Skip to content
Home » Ο Έντισον και ένας Έλληνας κουρέας στην Αμερική του 1893

Ο Έντισον και ένας Έλληνας κουρέας στην Αμερική του 1893

    Ο ΤΟΜΑΣ ΕΝΤΙΣΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΥΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

    Published

    Ο Έντισον και ένας Έλληνας κουρέας στην Αμερική του 1893

    Published
    Ο Νίκος Θεοδοσίου γράφει στο Short Stories για το ντοκιμαντέρ «Για ένα κόκκινο πουκάμισο» σχετικά με την ελληνική μετανάστευση, η ιδέα του οποίου ξεκίνησε όταν με τον Δημήτρη Σπύρου εντόπισαν έναν Έλληνα κουρέα σε μια ταινία του Τόμας Έντισον

    Ο Ροβήρος Μανθούλης έλεγε πως κάθε ταινία είναι μια ολόκληρη ιστορία. Και μπορεί να γραφτεί ένα βιβλίο γι’ αυτή. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

    Βουνό το υλικό τεκμηρίωσης που συσσωρεύεται από μια μακροχρόνια, ενίοτε περιπετειώδη αλλά και ενδιαφέρουσα αναζήτηση. Το κείμενο που ακολουθεί θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός βιβλίου για το ντοκιμαντέρ Για ένα κόκκινο πουκάμισο που γυρίσαμε το 2024 με τον Δημήτρη Σπύρου.

    Πρέπει να ήταν το 1996 ή 1997, ένα απόγευμα στα γραφεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην Αθήνα. Είχαν τελειώσει οι υποχρεώσεις της ημέρας και υπήρχε περιθώριο για την υπέρβαση του αναγκαίου.

    «Πού θέλεις να πάμε;» με ρωτάει η Ευριδίκη, η γραμματέας μας, δείχνοντάς μου την οθόνη του υπολογιστή. Η πρόσκληση αφορούσε τα διαδικτυακά ταξίδια που μπορούσε να μας προσφέρει ο μοναδικός τότε υπολογιστής στο γραφείο. Αργό το ίντερνετ, συχνά βασανιστικό. Αλλά άνοιγε μεγάλους, πρωτόγνωρους δρόμους.

    «Να πάμε στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου» απάντησα γρήγορα. Η ελπίδα μου ήταν να μη θεωρηθεί παράλογο το αίτημά μου γι’ αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι. Αλλά αποτελούσε τη μοναδική ευκαιρία να διεισδύσω στους θησαυρούς της. Και ειδικά στις ψηφιοποιημένες ταινίες των κινητοσκοπίων του Τόμας Έντισον. Ήταν το αντικείμενο της έρευνάς μου εκείνη την εποχή.

    Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ως φορέας κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, είχε στην κατοχή της όλες τις ταινίες του Αμερικανού εφευρέτη. Επειδή εκείνη τη μακρινή εποχή το φιλμ δεν αναγνωριζόταν ακόμη ως υλικό κατοχύρωσης, οι ταινίες είχαν κατατεθεί εκτυπωμένες φωτογραφικά σε μεγάλα ρολά χαρτιού. Από αυτά ρολά είχαν αναπαραχθεί ψηφιακά οι ταινίες και ήταν διαθέσιμες σε όλους.

    Γνώριζα πως εκεί μέσα βρισκόταν εκείνη η ταινιούλα. Το 1893 ο Τόμας Έντισον με το κινητοσκόπιο κατέγραψε διέσωσε ένα σπάνιο ντοκουμέντο, μια μοναδική κωμική σκηνή: την εικόνα ενός Έλληνα κουρέα, μετανάστη στις ΗΠΑ.

    Αυτή λοιπόν η ταινία-ντοκουμέντο του 1893 με τον νεαρό κουρέα έδωσε την έμπνευση να ξετυλίξουμε το νήμα της μετανάστευσης από το ξεκίνημα έως το 2022

    Την ταινία μαζί με έξι κινητοσκόπια είχαν μεταφέρει το 1894 από την Αμερική στην Ευρώπη (χωρίς να την άδεια του Έντισον) δυο Έλληνες εμπορευόμενοι από το Λονδίνο, ο Γ. Γεωργιάδης και ο Γ. Τραγίδης.

    Και μπορεί ο Έντισον να κυνήγησε δικαστικά τον Γεωργιάδη, όμως το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Αυτή την ταινιούλα, ένα κινηματογραφικό πρωτόλειο 29 δευτερολέπτων, είδε στο Παρίσι ο Αντουάν Λιμιέρ και είπε στα παιδιά του, Αύγουστο και Λουδοβίκο, να φτιάξουν μια μηχανή για να δείχνουν τις ταινίες σε μεγάλη οθόνη. Έτσι γεννήθηκε ο κινηματογράφος.

    Μόνο που η ταινιούλα με το κουρείο έκρυβε μια ακόμη έκπληξη. Αυτή αποκαλύφτηκε διαβάζοντας το βιβλίο Ιστορία του κινητογράφου, κινητοσκοπίου και κινητοφωνογράφου του βοηθού του Έντισον, Γουίλιαμ Ντίξον. Κυκλοφόρησε το 1895 και ο Θανάσης Ρεντζής είχε την πρόνοια να το μεταφράσει και να το δημοσιεύει στο κινηματογραφικό περιοδικό Φιλμ (τεύχος 22 Μαρτίου 1982).

    Από την περιγραφή του Ντίξον μαθαίνουμε πως ο κουρέας που βλέπουμε στην ταινία δεν είναι ένας οποιοσδήποτε. Είναι ένας «λαμπρός νέος Έλληνας επαγγελματίας που με καλοσύνη προσφέρει τις υπηρεσίες του» κ.λ.π.

    Η ιστορία δεν διέσωσε το όνομα του Έλληνα μετανάστη στην Αμερική. Αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία της ταινίας. Πέρα από ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την ιστορία του κινηματογράφου, αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την ιστορία της ελληνικής διασποράς. Αποτελεί δε την πρώτη εμφάνιση Έλληνα στον κινηματογράφο.

    Έτσι όταν ήρθε στα χέρια μας –από την Αλεξάνδρα Κορωναίου– η ιστορική και αρχειακή έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου Μεταβάσεις, μετανάστευση και πολιτική: Κατανοώντας τη νεολαία σε περίοδο κρίσης, διαπιστώσαμε πως το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα το 1890 συμπίπτει με την εφεύρεση του κινηματογράφου.

    Αυτή λοιπόν η ταινία-ντοκουμέντο του 1893 με τον νεαρό κουρέα έδωσε την έμπνευση να ξετυλίξουμε το νήμα της μετανάστευσης από το ξεκίνημά της έως το 2022, μέσα από τις κινηματογραφικές καταγραφές της. Ακολούθησε η αναζήτηση των υπόλοιπων σπάνιων ή δυσεύρετων ντοκουμέντων που συνθέτουν το χρονικό.

    •••

    Η ταινία Για ένα κόκκινο πουκάμισο των Νίκου Θεοδοσίου και Δημήτρη Σπύρου συμμετέχει στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο τμήμα ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ+ και θα προβάλλεται διαδικτυακά από τις 7 έως τις 21.03. 2025.

    banner_300_250
    Picture of Νίκος Θεοδοσίου
    Ο Νίκος Θεοδοσίου είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Short

    Ο κ. Κίνεμας, ο άνθρωπος πίσω από τη μηχανή προβολής

    Ο Νίκος Θεοδοσίου μοιράζεται με το Short Stories τη γνωριμία του με τον Χρήστο Κονόμι, τον άνθρωπο πίσω από τη μηχανή προβολής του κινηματογράφου στη Δερβιτσάνη Αλβανίας, ο οποίος ανακάλεσε στη μνήμη του μοναδικές ιστορίες από το παρελθόν

    Κινηματογράφος Σμύρνη shortstories
    Short

    Ταραχές σε ένα σινεμά στη Σμύρνη του 1908

    Ο Νίκος Θεοδοσίου φυλλομετρά την εφημερίδα «Αμάλθεια» για λογαριασμό του Short Stories και μεταφέρει τις ταραχές που ξέσπασαν στη Σμύρνη από το αγανακτισμένο κοινό του σινεμά Κρέμερ

    ΝΙΚΟΣ-ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ-ΠΑΡΙΣΙ shortstoriesgr
    Short

    Μια κάμερα Zeiss από το Παρίσι στη Βιέννη

    Ο Νίκος Θεοδοσίου γράφει στο Short Stories για την πρώτη του κινηματογραφική κάμερα που χρησιμοποίησε τη δεκαετία του 1960 στο Παρίσι και ξαναβρήκε 50 χρόνια μετά στη Βιέννη