Skip to content
Home » Κάτι όμορφο, νεανικό και δημιουργικό γίνεται στα Κρέστενα

Κάτι όμορφο, νεανικό και δημιουργικό γίνεται στα Κρέστενα

    Κάτι όμορφο, νεανικό και δημιουργικό γίνεται στα Κρέστενα

    Published

    Κάτι όμορφο, νεανικό και δημιουργικό γίνεται στα Κρέστενα

    Published
    Η Κωστούλα Τόγια γράφει στο Short Stories για το Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργικής Έκφρασης που πραγματοποιείται στα Κρέστενα της Ηλείας, φτάνοντας φέτος τη 16η διοργάνωση με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών από δεκάδες σχολεία

    Θα ξεκινήσω in medias res. Πριν από λίγα χρόνια ο καλός συνάδελφος Αγησίλαος Παπαδόπουλος, γυμναστής στο σχολείο στο οποίο εργαζόμουν και εργάζομαι, το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, αποφάσισε να στηρίξει τη συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών μας στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργικής Έκφρασης στα Κρέστενα. Θα χόρευαν παραδοσιακούς χορούς.

    Στις διοργανώσεις των επόμενων ετών οι μαθητές μας επιδίωκαν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ. Έτσι ο συνάδελφος πρότεινε να συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή ομάδων και σε άλλα είδη χορού: σύγχρονο, λάτιν κ.ά. Ανταποκρίθηκα. Στο «επιτελείο» προστέθηκαν οι καθηγητές της Τεχνολογίας και των Εικαστικών, στηρίζοντας τη συμμετοχή του σχολείου και με δημιουργίες των μαθητών.

    Έτσι «μπήκαμε στον χορό» πολλοί. Μια πολυπρόσωπη και πολυπράγμων αποστολή κάθε χρόνο ξεκινά για τα Κρέστενα με τη φιλοδοξία μόνο της συμμετοχής και του χειροκροτήματος. Πολιτισμός.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, από το μακρινό 2006. Τότε που η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ύστερα από πρόταση της προϊσταμένης Φωτεινής Παπαντωνοπούλου και σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, διοργάνωσε για πρώτη φορά το εν λόγω φεστιβάλ. Μια γιορτή που αγκαλιάστηκε απ’ όλα τα σχολεία του νομού.

    Καθορίστηκαν επίσης οι στόχοι του φεστιβάλ που αφορούν την ανάδειξη και ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης, την ανάπτυξη της συνεργασίας και της ομαδικότητας, την καλλιέργεια της πρωτοβουλίας, της ελεύθερης σκέψης και της δημιουργικής φαντασίας και τέλος τη γνωριμία, την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και αξιών μεταξύ των μαθητών.

    Έκτοτε το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο στο ανοιχτό θέατρο στα Κρέστενα. Οι μαθητές χορεύουν παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, τραγουδούν, παίζουν μουσική και παρουσιάζουν σύντομα δρώμενα. Παράλληλα σε κλειστό χώρο εκθέτουν εικαστικές δημιουργίες τους και έργα  που κατασκευάζουν στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας.

    Ας έρθουμε τώρα στον Απρίλη του 2024. Περισσότεροι από 1.300 μαθητές και μαθήτριες από 39 σχολεία του νομού συγκεντρώθηκαν στα Κρέστενα για το 16ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργικής Έκφρασης.

    Από τα λεωφορεία κατεβαίνουν πολύχρωμες ομάδες χορού, μουσικά σύνολα, τραγουδιστές, δημιουργοί με τα έργα ανά χείρας και παίρνουν θέση στον χώρο

    Η Οργανωτική Επιτροπή έκανε και φέτος εξαιρετική δουλειά και το αποτέλεσμα δικαίωσε προσπάθειες ετών. Στην καρδιά της άνοιξης μαθητές και καθηγητές καταφθάνουν από κάθε σημείο του νομού. Από τα λεωφορεία κατεβαίνουν πολύχρωμες ομάδες χορού, μουσικά σύνολα, τραγουδιστές, δημιουργοί με τα έργα ανά χείρας και παίρνουν τη θέση τους στον χώρο.

    Το σχολείο μας είναι κι αυτό στη θέση του. Δίνουμε τις τελευταίες συμβουλές προς την ομάδα μας, φωτογραφίες, χαμόγελα, άγχος (για άψογη εμφάνιση – τόσος κόπος έχει προηγηθεί), επισημάνσεις. Προσωπικά υπερβάλλω με τις επισημάνσεις, ενώ η Λένα Δαμιανάκη, η γυμνάστριά μας, είναι ή δείχνει πιο χαλαρή. Ο Κώστας Παπασταύρου, ο καθηγητής των εικαστικών, τακτοποιεί πίνακες ζωγραφικής στο εκθετήριο.

    Κυρίες και κύριοι, η παράσταση αρχίζει. Τα παιδιά παρουσίασαν τη δουλειά τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη και στο ολυμπιακό πνεύμα, με αφορμή την επικείμενη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Νεανική ενέργεια εκλύεται στη ατμόσφαιρα. «Λάμψη και άρωμα ελπίδας από τα νιάτα της Ηλείας» όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο τοπικός Τύπος.

    banner_300_250
    Picture of Κωστούλα Τόγια
    Η Κωστούλα Τόγια είναι εκπαιδευτικός με σπουδές Iστορίας – Αρχαιολογίας και Ιταλικής Φιλολογίας. Ασχολείται με τον χορό ερασιτεχνικά

    Κεντρική φωτογραφία
    Γεωργία Μπούρου-Αγγελάκου (fotogermanou)

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ρία Παπαμανώλη_Τα μάτια του Καρίμ, του πρόσφυγα μαθητή μας, 26 χρόνια μετά
    Short

    Είκοσι έξι χρόνια μετά είδα ξανά τα μάτια του Καρίμ, του πρόσφυγα μαθητή μου

    Η Ρία Παπαμανώλη γράφει στο Short Stories για τη συγκινητική επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου του Καρίμ, του ασυνόδευτου αφγανόπουλου μιας τάξης υποδοχής του 1998, που ήρθε για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους που τον βοήθησαν