Skip to content
Home » Πώς ένας μεγάλης αξίας πίνακας βρέθηκε τυχαία στο Χόλυγουντ

Πώς ένας μεγάλης αξίας πίνακας βρέθηκε τυχαία στο Χόλυγουντ

  Πώς ένας μεγάλης αξίας πίνακας βρέθηκε τυχαία στο Χόλυγουντ

  Published

  Πώς ένας μεγάλης αξίας πίνακας βρέθηκε τυχαία στο Χόλυγουντ

  Published
  Η περιπέτεια ενός χαμένου πίνακα του Ούγγρου ζωγράφου Róbert Berény που βρέθηκε ύστερα από έναν αιώνα σε ρόλο prop στην ταινία «Ποντικομικρούλης»

  Ηταν Χριστούγεννα του 2009 όταν ο Gergely Barki παρακολουθούσε σε κλίμα αμέριμνο και γιορτινό την ταινία Ποντικομικρούλης (Stuart Little, 1999) με την κόρη του Lola στην αγκαλιά του, όταν ένας πίνακας που διακοσμούσε τον τοίχο του σπιτιού του διάσημου ποντικιού τράβηξε την προσοχή του. Στο μυαλό του ιστορικού τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουγγαρίας ήρθε ένας πίνακας εξαφανισμένος για πάνω από 100 χρόνια.

  Ο ίδιος τον είχε δει μόνο σε μια ξεθωριασμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία από μια έκθεση του 1928. Ποιος ήταν όμως αυτός ο σημαντικός πίνακας που βρέθηκε σε ρόλο prop στη χολιγουντιανή ταινία; Πρόκειται για την Κοιμωμένη κυρία με το μαύρο βάζο, δημιούργημα του διάσημου avant-garde Ούγγρου ζωγράφου Róbert Berény (1887-1953).

  Ο Barki, αφού έκπληκτος συνειδητοποίησε τι είχε δει στη μικρή οθόνη, άρχισε να αναζητά τα χνάρια του χαμένου πίνακα. Eκατοντάδες ήταν τα e-mails που έστειλε μέσα σε διάστημα δύο χρόνων στη Sony Pictures, τη Columbia Pictures, σε σκηνοθέτες, κάμεραμαν, σκηνογράφους και σε όσους εμπλέκονταν με την ταινία. Oι απαντήσεις ήταν όλες αρνητικές.

  Tελικά ο βοηθός σκηνοθέτη της ταινίας Ποντικομικρούλης απάντησε ότι ναι μεν θυμόταν τον πίνακα, αλλά δεν γνώριζε πού βρίσκεται πλέον καθώς είχε χαθεί από τις αποθήκες τους. Δύο εβδομάδες αργότερα η απάντηση που ήρθε από τη Lisa S., πρώην βοηθό σκηνογράφου, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του χαμένου πίνακα του Ούγγρου ζωγράφου.

  Ο Barki, αφού συνειδητοποίησε τι είχε δει στην οθόνη, αναζήτησε τα χνάρια του χαμένου πίνακα

  Τη δεκαετία του 1990 ο Kαλιφορνέζος έμπορος τέχνης Michael Hempstead είχε αγοράσει τον πίνακα μόλις για $40 σε ένα φιλανθρωπικό μπαζάρ μιας εκκλησίας στο Σαν Ντιέγκο. Στη συνέχεια τον μεταπούλησε –για $400 αυτήν τη φορά– σε μια αντικερί.

  Εκεί τον βρήκε η σκηνογράφος του Χόλυγουντ που τον αγόρασε για να το χρησιμοποιεί ως prop σε ταινίες αλλά και σε σαπουνόπερες. Τόσο πολύ όμως συνδέθηκε με τον πίνακα του Berény (όπως φαίνεται είχε ενστικτωδώς αναγνωρίσει την πραγματική αξία του) που τον αγόρασε από τη Sony και τον τοποθέτησε στο σπίτι της όταν τελείωσαν τα γυρίσματα του Ποντικομικρούλη.

  Μυστηριώδης ωστόσο παραμένει ο ιδιοκτήτης του πίνακα πριν από το ’90. Ο ζωγράφος Róbert Berény φιλοτέχνησε την Κοιμωμένη κυρία με το μαύρο βάζο στη Βουδαπέστη το 1926-1928 με μοντέλο τη σύζυγό του, την τσελίστα Eta Breuer.

  Ο πίνακας εκτέθηκε στο Μουσείο Ernst (Ernst Múzeum) και στη συνέχεια πουλήθηκε στον άγνωστο ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με τον Barki πιθανόν να ήταν κάποιος Εβραίος που διέφυγε από την Ουγγαρία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Τελικά ο πίνακας του Ούγγρου ζωγράφου επέστρεψε στη γενέτειρά του έπειτα από 90 χρόνια και πουλήθηκε το 2014 σε δημοπρασία στη Βουδαπέστη σε έναν ανώνυμο Ούγγρο συλλέκτη έναντι €229.500.

  Extra story: Όπως φημολογείται –και υποστηρίζει άλλωστε ο ιστορικός τέχνης Gergely Barki–, όταν ο ζωγράφος Róbert Berény έζησε στο Βερολίνο (1922) είχε αναπτύξει ένα τρυφερό ειδύλλιο με την ηθοποιό Μαρλένε Ντίτριχ.

  banner_300_250
  Picture of Αφροδίτη Ερμίδη
  Η Αφροδίτη Ερμίδη είναι δημοσιογράφος

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  matina apostolou intellectual thighs Ήπειρο
  Short

  Πίσω από τις κλειστές πόρτες της επαρχίας

  Η Ματίνα Αποστόλου (aka Intellectual Thighs) αναπλάθει στο Short Stories τη ζωή μιας κλειστής κοινωνίας, σε όχι και τόσο μακρινή δεκαετία, όταν η «επιλεκτική διακριτικότητα» και η πατριαρχία έδιναν τον τόνο

  θανος αλεξανδρης Μαλβίνα καραλη shortstories
  Short

  Ο Θάνος Αλεξανδρής, η Μαλβίνα Κάραλη και το underground

  O Θάνος Αλεξανδρής γράφει στο Short Stories για το πως ενώ ονειρευόταν ανταποκρίσεις από μέτωπα πολεμικών συρράξεων, βρέθηκε σε δημοσιογραφική αποστολή σε ταβέρνα στο Παγκράτι με «εντολή» της Μαλβίνας Κάραλη

  βιβλιοπωλείο κερκυρα Καζαντζάκης SHOSTSTORIESGR
  Short

  Ένας απρόβλεπτος κλέφτης βιβλίων στην Κέρκυρα

  Η Πέπη Γιάννου γράφει στο Short Stories για έναν φοιτητή που κατέφυγε στην κλοπή στο βιβλιοπωλείο Ζερβόπουλου στην Κέρκυρα προκειμένου να διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη