Skip to content
Home » Μια Κυριακή γύρω από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Μια Κυριακή γύρω από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

  Μια Κυριακή γύρω από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

  Published

  Μια Κυριακή γύρω από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

  Published
  Ο Σωτήρης Μητραλέξης επιχειρεί μια εθνογραφική έρευνα πεδίου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και στοχάζεται σχετικά με το φαινόμενο Στέφανος Κασσελάκης

  (Εγώ είμαι από άλλο χωριό, αλλά) η αίσθηση ότι σημαντικό μέρος των προσκειμένων στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί καλή ιδέα να την παραδώσει σε έναν άνθρωπο για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα πέραν της προέλευσής του (δηλαδή χρηματιστικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα Goldman Sachs, αμερικανικά γεωπολιτικά think-tanks με ρητό στόχο «τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο» και σκέλος του εγχώριου εφοπλιστικού κεφαλαίου) ερέθισε το φιλοπερίεργόν μου. Τι πιο φρέσκο και υγιεινό λοιπόν από μια επιτόπια «έρευνα πεδίου».

  Στην περιοχή του εκλογικού τμήματος που επισκέφθηκα προς τούτο τη 17η Σεπτεμβρίου ενεστώτος ενιαυτού –την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν καν κλείσει οι κάλπες– οι ηλικίες ήταν δημογραφικώς κάπως απογοητευτικές.

  Κάθισα λίγο παραπάνω από μια ώρα: από τους ανθρώπους της ουράς οι μόνοι που αντλούσαν χαρά διαλαλώντας την επιλογή τους ήταν οι θιασώτες αλεξιπτωτιστών, κάτι που δίνει πόντους στους θιασώτες άλλων υποψηφίων και στην εν διακρίσει αιδήμονα σιωπή τους, καθότι έτσι απεφεύχθησαν τυχόν ατυχείς επιτόπιες μανούρες εις επήκοον των καλπών.

  Θα ρωτούσα τις μεσήλικες κυρίες που συνάντησα στην ουρά (ντυμένες για Ηρώδειο, σημειωτέον) πόθεν και η ήδη στεντορείως εκπεφρασμένη επιλογή τους, μα δεν χρειάστηκε∙ με πρόλαβαν λέγοντας σε όλους «θα ψηφίσουμε τον μόνο που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη».

  Τα ίδια και από άλλους με ελάχιστες ή μηδενικές παραλλαγές. Φεύγοντας, στην πόρτα πιάνω έναν νεολαίο του «κόμματος» και του οργανωτικού που είχαμε μιλήσει λίγο παραπάνω:

  – Έλα τώρα, μεταξύ μας, εσύ τι θα το ρίξεις;

  – Εγώ ιδανικά άλλη υποψήφια ήθελα για πρόεδρο, αλλά θα το ρίξω σ’ αυτόν γιατί μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη.

  Πολιτικό ιντερλούδιο: εν τω μεταξύ το «μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη» είναι ο ορισμός της αυτοαναφερόμενης ιδιότητας (self-reported): «Ε, αφού το είπε θα το εννοεί, για να το λέει εγώ τον πιστεύω» – αφενός!

  Το «μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη» είναι ο ορισμός της αυτοαναφερόμενης ιδιότητας: «Ε, αφού το είπε θα το εννοεί, για να το λέει εγώ τον πιστεύω»

  Αφετέρου, κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται κανείς να «νικήσει τον Μητσοτάκη»: η πιθανότητα να προχωρήσουν σε τρίτη σερί τετραετία ο πρωθυπουργός και το κόμμα του δεν πρέπει να λογαριάζεται ως plan A ούτε από τον ίδιο. Πόσες φορές στη μεταπολίτευση έχει συμβεί κάτι τέτοιο;

  Όμως πέφτοντας συμπαρασύρει το εγχώριο πολιτικό σύστημα σε αστάθεια, για την οποία διάφοροι stakeholders της χώρας εκατέρωθεν των συνόρων λογικό θα ήταν να αναζητούν ρεζέρβες και καβάντζες. Συνεπώς, υπάρχει και μια άλλη, κάπως πιο δυσοίωνη, ανάγνωση στο να «χρειάζεται κάποιος που να μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη» (…αφού έτσι δηλώνει, άρα όπερ έδει δείξαι). Κι όπως η «μαγική σκέψη» έτσι και η μαγική φλογέρα θάλλει.

  Η μετεκλογική κατάθλιψη συνιστά, φαίνεται, εύφορο το έδαφος για όποιον μπορεί να υποσχεθεί με έναν μαγικό τρόπο παλιννόστηση τόσο στην κυβερνησιμότητα όσο και στη «χαρισματική» ηγεσία (αντί για την ξενέρα υποψηφιοτήτων που δεν αυτοσυστήνονται ως «χαρισματικές»), στις δόξες κάθε είδους ή εν πάσει περιπτώσει στις δυνατές συγκινήσεις – αρχικά, κατά φαντασίαν.

  Όλα αυτά βέβαια φανερώνουν μια βαθιά εκνηπίωση ή νηπιοποίηση (infantilisation, που λέμε) της πολιτικής κουλτούρας στη χώρα, ή μάλλον έκλειψη κάθε stricto sensu πολιτικής κουλτούρας.

  Ίδωμεν τι τέξεται η επιούσα. Προφανώς κανενός είδους ασφαλές συμπέρασμα δεν βγαίνει με πίτσι-πίτσι μια ώρα στην ουρά: το εδώ αναφερόμενο είναι αμιγώς ανεκδοτολογικό. Ίσως όμως αυτό είναι το εγγύτερο που μπορούμε να φτάσουμε στο λογικό.

  Πάντως την ώρα που θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εγώ θα βλέπω την ταινία με τις πυρηνικές βόμβες μαζικής καταστροφής. Correlation does not imply causation.

  •••

  Το κείμενο γράφτηκε πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 17ης Σεπτεμβρίου 2023

  banner_300_250
  Picture of Σωτήρης Μητραλέξης
  Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι ερευνητής στο UCL και δρ Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων

  Κεντρική φωτογραφία
  Σωτήρης Μητραλέξης

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES