Skip to content
Home » Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Α΄ μέρος)

Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Α΄ μέρος)

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Α΄ μέρος)

    Published
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως Δικαιόπολις στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Α΄ μέρος)

    Published
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως Δικαιόπολις στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης επιστρέφει για λογαριασμό του Short Stories στο 2010, όταν έγραφε τη μουσική για τους «Αχαρνής» και προετοιμαζόταν να εμφανιστεί στην Επίδαυρο ως Δικαιόπολις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σωτήρη Χατζάκη

    To 2010 Αχαρνής στην Επίδαυρο. Με το ΚΘΒΕ και σκηνοθέτη τον Σωτήρη Χατζάκη. Τα ’δωσα όλα. Γενάρη του ’10 μου τηλεφώνησε ο Χατζάκης, διευθυντής τότε στο ΚΘΒΕ.

    Πήρα τον Γεωργουσόπουλο. Πήρα και τον Λούκο. Ρώτησα και τη Λίνα. Ρώτησα και τη Σπείρα. Μου είπαν όλοι «κάν’ τo». Κι άρχισε η φάση.

    Διάβασμα, πολύ διάβασμα. Πρώτα απ’ όλα διάβασα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Πήγα στην έκθεση βιβλίου. Πήρα τον Καργάκο και το ξεκοκάλισα. Ενημέρωνα και την πρόβα για ό,τι ανακάλυπτα.

    Υπέροχη άνοιξη στη Θεσσαλονίκη. Πήρα την Τίνα Δασκαλαντωνάκη και ζητιάνεψα χαμηλή τιμή για ένα ωραίο δωμάτιο στο Μακεδονία. Γιατί καθώς έγραφα τη μουσική του έργου, ήθελα να βλέπω θάλασσα.

    Με απασχολούσε πώς μπροστά στη μνημειώδη παράβαση του Σαββόπουλου θα φτιάξω κάτι ουσιαστικά θεατρικό και δυνατό.

    Ένα απογευματάκι μπροστά από το παράθυρο πέρναγε ένα καροτσάκι που πούλαγε μαλλί της γριάς. Έπαιζε μια μουσική, αυτές τις πλαστικές μουσικές, αλλά η μελωδία φύσαγε. Την αντέγραψα στο τετράδιο ως είχε.

    Θεωρώ ότι καταφέραμε μια παράβαση πολύ δυνατή και όπως βγαίνανε και τα πανό με τα πρόσωπα των ποιητών. «Οι ποιητές να πάρουν την κυβέρνηση» έγραφε ο Μύρης. Και στο τέλος το πανό με τον Λαμπράκη. H συγκίνηση μεγάλη.

    Έριξα πολύ διάβασμα. Ήμουνα ο πρώτος που έμαθα το κείμενό μου. Κατέβαινα νωρίς στο πρωινό. Μαύρο ψωμί, σολομός, αγγούρι και ασπράδια. Και μετά το τετράδιο και στην πισίνα. Πάνω κάτω, πάνω κάτω… Nα λέω τα κείμενα για να βρίσκω τις ανάσες κολυμπώντας.

    Μεγάλη Τρίτη πήγα στην Επίδαυρο. Ανέβηκα στο θέατρο πρωί πρωί πριν από τους τουρίστες. Βρήκα τον φύλακα – Γιώργο νομίζω τον λέγανε. Είχα πάρει άδεια να πηγαίνω το αμάξι επάνω.

    – Πώς από δω πρωί πρωί;

    – Να θα παίξω στο θέατρο το καλοκαίρι. Ήρθα λίγο να διαβάσω.

    – Μόνο ο κύριος Κιμούλης και η κυρία Μουτούση το ’χουν κάνει αυτό.

    Και μου φτιάξε έναν ωραίο ελληνικό καφέ, διπλό σκέτο.

