Skip to content
Home » Μια σειρά από ατυχή γεγονότα με τον Ολυμπιακό στη Χώρα των Βάσκων

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα με τον Ολυμπιακό στη Χώρα των Βάσκων

  Μια σειρά από ατυχή γεγονότα με τον Ολυμπιακό στη Χώρα των Βάσκων

  Published
  Ο Μάριος Αραβαντινός στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα το 2018

  Μια σειρά από ατυχή γεγονότα με τον Ολυμπιακό στη Χώρα των Βάσκων

  Published
  Ο Μάριος Αραβαντινός στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα το 2018
  Ο Μάριος Αραβαντινός παραθέτει στο Short Stories μια αλληλουχία από κακότυχες στιγμές σε ταξίδι του με τον μπασκετικό Ολυμπιακό το 2018

  Εν αρχή μια παραδοχή. Από κανένα ταξίδι στο πλευρό της ομάδας μου δεν επέστρεψα χαμογελαστός. Φίλοι και γνωστοί μου έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισμό του κατσικοπόδαρου. Έχω ταξιδέψει σε πέντε final-4 Ευρωλίγκας (από το Παρίσι το 2010 έως το Κάουνας πριν από λίγους μήνες) και δεν έχω δει τον Ολυμπιακό να σηκώνει το κύπελλο.

  Υπάρχει όμως και χειρότερο.

  Εδώ και 13 χρόνια δύο φορές έμεινα στην Αθήνα ενώ ο Ολυμπιακός διεκδικούσε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Το 2012 και το 2013. Σωστά μαντέψατε. Τις δύο φορές που έλειπα ο Ολυμπιακός γύρισε στην Ελλάδα τροπαιούχος.

  Χειμώνας του 2018. Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Χώρα των Βάσκων για αγώνα κόντρα στην Μπασκόνια. Η αναχώρηση για τη Βιτόρια ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και το παιχνίδι για την επομένη στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα (Fernando Buesa Arena), ενώ  η επιστροφή στην Αθήνα θα γινόταν αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

  Επρόκειτο για ιδανική ευκαιρία προκειμένου να δω, έστω για λίγο, τη Χώρα των Βάσκων. Το γεγονός δε ότι υπήρχε και ελληνόφωνος ξεναγός αποτέλεσε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο.

  Όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο Φερνάντο Μπουέσα μου απάντησε: «Παλιός παίκτης της ομάδας». Τελικά, όπως θα με μάθαινε η Wikipedia, ήταν πολιτικός ο οποίος δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ το 2000.

  Ξεπέρασα το γεγονός πως αν δεν υπήρχε το Google θα πίστευα ακόμη ότι ο Μπουέσα μεσουράνησε στην Μπασκόνια και περίμενα την έναρξη του παιχνιδιού.

  Δεν θυμάμαι αν ο Ολυμπιακός ήταν φαβορί, αλλά είχε εξαιρετική ομάδα, ικανή να διεκδικήσει τη νίκη. Και ίσως να την έπαιρνε, σκέφτομαι τώρα, αν δεν ήμουν κι εγώ στην εξέδρα. Δεν είναι ότι ηττηθήκαμε. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι ότι ηττηθήκαμε με διαφορά 30 πόντων (32 για την ακρίβεια, όπως μου θύμισε το Google).

  Πίκρα, αλλά το επόμενο βράδυ είχα προγραμματίσει να διασκεδάσω στον Πλούταρχο για να απαλύνω τη στενοχώρια μου. Όλα προγραμματισμένα, εκτός από τον καιρό.

  Από το ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων μου έμειναν η γνώση για τον Φερνάντο Μπουέσα και ένα γαλανόλευκο κασκόλ που μου χάρισαν οπαδοί της Βιτόρια Αλαβές

  Η νύχτα στη Βιτόρια ήταν βροχερή, αλλά αυτό δεν φαινόταν να επηρεάζει την αναχώρησή μας. Ο καιρός στην Αθήνα ήταν άστατος, αλλά πόσο πιθανό ήταν μια βροχούλα στα Σπάτα να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσγείωση; Σχεδόν απίθανο, εκτός αν με το αεροπλάνο ταξιδεύει ο κατσικοπόδαρος.

  Ξύπνησα –ενώ κάναμε κύκλους πάνω από το Ελ. Βενιζέλος– από τη φωνή του κυβερνήτη, ο οποίος μας ενημέρωνε ότι θα κατευθυνθούμε προς Χανιά γιατί η προσγείωσή μας στην Αθήνα είναι αδύνατη λόγω χαλαζόπτωσης. Τελικά βρεθήκαμε στο Ηράκλειο όπου παραμείναμε για ώρες, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου όταν και επιστρέψαμε στην Αθήνα.

  Το τι καζούρα άκουσα και ακούω ακόμη γι’ αυτό το ταξίδι. Εμπειρία παρά ταύτα. Μου έμειναν άλλωστε η γνώση για τον Φερνάντο Μπουέσα και ένα γαλανόλευκο κασκόλ που μου χάρισαν οπαδοί της ποδοσφαιρικής Βιτόρια Αλαβές, το οποίο γράφει με μεγάλα γράμματα «Iraultza». «Σημαίνει revolution» μου είπαν. Επανάσταση στα βασκικά, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα καστιγιανικά.

  Άλλη γλώσσα, άλλοι άνθρωποι αλλά σε ένα πράγμα ίδιοι με όσους τρελούς βρεθήκαμε τότε εκεί για τον Ολυμπιακό: αγνοί οπαδοί της ομάδας τους. Και στις επιτυχίες της, αλλά κυρίως στις αποτυχίες της. Ακόμη και στην περίπτωση που τους ακολουθεί η ρετσινιά του κατσικοπόδαρου.

  banner_300_250
  Picture of Μάριος Αραβαντινός
  Ο Μάριος Αραβαντινός είναι δημοσιογράφος

  Κεντρική φωτογραφία
  Προσωπικό αρχείο του Μάριου Αραβαντινού

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ work short stories
  Short

  Working class blues στην Αττική Οδό

  Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης μεταφέρει στο Short Stories έναν τυπικό διάλογο εργαζομένων που μοιάζει να συγχρονίζεται με τις blue notes των work songs