Skip to content
Home » Ο Κωσταντής που αποκαλούσαν «τοιούτο» και ο γάμος του με την Ποτούλα

Ο Κωσταντής που αποκαλούσαν «τοιούτο» και ο γάμος του με την Ποτούλα

  Ο Κωσταντής που αποκαλούσαν «τοιούτο» και ο γάμος του με την Ποτούλα

  Published

  Ο Κωσταντής που αποκαλούσαν «τοιούτο» και ο γάμος του με την Ποτούλα

  Published
  Η Φωτεινή Σαφλαγιούρα μεταφέρει στο Short Stories την ιστορία του Κωσταντή που αν και ομοφυλόφιλος παντρεύτηκε τη συγχωριανή του από ευγνωμοσύνη γιατί τον είχε φροντίσει ύστερα από τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους ταγματασφαλίτες

  Τον Κωσταντή δεν τον γνώρισα. Άκουσα την ιστορία του ένα βράδυ σε μια οικογενειακή συνάντηση. Για κάποιον λόγο τον είχαν θυμηθεί τα ανίψια του. Ένα απ’ αυτά κι ο σύζυγός μου.

  Ήταν ο μικρότερος γιος της οικογένειάς του και προτελευταίος από τα έξι παιδιά της. Από μικρός αλλιώτικος, όπως έλεγε ο αδελφός του ο Γιάννης. Όλο με τα κορίτσια και με τις κούκλες έπαιζε. Του άρεσαν πολύ και τα λουλούδια· το χέρι του λες κι ήταν μαγεμένο, ό,τι άγγιζε φούντωνε κι άνθιζε.

  Το 1943 ο Κωσταντής ήταν 18. Στο χωριό του στην Αρκαδία πύκνωναν οι επιδρομές των Ταγμάτων Ασφαλείας· ούτω μόνον θα εξουδετερώνετο το επίκεντρον του κομμουνισμού και θα παρέλυον αφ’ εαυτών εν συνεχεία τα νεύρα και οι πλόκαμοι του ΕΑΜ ανά την Πελοπόννησον.

  Πέτυχαν τον Κωσταντή έξω απ’ το χωριό και τον ξυλοφόρτωσαν βάναυσα. Σχεδόν μέχρι θανάτου. Γιατί ο πατέρας του, πλανόδιος τσαγκάρης της περιοχής, σόλιαζε, λέει, τα παπούτσια των ανταρτών. Τον βρήκε λιπόθυμο και μισοπεθαμένο η Ποτούλα, μια αγαθή γειτονοπούλα. Πρώτα φώναξε τη μάνα της και τον μετέφεραν στο σπίτι τους. Έπειτα ειδοποίησε την οικογένειά του.

  Το φρόνιμο ήταν να τον κρύψουν οι δυο γυναίκες στο σπίτι τους, εκεί που δεν θα τον έψαχναν οι ταγματασφαλίτες. Έτσι ο Κωσταντής έμεινε σχεδόν τρεις μήνες κρυμμένος στο πατερό του σπιτιού της Ποτούλας να δέχεται τις φροντίδες των δυο γυναικών για να ζήσει τελικά.

  Όταν ξαναστάθηκε στα πόδια του, είπε στην Ποτούλα «θα σε πάρω, μα πρώτα να βρω δουλειά». «Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο» υπερθεμάτισε και η οικογένεια. Μάλλον όλοι σκέφτονταν πως ο Κωσταντής είχε ανανήψει… γενικώς.

  Ξυλοφόρτωσαν τον Κωσταντή έξω απ’ το χωριό σχεδόν μέχρι θανάτου. Γιατί ο πατέρας του, πλανόδιος τσαγκάρης, σόλιαζε, λέει, τα παπούτσια των ανταρτών

  Λίγο καιρό αργότερα ο Κωσταντής, όπως κι όλα τα αδέλφια του, έφυγε για την Αθήνα. Εγκαταστάθηκε σε ένα παλιό προσφυγικό στον Βύρωνα κι έγινε στοιχειοθέτης. Δούλεψε για χρόνια στα μεγαλύτερα τυπογραφεία της Σόλωνος. Συναναστράφηκε συγγραφείς και εκδότες. Έγινε φανατικός αναγνώστης κι έφτιαξε μια τεράστια βιβλιοθήκη.

  Ζούσε μόνος αλλ’ όχι αποκομμένος απ’ την υπόλοιπη οικογένεια. Σιωπηλή αποδοχή. Τα καλά κρυμμένα μυστικά των οικογενειών. Μόνο μια φορά που συναντήθηκαν τυχαία με τον αδελφό του τον Γιάννη στο λεωφορείο και ψιλοκουβέντιαζαν. Όταν κατέβηκε, ο κοινός γνωστός τους που παρακολουθούσε την κουβέντα ρώτησε τον Γιάννη πού τον ξέρει τον «τοιούτο». Εκείνος απάντησε «από τη γειτονιά».

  Ένα δυο χρόνια πριν πάρει τη σύνταξή του, ο Κωσταντής παντρεύτηκε την Ποτούλα. Με τη συνταξιοδότησή του επέστρεψαν στο χωριό και εγκαταστάθηκαν στο σπίτι της. Τα τελευταία χρόνια φύτεψε στην είσοδο του χωριού δυο συστοιχίες ακακίες.

  banner_300_250
  Φωτεινή Σαφλαγιούρα
  Η Φωτεινή Σαφλαγιούρα είναι φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση

  Κεντρική φωτογραφία
  Φωτεινή Σαφλαγιούρα

  MORE SHORT STORIES

  matina apostolou intellectual thighs Ήπειρο
  Short

  Πίσω από τις κλειστές πόρτες της επαρχίας

  Η Ματίνα Αποστόλου (aka Intellectual Thighs) αναπλάθει στο Short Stories τη ζωή μιας κλειστής κοινωνίας, σε όχι και τόσο μακρινή δεκαετία, όταν η «επιλεκτική διακριτικότητα» και η πατριαρχία έδιναν τον τόνο