Skip to content
Home » Μια μεγάλη αγκαλιά για τον μικρό Μουαγιάτ από το Κουρδιστάν

Μια μεγάλη αγκαλιά για τον μικρό Μουαγιάτ από το Κουρδιστάν

    Μια μεγάλη αγκαλιά για τον μικρό Μουαγιάτ από το Κουρδιστάν

    Published
    Η Ρούλα Καραγιάννη (τρίτη από αριστερά) στα 17α γενέθλια του Μουαγιάτ (στα αριστερά της), με την οικογένεια και τους φίλους του

    Μια μεγάλη αγκαλιά για τον μικρό Μουαγιάτ από το Κουρδιστάν

    Published
    Η Ρούλα Καραγιάννη (τρίτη από αριστερά) στα 17α γενέθλια του Μουαγιάτ (στα αριστερά της), με την οικογένεια και τους φίλους του
    Η Ρούλα Καραγιάννη αφηγείται στο Short Stories τη συγκινητική ιστορία της υποδοχής και ένταξης ενός προσφυγόπουλου από το Κουρδιστάν, το οποίο βρήκε στο σχολείο μια ζεστή ανοιχτή αγκαλιά

    Πριν από λίγα χρόνια αυτή η αγκαλιά έστειλε ένα μεγάλο αντιρατσιστικό μήνυμα. Θυμάσαι Μουαγιάτ; Εγώ θυμάμαι ένα μικρό αγόρι να κάθεται με το κεφάλι σκυμμένο έξω από το γραφείο του διευθυντή μια μέρα του Σεπτέμβρη.

    «Είναι το μικρό προσφυγόπουλο που ήρθε σ’ εμάς. Να κάνουμε μια επιτροπή να δούμε σε ποιο τμήμα θα ενταχθεί» μας είπε ο διευθυντής μας. «Δεν χρειάζεται, κύριε Θανάση. Στο δικό μου τμήμα θα έρθει» είπα και σε πήρα από το χέρι για να σου γνωρίσω τους συμμαθητές σου.

    Τους είχα προετοιμάσει και σε δέχτηκαν με χαρά. Πρόθυμοι όλοι να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν. Άλλωστε η καρδιά των παιδιών είναι ολοκάθαρη. Δεν γνωρίζει διαχωρισμούς. Για αρκετό καιρό μετά μιλούσαμε μόνο με τα βλέμματα. Δεν μιλούσες ούτε αγγλικά ούτε καν αραβικά, ώστε να μας βοηθήσει κάποιος φίλος για να πούμε έστω τα βασικά.

    Βλέμματα και νοήματα, χαμόγελα και ενθάρρυνση, αποδοχή και αγάπη. Αυτά είχες ανάγκη για να νιώσεις ένας από εμάς. Και τα πήρες. Όση αγάπη σου έδωσα, μου την επέστρεψες τριπλάσια. Το ίδιο και στους συμμαθητές σου.

    Ώσπου μια μέρα κάλεσα στην τάξη τους γονείς σου και καταφέραμε να έρθει και μια μεταφράστρια της κουρδικής γλώσσας. Οι γονείς σου μίλησαν σε όλη την τάξη για την πολύπαθη πατρίδα σου, το Κουρδιστάν, και περιέγραψαν τις ομορφιές του.

    Έτσι ήθελα να δείξω στα άλλα παιδιά πως είχες πατρίδα, σπίτι, φίλους, αλλά ότι εκεί πια κινδυνεύατε όλοι. Γι’ αυτό φτάσατε ως την Τουρκία και μια νύχτα περάσατε με βάρκα στην Ελλάδα. Η πιο όμορφη στιγμή όμως ήταν όταν ακούσαμε από τη μεταφράστρια τι μας είπες εσύ, αυτήν τη φορά με λέξεις και όχι με νοήματα.

    «Σας αγαπώ όλους». Αυτό είπες, Μουαγιάτ. Μόνο. Αλλά ήταν τόσο, μα τόσο αρκετό! Μέσα σε λίγες εβδομάδες ήσουν ένα πλήρως ενταγμένο και ισότιμο μέλος της τάξης μας. Απλά, φυσικά και αβίαστα.

    Τους είχα προετοιμάσει και σε δέχτηκαν, πρόθυμοι να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν. Η καρδιά των παιδιών είναι ολοκάθαρη. Δεν γνωρίζει διαχωρισμούς

    Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στη γιορτή λήξης, ήρθες να με βρεις κλαίγοντας. Μου είπες, στα ελληνικά αυτήν τη φορά: «Χωρίς εσένα δεν θέλω να πάω σχολείο». Και σε πήρα μια αγκαλιά να σε παρηγορήσω. Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε. Εκείνη η σχέση έγινε δέντρο με ρίζες βαθιές.

    Πριν από λίγες μέρες έλαβα ένα ακόμη μήνυμά σου.

    – Κυρία, θα έρθεις στα γενέθλιά μου;

    – Βέβαια θα έρθω, παιδί μου.

    Και ήρθα.

    Κανένας άνθρωπος, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία, δεν ξεχνάει αυτόν που του στάθηκε στον πόνο και τον ξεριζωμό του και του αναγνώρισε το δικαίωμα να έχει αξιοπρεπή θέση στη ζωή, όταν έχανε μια πατρίδα και αναζητούσε μια άλλη ασφαλέστερη.

    Εγώ από αυτό δεν έχασα τίποτε. Αντίθετα κέρδισα άλλο ένα παιδί. Εγώ από αυτό κέρδισα μια μεγάλη αγκαλιά. Εγώ από αυτό κέρδισα τόση αγάπη. Από τον λίγο σπόρο που έσπειρα ακόμη θερίζω στάχυα χρυσά.

    banner_300_250
    Picture of Ρούλα Καραγιάννη
    Η Ρούλα Καραγιάννη είναι δασκάλα

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Ρούλας Καραγιάννη

    MORE STORIES

    Ρία Παπαμανώλη_Τα μάτια του Καρίμ, του πρόσφυγα μαθητή μας, 26 χρόνια μετά
    Short

    Είκοσι έξι χρόνια μετά είδα ξανά τα μάτια του Καρίμ, του πρόσφυγα μαθητή μου

    Η Ρία Παπαμανώλη γράφει στο Short Stories για τη συγκινητική επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου του Καρίμ, του ασυνόδευτου αφγανόπουλου μιας τάξης υποδοχής του 1998, που ήρθε για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους που τον βοήθησαν

    Παιδικό σκουφάκι_shortstoriesgr
    Short

    Ένα παιδικό σκουφάκι στην ακροθαλασσιά και το σκοτάδι της προσφυγιάς

    Η Βάλια Παπαναστασοπούλου γράφει στο Short Stories για τα ίχνη που άφηναν στο πέρασμά τους οι καραβιές προσφύγων που έφταναν στη Χίο τον Μάρτη του 2016: από τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως ένα παιδικό σκουφάκι, έως δυο χαράγματα στο τραπέζι