Skip to content
Home » Ο Νίκος Κολιούκος από την Camera Zizanio στις Κάννες

Ο Νίκος Κολιούκος από την Camera Zizanio στις Κάννες

  Ο Νίκος Κολιούκος από την Camera Zizanio στις Κάννες

  Published
  Ο Νίκος Κολιούκος με το βραβείο που πήρε στις Κάννες η ταινία του «Το χάος που άφησε πίσω της»

  Ο Νίκος Κολιούκος από την Camera Zizanio στις Κάννες

  Published
  Ο Νίκος Κολιούκος με το βραβείο που πήρε στις Κάννες η ταινία του «Το χάος που άφησε πίσω της»
  Ο Νίκος Θεοδοσίου γυρίζει τον χρόνο στο 2009 για να κάνει τη σύνδεση του βραβευμένου στις Κάννες σκηνοθέτη Νίκου Κολιούκου με την Camera Zizanio και την ανάγκη για κινηματογραφική παιδεία στο δημόσιο σχολείο

  Ηταν το μακρινό 2009 όταν ο Σπύρος Μπουντούρης μου ζήτησε να κάνω ένα εργαστήριο κινηματογράφου. Θα ήταν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Χειμερινού Σεμιναρίου Θεάτρου και Κινηματογράφου που οργάνωνε για δεύτερη χρονιά στη λίμνη Πλαστήρα. Το σεμινάριο κράτησε τέσσερις μέρες (29 Ιανουαρίου-1η Φεβρουαρίου).

  Από την ομάδα των εκπαιδευτικών που πήραν μέρος στο εργαστήριο ξεχώρισε η καθηγήτρια Βασιλική Ταβλά, η οποία γυρίζοντας στη Λιβαδειά όπου εργαζόταν έβαλε στόχο να εφαρμόσει με τους μαθητές όσα έμαθε στη λίμνη Πλαστήρα. Πρώτος στόχος ήταν η συγκρότηση μια κινηματογραφικής ομάδας από παιδιά του 3ου και του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Την ονόμασαν Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς.

  Στις αρχές του 2011 ανακοίνωσαν πως για πρώτη φορά στον νομό Βοιωτίας άρχισε να υλοποιείται εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα κινηματογράφου. Με κάλεσαν για ένα διήμερο σεμινάριο στην πόλη και η ομάδα άρχισε να δουλεύει σοβαρά. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έφτασε στην Camera Zizanio το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

  Ήταν η ταινία του 4ου Γυμνάσιου Λιβαδειάς που είχε τίτλο Δάσκαλε που δίδασκες. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο μαθητής Νίκος Κολιούκος. Την επόμενη χρονιά οι Μικροί Κινηματογραφιστές Λιβαδειάς έστειλαν στην Camera Zizanio τη δεύτερη ταινία τους. Είχε τίτλο Η ζωή δεν γυρίζει πίσω. Σε αυτή την ταινία ο Νίκος υπογράφει το μοντάζ και παίζει έναν ρόλο.

  Τα χρόνια του λυκείου ο Νίκος Κολιούκος δεν εγκαταλείπει τον κινηματογράφο. Το 2015 εμφανίζεται στην Camera Zizanio με μια προσωπική ταινία Το καλοκαίρι έφυγε. Σε αυτήν υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ. Ως φυσική κατάληξη έρχεται η συνέχεια με ανώτερες σπουδές κινηματογράφου.

  Μέσα από τις Πανελλήνιες μπαίνει στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Η διπλωματική του εργασία, ύστερα από τέσσερα χρόνια, είναι η ταινία μικρού μήκους με τίτλο Το χάος που άφησε πίσω της.

  Το 2015 ο Νίκος Κολιούκος εμφανίζεται στην Camera Zizanio με την ταινία «Το καλοκαίρι έφυγε», υπογράφοντας τη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ

  Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας τον Σεπτέμβριο του 2023. Απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για τη Μαρίνα Σιώτου.

  Η ταινία ταξίδεψε στο Φεστιβάλ των Καννών για να συμμετάσχει στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα La Cinef. Σε αυτό έχουν επιλεγεί 17 ταινίες από τις 2.263 υποβολές απ’ όλο τον κόσμο. Το Χάος που άφησε πίσω της κέρδισε το δεύτερο μεγάλο βραβείο του τμήματος μαζί με το Out the window through the wall σε σκηνοθεσία Αζια Σεγκάλοβιτς.

  Αυτή η μικρή αφήγηση έγινε για να δείξει τους δρόμους της δημιουργίας που προσπαθεί να ανοίξει το Φεστιβάλ Ολυμπίας με όσα μέσα και την όποια χρηματοδότηση καταφέρνει να εξασφαλίσει. Θα μπορούσε να είναι το μοντέλο μιας θεσμοθετημένης κινηματογραφικής (και ευρύτερα καλλιτεχνικής) παιδείας στο δημόσιο σχολείο στην οποία θα εμπλέκονται οι επαγγελματίες του κινηματογράφου και οι εκπαιδευτικοί. Έτσι αναδεικνύονται οι δημιουργικές ικανότητες των νέων και χτίζεται το μέλλον.

  banner_300_250
  Picture of Νίκος Θεοδοσίου
  Ο Νίκος Θεοδοσίου είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας

  Κεντρική φωτογραφία
  flix.gr

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  ΝΙΚΟΣ-ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ-ΠΑΡΙΣΙ shortstoriesgr
  Short

  Μια κάμερα Zeiss από το Παρίσι στη Βιέννη

  Ο Νίκος Θεοδοσίου γράφει στο Short Stories για την πρώτη του κινηματογραφική κάμερα που χρησιμοποίησε τη δεκαετία του 1960 στο Παρίσι και ξαναβρήκε 50 χρόνια μετά στη Βιέννη

  Photo

  Το ποιητικό σινεμά του Τάκη Κανελλόπουλου

  Η ποιητική ματιά του οραματιστή σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου ξεδιπλώνεται στην έκθεση «Ονειρεύομαι μια εκδρομή», στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης