Skip to content
Home » Όταν γνώρισα τον Αντρέα Μουράτη

Όταν γνώρισα τον Αντρέα Μουράτη

    Όταν γνώρισα τον Αντρέα Μουράτη

    Published
    Αν ο Ολυμπιακός είχε ένα πρόσωπο, τότε αυτό θα ήταν του Αντρέα Μουράτη

    Όταν γνώρισα τον Αντρέα Μουράτη

    Published
    Αν ο Ολυμπιακός είχε ένα πρόσωπο, τότε αυτό θα ήταν του Αντρέα Μουράτη
    100 χρόνια Ολυμπιακός και ο Σπύρος Αλεξίου μεταφέρει στο Short Stories στιγμές από τις συναντήσεις του (και όχι μόνο) με τον Αντρέα Μουράτη, τον θρυλικό Μιζούρι του Ολυμπιακού, τον μαχητή του ΕΛΑΣ που αποκάλεσε τη Φρειδερίκη Γκλίξμπουργκ κυρούλα

    Με πηγαίναν από οκτώ χρονών «στα σκαλοπάτια και στα τσιμέντα» του Καραϊσκάκη. Μετά πήγαινα με τον Ηλεκτρικό, ενίοτε και με τα πόδια. Όταν απέκτησα «ρόδα», όπως έλεγαν τότε, πάρκαρα πάντα προς τη μεριά της οδού Πειραιώς και ποδαράτο για το γήπεδο.

    Εκεί, πίσω από την παλιά Θύρα 7, συναντούσα έναν θαλερό ηλικιωμένο. Πάντα με φόρμα του Ολυμπιακού. Συχνά με σορτ, πόδια στραβά αλλά «χτισμένα», να τα βλέπεις και να ντρέπεσαι για τη μαλθακότητά σου. Κάτι θύμιζε το πρόσωπό του. Όταν είδα μια φωτογραφία στο ΦΩΣ, έγινε η σύνδεση: δεν ήταν άλλος από τον Αντρέα Μουράτη!

    Στο βιβλίο μου Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα έγραψα: «Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα πρόσωπο που να συμπυκνώνει όσα συμβολίζει διαχρονικά ο Ολυμπιακός […], θα δυσκολευόμασταν. […] Έστω και αδικώντας όλους αυτούς τους θρύλους του Θρύλου, η πλειοψηφία θα κατέληγε στο πρόσωπο αυτού του αγράμματου εργάτη, του λοχία – μαχητή του ΕΛΑΣ, του υποδειγματικά τίμιου ανθρώπου, του κορυφαίου αμυντικού που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα κατέληγε στον Αντρέα Μουράτη. Το δικό του “πρόσωπο” είχε και έχει ο “δικός” μας Ολυμπιακός».

    Η ζωή του αληθινό παραμύθι. Κι εγώ που είχα και τα δυο σαράκια, και της Ιστορίας και του Ολυμπιακού, κάθε φορά τον ζάλιζα με ερωτήσεις. Από τη Μάχη της Ηλεκτρικής με τους Γερμανούς μέχρι τα γκολ με τα τρομερά του φάουλ.

    Στην αρχή ήταν διστακτικός. Κάθε φορά όμως λυνόταν λίγο παραπάνω. Μιλούσε με ενθουσιασμό για κάθε στιγμή του στον Ολυμπιακό, σαν παιδί που γύρισε από το σχολείο και περιέγραφε τις σκανταλιές του.

    Έκανε τον ντροπαλό όταν τον ρώτησα για την περίφημη σκηνή με τη Φρειδερίκη. Η «Φρίκη» είχε πάει να συγχαρεί τους διεθνείς για μια επιτυχία τους. Ο Μουράτης, ως αρχηγός, είχε απαντήσει στις κολακείες της: «Έτσι ξηγιόμαστε εμείς, κυρούλα μου», προκαλώντας εγκεφαλικό στα αυλικά τσιράκια της. «Με έβρισαν μετά, αλλά εγώ δεν της είπα τίποτα κακό»!

    Συννέφιαζε όταν τον ρωτούσες για την ανταρσία των ποδοσφαιριστών της εθνικής. Ήταν κι εδώ αρχηγός. «Μου κόψαν την μπάλα γιατί δεν ήμουν των σαλονιών»

    Με το στανιό όμως έβγαιναν οι λέξεις όταν ήταν να μιλήσει για την Κατοχή. Άκουσα κι εγώ τη φράση που είχε πει στη συνέντευξή του στον αξέχαστο Πάνο Γεραμάνη: «Πήγα στον ΕΛΑΣ για να ζήσουν όλοι ίσα».

    Συννέφιαζε όταν τον ρωτούσες για την «ανταρσία των ποδοσφαιριστών της εθνικής» που έγινε τραγούδι και ταινία. Ήταν κι εδώ ο αρχηγός. «Μου κόψαν την μπάλα γιατί δεν ήμουν των σαλονιών». Εμείς οι «σπουδαγμένοι» θα αναλύαμε πως τον έδιωξαν για τα πολιτικά του φρονήματα. Ήμαστε στα 1953, δεν μπορούσε ο αρχηγός του Ολυμπιακού και της εθνικής να ήταν ένας ΕΛΑΣίτης! Ο Αντρέας με τις αναλύσεις δεν τα πήγαινε καλά, δυο κόσμους ήξερε: τους πλούσιους και τους φτωχούς.

    Τον είχα ρωτήσει γιατί βλέπει τους αγώνες πάντα πίσω από το τέρμα και δεν κάθεται στις θέσεις των «επίσημων». Θρύλος του Θρύλου ήταν, μια θέση θα του δίναν. «Νομίζω πως παίζω κι εγώ, φωνάζω» μου απάντησε. «Κι έπειτα βρίζω πολύ».

    Ήταν κάθε Κυριακή εκεί. Άλλωστε, όπως είχε πει και στον Πάνο Γεραμάνη: «Εγώ γεννήθηκα και θα πεθάνω σ’ αυτήν τη γειτονιά. Ζω για τον Ολυμπιακό. Σε μια ακτίνα πεντακοσίων μέτρων είναι όλη μου η ζωή. Από του Κεράνη έως το Καραϊσκάκη. Ήμουν μια ζωή φτωχός, αλλά πάντα τίμιος. Γεια σου, φίλε…».

    banner_300_250
    Picture of Σπύρος Αλεξίου
    Ο Σπύρος Αλεξίου είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο «Ένας Θρύλος με πολλά πρόσωπα – 100 χρόνια Ολυμπιακός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ολυμπιακού 100 χρόνια shortstories Θεόδωρος Πέππας
    Short

    Ένας αγώνας του Ολυμπιακού που τα είχε όλα: Θρίαμβο, ρεκόρ, γκρίνια

    Με αφορμή τα γενέθλια των 100 χρόνων του Ολυμπιακού ο Θεόδωρος Α. Πέππας μοιράζεται με το Short Stories τις αναμνήσεις του από τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος του 1974, όταν ο Θρύλος πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ έφτασε συνολικά τα 102 στον θεσμό εκείνης της χρονιάς