Skip to content
Home » «Άφησέ με να βγω πρώτη, γιατί εσύ είσαι και χοντρή»

«Άφησέ με να βγω πρώτη, γιατί εσύ είσαι και χοντρή»

    «Άφησέ με να βγω πρώτη, γιατί εσύ είσαι και χοντρή»

    Published
    Φερνάντο Μποτέρο, «Μόνα Λίζα», 1978

    «Άφησέ με να βγω πρώτη, γιατί εσύ είσαι και χοντρή»

    Published
    Φερνάντο Μποτέρο, «Μόνα Λίζα», 1978
    Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη στέλνει στο Short Stories μια παλιά προσωπική ιστορία body shaming πριν καταλήξει στη διατύπωση της θέσης της για την πολιτική ορθότητα

    Οι λέξεις μας δεν είναι απλές λέξεις που αιωρούνται και χάνονται στον αέρα. Είναι δυνάμεις που επηρεάζουν την αρμονία μιας κοινωνίας. Ταράζουν την ψυχική γαλήνη και ευζωία των συνανθρώπων μας. Έγινε ντόρος τον τελευταίο καιρό με τη λέξη «χοντρή» που αφαιρέθηκε από το γνωστό τραγούδι που ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σε μια προσπάθεια αυτό να συνταιριάξει με τη σύγχρονη επιταγή της πολιτικής ορθότητας.

    Κατανοώ ότι για πολλούς ανθρώπους η προσκόλληση στην πολιτική ορθότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερευαισθησία και σε έλεγχο του λόγου, όπως και σε αστυνόμευση της προσωπικής έκφρασης.

    Και αν δεν συμφωνώ με την αφαίρεση της λέξης από ένα τραγούδι το οποίο ήταν βασικό κομμάτι του τόσα χρόνια, θεωρώ πως πρέπει να οριοθετήσουμε το μέτρο ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και την προσπάθεια να μην προσβάλλουμε τον συνάνθρωπό μας.

    Θα κάνω μια αναδρομή πολλά χρόνια πίσω, τότε που ήμουν μαθήτρια γυμνασίου. Τότε που το μυαλό μου δεν γνώριζε σε βάθος την έννοια του ρατσισμού, δεν είχε έρθει σε επαφή με τη φιλοσοφία της πολιτικής ορθότητας, δεν είχε φτάσει και ηλικιακά σε ένα επίπεδο να σκεφτεί πιο μακρινά ίσως.

    Η πολιτική ορθότητα δεν είναι αστυνόμευση του λόγου, αλλά μια γέφυρα η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει δίοδο επικοινωνίας με συνανθρώπους μας

    Βρισκόμουν με μια συμμαθήτρια στο φροντιστήριο με την οποία βγήκαμε έξω από την τάξη όταν ήρθε η ώρα του διαλείμματος.

    Πάω να βγω από την πόρτα, με την κοπέλα την πιο εύσωμη να βρίσκεται πίσω μου. Δεν ξέρω πώς αυτό βγήκε από μέσα μου αλλά θυμάμαι να λέω «άφησέ με να βγω πρώτη, γιατί εσύ είσαι και χοντρή».

    Οι λέξεις μας έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όσο πιστεύουμε. Εντυπώνονται στο μυαλό του ανθρώπου, χαλιναγωγούν συνειδήσεις, δημιουργούν συμπεριφορές και στάση ζωής.

    Το καλό είναι ότι ζήτησα συγγνώμη. Είναι καλό να αναγνωρίζουμε πως η γλώσσα μπορεί να γίνει όργανο πιο φονικό και από μαχαίρι, να επηρεάσει ευαίσθητες και ευμετάβλητες ψυχές.

    Αυτή η λέξη που σήμερα αφαιρέθηκε από ένα τραγούδι πριν από χρόνια έγινε αιτία ένας συνάνθρωπος να αισθανθεί άσχημα και ένας άνθρωπος να υποπέσει σε ένα λεκτικό σφάλμα αν και δεν είχε κακή πρόθεση.

    Τα λόγια μας επηρεάζουν τη ζωή πραγματικών ανθρώπων, πόσο μάλλον δημόσιων προσώπων που ενδέχεται να αποτελούν και πρότυπα. Εκείνοι τη στιγμή λειτουργούμε ως ψυχροί εκτελεστές σπρώχνοντας ένα μαχαίρι πιο βαθιά στην καρδιά ανθρώπων που ενδεχομένως να βάλλονται και να βρίσκονται ήδη σε πιο ευαίσθητη θέση.

    Η πολιτική ορθότητα δεν είναι αστυνόμευση του λόγου, αλλά μια γέφυρα η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει δίοδο επικοινωνίας με περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας οι οποίοι αποκτούν πια υπόσταση και σεβασμό της προσωπικότητάς τους.

    Η ποικιλία και η διαφορετικότητα των απόψεων είναι απαραίτητη. Ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, σεβασμός που θα αποτελέσει το γόνιμο έδαφος για να μπορέσουμε ο ένας να εκμαιεύσει τα θετικά στοιχεία του άλλου και δη τη διαφορετική πλευρά πολλών πραγμάτων.

    banner_300_250
    Picture of Μαρία Σκαμπαρδώνη
    Η Μαρία Σκαμπαρδώνη είναι δημοσιογράφος

    MORE STORIES

    Να μην δώσετε τρόφιμα στους γύφτους_Μαρίνα Δανέζη Sam Roma
    Short

    «Να δώσετε σε όλους τρόφιμα εκτός από τους γύφτους»

    Η Μ. Λ. αφηγείται στο Short Stories μια συγκλονιστική εργασιακή εμπειρία που την οδήγησε στην απόφαση να μην αποκαλύπτει την τσιγγάνικη καταγωγή της, προκειμένου να μην πέσει θύμα του γενικευμένου αντιτσιγγανισμού