    Ένα απογευματάκι πέρναγε ένα καροτσάκι με μαλλί της γριάς. Έπαιζε μουσική, αυτές τις πλαστικές μουσικές, αλλά η μελωδία φύσαγε. Την αντέγραψα ως είχε

    Εκείνη τη μεγάλη Τρίτη του ’10 είχα μαζί μου για πρώτη φορά τη μετάφραση. Έβγαλα τα παπούτσια. Έκανε ακόμη ψύχρα. Ήμουνα με το μπουφάν και μπήκα μέσα. Δεν κόμπλαρα. Μου φάνηκαν όλα φυσιολογικά. Άρχισα να λέω τον πρώτο μονόλογο και εκεί πρόσθεσα δύο ατάκες για να πάρω χρόνο να μπω στην ορχήστρα. Έβαλα τις λέξεις «απάπα παπά παπά πόλεμος, πόλη, πόλη πόλεμος, μαύρο βόλι, μαύρο χρήμα, πόλεμος».

    Εκεί μου μέτρησε πολύ όπως ήταν άδειο το θέατρο. Η φράση «έρχομαι πρωί πρωί και βρίσκω την Πνύκα τελίτσες τελίτσες τελίτσες άδεια». Στη λέξη άδεια έβαλα το πρώτο ουρλιαχτό.

    Μετά Θεσσαλονίκη. Πρόβες παρέα με τον Βουτσά. Κι ο Γρηγόρης Βαλτινός, φύλακας άγγελός μου, με είχε στον νου του. Και ο Καραντινάκης, αυτό το υπέροχο πλάσμα, ο φίλος μου.

    Είχα δύο βοηθούς της παράστασης. Έναν μάγκα από τη Δράμα που μου έδινε το καρότσι. Μπροστά το σίδερο που το κράταγε ήταν ιδέα να μπαίνω σαν τη Μάνα κουράγιο κουβαλώντας όλο μου το βιός. Και έναν μικροσκοπικό, τον Τσώνη, που έσπρωχνε το κάρο από πίσω. Ο Δραμινός μου έλεγε: «Όρμα, αγόρι μου, και πάρ’ τους τα σώβρακα». Ο Τσώνης μου έλεγε «όλοι αυτοί είναι μια τρίχα από τα αρχίδια σου».

    Όλη μου η έννοια ήτανε να μην πάθω τρακ στην πρώτη σύγκρουση με το κοινό. Είχα βρει λοιπόν ένα καπελάκι με λάστιχο από αυτό που βάζουν στα γαϊδούρια για να μην τα πιάνει ο ήλιος. Το ’χα φορέσει στην είσοδο ώστε εγώ να αποφασίσω πότε θα δω το κοινό.

    •••

    Διαβάστε το δεύτερο μέρος της ιστορίας του Σταμάτη Κραουνάκη εδώ

    banner_300_250
    Picture of Σταμάτης Κραουνάκης
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι συνθέτης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Επίδαυρο_kraounakis_hatzakis_shortstories.gr
    Short

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Β΄ μέρος)

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για τους «Αχαρνής», την Επίδαυρο, τον «μυτόγκα» υπουργό του ΠΑΣΟΚ που απειλούσε τον Χατζάκη, την αποθέωση που γνώρισε η παράσταση, τους «διαχειριστές της μπίζνας του μεγάλου χρέους»

    Σταμάτη Κραουνάκη Χρήστος Γεροντίδης short stories
    Short

    Ο Χρήστος Γεροντίδης και η καθοριστική συνάντηση με τον Σταμάτη Κραουνάκη

    Ο τραγουδιστής Χρήστος Γεροντίδης αφηγείται στο Short Stories την πρώτη του γνωριμία με τον Σταμάτη Κραουνάκη, την αλλαγή της επαγγελματικής του ρότας και τη δημιουργική διαδικασία μέχρι να κυκλοφορήσει ο πρώτος του δίσκος «Λαϊκά τραγούδια Ο ΤΙΓΡΗΣ»