Skip to content
Home » Όταν οι Χίτες ξυλοκόπησαν τη Σωτηρία Μπέλλου για ένα τραγούδι

Όταν οι Χίτες ξυλοκόπησαν τη Σωτηρία Μπέλλου για ένα τραγούδι

  Όταν οι Χίτες ξυλοκόπησαν τη Σωτηρία Μπέλλου για ένα τραγούδι

  Published

  Όταν οι Χίτες ξυλοκόπησαν τη Σωτηρία Μπέλλου για ένα τραγούδι

  Published
  Ο Δημήτρης Χαλιώτης διηγείται στο Short Stories το περιστατικό με μέλη της Οργάνωσης Χ να δέρνουν ανηλεώς τη Σωτηρία Μπέλλου επειδή αυτή αρνήθηκε να τραγουδήσει το τραγούδι «Του αετού ο γιος»

  Είναι γνωστό ότι η Σωτηρία Μπέλλου, η αρχόντισσα του ρεμπέτικου, ήταν κομμουνίστρια. Δεν το έκρυψε ποτέ και ήταν περήφανη γι’ αυτό. Μάλιστα τη συνέδεε βαθιά φιλία με τον επί πολλά χρόνια γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

  Η Μπέλλου ήταν κομμουνίστρια από τα νεανικά της χρόνια, όταν ακόμη έμενε στο χωριό της, τα Χάλια (σήμερα Δροσιά), έξω από τη Χαλκίδα. Η οικογένειά της δεν είχε καμία σχέση με το ΚΚΕ που τότε –στα χρόνια του ’30, μεσούσης της δικτατορίας του Μεταξά– βρισκόταν στην παρανομία.

  Εκείνη όμως έκανε παρέα με την κόρη ενός γιατρού που ήταν κομμουνιστής. Τότε και μόνο που μιλούσες με κομμουνιστή ήσουν χαρακτηρισμένος. Η Σωτηρία ωστόσο δεν φοβόταν. Δίπλα στο πατρικό της έμενε ένας που τον έλεγαν Κούκο – μόλις είχε γυρίσει από τη Μακρόνησο. Η Σωτηρία πήγαινε και τον έβλεπε σχεδόν κάθε μέρα, ενώ όλοι οι άλλοι τον είχαν σε απόσταση ασφαλείας.

  Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ, διακινούσε το παράνομο φύλλο του Ριζοσπάστη, βασανίστηκε από τους Γερμανούς στα περίφημα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, συμμετείχε στα Δεκεμβριανά ως αγωνίστρια του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή, συνελήφθη και βασανίστηκε ξανά από τη χωροφυλακή. Πλήρωσε βαρύ τίμημα για τις ιδέες της, αλλά δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι.

  Είμαστε λοιπόν λίγο πριν από το τέλος του Εμφυλίου το 1949. Οι εποχές άγριες. Στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις παίζεις το κεφάλι σου κορώνα γράμματα αν δηλώσεις κομμουνιστής. Η Σωτηρία Μπέλλου, ήδη γνωστή τραγουδίστρια, τραγουδάει με τον Τσιτσάνη στου Τζίμη του Χοντρού, ένα φημισμένο κέντρο της εποχής.

  Ένα βράδυ μία παρέα από Χίτες, μέλη της πιο σκληρής αντικομμουνιστικής ένοπλης κατοχικής οργάνωσης, της ζητάει παραγγελιά το τραγούδι Του αετού ο γιος. Ήταν ένα τραγούδι βασιλικό που αγαπούσαν να τραγουδάνε οι φασίστες εκείνο τον καιρό. Η Σωτηρία, κομμουνίστρια γαρ, αρνείται να το πει. Οι άλλοι επιμένουν.

  Η Σωτηρία δεν χαμπαριάζει. Όχι μόνο δεν τους κάνει τη χάρη, αλλά αρχίζει να τραγουδάει μόνη της το «Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη

  «Θα το πεις, μωρή Βουλγάρα» της φωνάζουν. Τότε τους κομμουνιστές τους αποκαλούσαν υβριστικά «Βούλγαρους» ή «συμμορίτες». Η Σωτηρία δεν χαμπαριάζει. Όχι μόνο δεν τους κάνει τη χάρη, αλλά αρχίζει να τραγουδάει μόνη της το Κάποια μάνα αναστενάζει του Τσιτσάνη, τραγούδι που έχει ήδη απαγορεύσει η λογοκρισία της εποχής, αλλά το τραγουδάνε οι κομμουνιστές στις φυλακές και στα ξερονήσια.

  Οι άλλοι στο πάλκο σωπαίνουν.

  Ξαφνικά οι Χίτες –επτά άτομα συνολικά– της ορμάνε και αρχίζουν να τη χτυπάνε ανελέητα. Τη σάπισαν στο ξύλο και την πέταξαν στο πάτωμα με κουρελιασμένα ρούχα. Κανείς από το πάλκο δεν σηκώθηκε να την υπερασπιστεί. Είχαν βγει και πιστόλια στο τραπέζι και φοβήθηκαν ότι θα θρηνούσαν θύματα. Η Μπέλλου έφυγε αιμόφυρτη.

  Και ο Τζίμης, ο ιδιοκτήτης του κέντρου, είπε στην κομπανία: «Κοιτάξτε να βρείτε γυναίκα. Μου το είπαν καθαρά πως αν δε φύγει το κομμούνι θα μου το κάψουν το μαγαζί». Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε άδοξα η συνεργασία της στο πάλκο με τον Τσιτσάνη.

  Έκαναν 24 χρόνια να ξανακαθίσουν στο ίδιο πάλκο, στο Χάραμα το 1973. Μια συνεργασία που κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια.

  banner_300_250
  Picture of Δημήτρης Χαλιώτης
  Ο Δημήτρης Χαλιώτης είναι συγγραφέας

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES