Skip to content
Home » News » Η ματωμένη Ολυμπιάδα του Μονάχου και μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή

Η ματωμένη Ολυμπιάδα του Μονάχου και μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή

  Η ματωμένη Ολυμπιάδα του Μονάχου και μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή

  Published

  Η ματωμένη Ολυμπιάδα του Μονάχου και μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή

  Published
  Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου συνεχίζει την αφήγησή της στο Short Stories για το ντοκιμαντέρ σχετικά με μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή, το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972

  Οι εκδηλώσεις μας για τον πόλεμο στο Ντοφάρ σε καφενεία του Κρόιτσμπεργκ είχαν επιτυχία. Το κοινό άκουγε με ενδιαφέρον τις ομιλίες του Ντέτλεφ. Ήταν πρωτόγνωρα αυτά που τους έλεγε, άγνωστη και η χώρα που την έβλεπαν σαν κάτι μακρινό, εξωτικό.

  Με τα πρωτόγονα τεχνικά μέσα μας είχαμε δημιουργήσει μια  αφίσα με μια μαχήτρια του επαναστατικού στρατού με το όπλο της στα βουνά του Ντοφάρ. Χάρη στις διασυνδέσεις μου με μικρά τυπογραφεία τυπώσαμε πολλές αφίσες που τις κολλήσαμε σε δρόμους, φοιτητικά στέκια, ακόμη και στην εστία του πανεπιστημίου.

  Ένα πρωινό οι Παλαιστίνιοι σύντροφοί μας ήρθαν αμίλητοι, με μάτια  συννεφιασμένα. Κι εμείς σιωπηλοί, τους αφήσαμε να ροκανίσουν τον πόνο τους. Βομβαρδίστηκε ξανά η Γάζα.

  Και τότε έγινε αυτό που περιμέναμε από καιρό: μας έφεραν ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο στο Ντοφάρ. To είχε γυρίσει μια Αγγλίδα κινηματογραφίστρια πριν από πέντε χρόνια.

  Η ταινία είχε ενδιαφέρον. Με συνεντεύξεις και συγκλονιστικά πλάνα, όμως έπρεπε να επικαιροποιηθεί με ένα συμπληρωματικό γύρισμα στο Δυτικό Βερολίνο: ένας Άραβας γνώστης των γεγονότων θα προλόγιζε την ταινία. Η επιχείρηση ήταν επικίνδυνη και ήθελε πολύ καλή προετοιμασία.

  Εύκολα λύσαμε τα τεχνικά προβλήματα: ένας φίλος εικονολήπτης θα έφερνε τους προβολείς και τη δεκαεξάρα μηχανή λήψης και εγώ θα ήμουν υπεύθυνη για το μικρόφωνο και το Nagra. Το γύρισμα θα γινόταν στο δωμάτιο ενός φίλου. Ακολούθησαν οι δύσκολες και πολύπλοκες επαφές και συνεννοήσεις με τους συντρόφους της πρεσβείας της Υεμένης στο Ανατολικό Βερολίνο.

  Στο Δυτικό Βερολίνο η αστυνομία άρχισε ένα αδυσώπητο κυνηγητό κατά των Αράβων, φοιτητών και εργαζομένων. Η ομάδα μας διαλύθηκε αμέσως

  Αφού πείστηκαν ότι ο κίνδυνος ήταν ελάχιστος, αποφάσισαν να γίνει το γύρισμα με έναν σύντροφο από την Υεμένη που θα εξηγούσε την τωρινή  κατάσταση στο Ντοφάρ.

  Την καθορισμένη μέρα και ώρα πέρασε ο σύντροφος από τα σύνορα, όπου τον περίμεναν ο οδηγός του αυτοκινήτου και ο Γκερντ. Αφού έκαναν έναν μεγάλο γύρο στην πόλη και βεβαιώθηκαν ότι δεν παρακολουθούνται, έφτασαν στο σπίτι όπου θα γινόταν το γύρισμα.

  Πιο ατάραχος και ήρεμος απ’ όλους μας ήταν ο σύντροφος από την Υεμένη. Η αφήγησή του γυρίστηκε σε ένα μονοπλάνο, που  στο μοντάζ θα εμπλουτιζόταν με πλάνα από φωτογραφίες. Όλα τελείωσαν χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

  Ο σύντροφος έφυγε με άλλο αυτοκίνητο. Μόνο όταν ο Γκερντ τον είδε να περνάει ατάραχος τον έλεγχο διαβατηρίων και να μπαίνει στο Ανατολικό Βερολίνο ανασάναμε.

  Θέλαμε πριν από τον χειμώνα να ξεκινήσουμε περιοδείες στη Δυτική Γερμανία.  Αμέσως αρχίσαμε με την επεξεργασία της ταινίας: εκτύπωση και μετάφραση του κειμένου.

  Τον Σεπτέμβρη του 1972 στην  Ολυμπιάδα του Μονάχου μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα ομηρείας από παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση. Η υπόθεση έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εννέα Ισραηλινοί αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους δράστες.

  Αμέσως δημιουργήθηκαν ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες στη Δυτική Γερμανία. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπήκε σε καινούργιες βάσεις, η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε, όπως και οι ποινές.

  Στο Δυτικό Βερολίνο η αστυνομία άρχισε ένα αδυσώπητο κυνηγητό κατά των Αράβων, φοιτητών και εργαζομένων. Η ομάδα μας διαλύθηκε αμέσως, οι Άραβες σύντροφοι εξαφανίστηκαν και καταστρέψαμε το υλικό μας. Για εβδομάδες όμως προβαλλόταν στην τηλεόραση η αφίσα μας με την προτροπή να καταδοθούν επί αμοιβή στην αστυνομία οι δημιουργοί της.

  Ευτυχώς κανείς από μας δεν έπαθε κανένα κακό.

  •••

  Η αφήγηση αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας «Ριψοκίνδυνη αποστολή από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο για έναν εμφύλιο» 

  banner_300_250
  Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου
  Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου είναι φωτογράφος – συγγραφέας

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES

  Short

  Ριψοκίνδυνη αποστολή από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο για έναν εμφύλιο

  Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου γυρίζει τον χρόνο στην εποχή του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου όταν με μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούσαν να αναδείξουν τον αιματηρό εμφύλιο στο Ομάν

  θανος αλεξανδρης μαλβινα καραλη shortstories
  Short

  Ο Θάνος Αλεξανδρής, η Μαλβίνα Κάραλη και το underground

  O Θάνος Αλεξανδρής γράφει στο Short Stories για το πως ενώ ονειρευόταν ανταποκρίσεις από μέτωπα πολεμικών συρράξεων, βρέθηκε σε δημοσιογραφική αποστολή σε ταβέρνα στο Παγκράτι με «εντολή» της Μαλβίνας Κάραλη