάμεσα στα ατελείωτα τζαμαρίσματα γύρω από τη φωτιά –με τον «Japonais» (Mohammed Ag Itlale) να μην αφήνει την κιθάρα από τα χέρια του– και στο μέτρημα των άστρων στους αμμόλοφους προλάβαμε τελευταία στιγμή να ηχογραφήσουμε μια συζήτηση με τον Abdellah ag Alhousseini.

    Οι καμήλες πήγαν σιγά σιγά να ξεκουραστούν σπίτια τους. Εμείς έπρεπε σε λίγες μέρες να φτάσουμε έξω από το Timbuktu για να προλάβουμε το Φεστιβάλ της Ερήμου. Ύστερα από άλλα 824 ερημικά χλμ., ανάμεσα σε επισκευές επί επισκευών, δύσκολες βάρδιες, κακό ύπνο και μαλάρια, όπως έλεγε και ο Βαγγέλης, βρεθήκαμε στους αμμόλοφους του φεστιβάλ, το οποίο πετούσε πάνω σε ένα μαγικό χαλί.

    Σε ρόλο πιλότου ήταν οι Amadou & Mariam, Habib Koïté, Afel Bocoum, Bassekou Kouyaté, Ami Sacko, Cheick Tidiane Seck, Khaira Arby, Koudede, Mamar Kassey, Tartit, Terakaft και φυσικά οι Tinariwen.

    Τα επόμενα χρόνια σχεδόν σε όλο το βόρειο Μάλι επιβλήθηκε ο νόμος της σαρία. Πλέον κάθε μουσική δραστηριότητα απαγορεύεται και διώκεται αυστηρά

    Ανάμεσα σε άπειρες στιγμές μουσικής και χορού κάποια στιγμή από το πουθενά ακούω να παίζουν εκείνο το τραγούδι που με είχε φέρει ως εδώ. Ένας ηλεκτρισμός με διαπέρασε από άκρη σε άκρη. Ένιωσα σαν να παίζω στο βίντεο στο οποίο σε ένα παράλληλο σύμπαν με παρακολουθεί ο εαυτός μου και μπαίνει στα καπάκια να κλείσει εισιτήρια για Αφρική.

    Ελάχιστα μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα οι εχθροπραξίες στην περιοχή ξεκίνησαν ξανά. Σύντομα ο εμφύλιος εξαπλώθηκε στην έρημο. Τα επόμενα χρόνια στο Gao, το Tessalit και σχεδόν σε όλο το βόρειο Μάλι επιβλήθηκε ο νόμος της σαρία. Πλέον κάθε μουσική δραστηριότητα απαγορεύεται και διώκεται αυστηρά.

    Σε ένα πρωτόλειο μουσικό κανάλι μεταξύ φίλων μοντάραμε όσα πλάνα είχαμε προλάβει να μαζέψουμε, δίχως να μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτά που ζήσαμε σκεπάστηκαν εν ριπή οφθαλμού από την άμμο της ερήμου.

    Δεν ξέραμε καν αν το είχαμε ζήσει όλο αυτό.

    •••

    Διαβάστε το πρώτο μέρος της ιστορίας του Δημήτρη Τζιμέα εδώ.

    banner_300_250
    Picture of Δημήτρης Τζιμέας
    Ο Δημήτρης Τζιμέας είναι μουσικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Δημήτρης Τζιμέας

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ shortstoriesgr
    Short

    Η μέρα που αγάπησα την τζαζ μουσική

    Ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας αφηγείται στο Short Stories την πρώτη του επαφή με το σαξόφωνο και πώς αυτό του άνοιξε τον δρόμο για να γνωρίσει και να μυηθεί στις αυτοσχεδιαστικές τεχνικές της τζαζ

    Γιώργος Κρασσακόπουλος Evia Film Project Shortstoriesgr Αιδηψός
    Short

    Tα τρία καλοκαίρια μου στην Αιδηψό για το Evia Film Project

    Ο Γιώργος Κρασσακόπουλος αφηγείται στο Short Stories πώς η «ιαματική» Αιδηψός μπήκε στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ με το Evia Film Project, το οποίο αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι των καλοκαιριών της

    Χρήστος Σιάφκος Πήλιο shortstories
    Short

    Από την Αθήνα στο Πήλιο με ένα «Τσουκάλι που γρυλίζει»

    Ο Χρήστος Σιάφκος περιγράφει στο Short Stories τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να προσαράξει στον Λαύκο στο Πήλιο. Παρέες, μαγειρέματα, ψάρεμα, έρωτες, συγγραφή, αλλά και συλλογή άγριων καρπών και φυτών και παρασκευή πηλιορείτικων εδεσμάτων με την ετικέτα «Το τσουκάλι που γρυλίζει»