Skip to content
Home » Πώς η κυρία Όλγα με το κόκκινο τρίκυκλο ποδήλατο έγινε ταινία

Πώς η κυρία Όλγα με το κόκκινο τρίκυκλο ποδήλατο έγινε ταινία

  Πώς η κυρία Όλγα με το κόκκινο τρίκυκλο ποδήλατο έγινε ταινία

  Published

  Πώς η κυρία Όλγα με το κόκκινο τρίκυκλο ποδήλατο έγινε ταινία

  Published
  Η Κωνστάντζα Καψάλη γράφει στο Short Stories για τη διαδικασία συμμετοχικής παρατήρησης που ακολούθησε στα Χανιά ώστε να δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ «Έλσα & Όλγα»

  Βρέθηκα στα Χανιά τον Ιούλιο του 2023 για τη συμμετοχή μου στο φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά. Εκεί ανέπτυξα μια ταινία μικρού μήκους με έμπνευση τη συνοικία της Νέας Χώρας Χανίων.

  Η Νέα Χώρα τράβηξε την προσοχή μου μέσα από τις αφηγήσεις της φίλης και σκηνοθέτριας Κατερίνας Μαρκουλάκη. Έχοντας μεγαλώσει εκεί, η Κατερίνα σκιαγραφούσε σταδιακά στο μυαλό μου το πορτρέτο της περιοχής μέσα από αποσπασματικές κοριτσίστικες coming of age ιστορίες.

  Με φόντο το εγκαταλειμμένο Ξενία, το κολυμβητήριο και ένα οικογενειακό διαμέρισμα, οι ιστορίες αυτές, συνήθως αστείες, αναπτύσσονταν γύρω από την αναζήτηση διεξόδου από τις καταπιέσεις της μικρής κοινωνίας.

  Το καλοκαίρι στο νησί ήταν αφόρητο. Οι τουρίστες αναρίθμητοι, η αίσθηση της πόλης αλλοιωμένη. Έφυγα για να επιστρέψω τον Σεπτέμβρη. Αν και πάλι σοκαρισμένη από τα νούμερα των τουριστών, αποφάσισα να εγκατασταθώ και να ξεκινήσω την έρευνα. Με έμφαση στο παρόν και στον δημόσιο χώρο, ξεκίνησα να περπατώ και να μαζεύω εικόνες και ιστορίες.

  Πέρασα πολλά βράδια στο καφενείο της Ρούσας στην πλατεία Βαφέ, που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Δυο στενά παρακάτω κρύβεται το τζαμί της Νέας Χώρας. Γύρω του επεκτάθηκε η συνοικία τον 19ο αιώνα, θυμίζοντας τουρκικούς μαχαλάδες με δαιδαλώδη στενάκια. Το τζαμί λειτουργούσε πια σαν κατοικία. Στα παράθυρα γλάστρες ανθισμένες. Πέρα από το ύψος του τίποτε δεν το ξεχώριζε εκ πρώτης όψεως από τα γειτονικά σπίτια.

  Στην παραλία, στην άκρη του μικρού λιμανιού, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων αποτελεί τον μόνο χώρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ένα καθαρά αντρικό κλαμπ, στο οποίο μέλη όλων των ηλικιών συναντιούνται με αφορμή το κοινό τους χόμπι, το ψάρεμα. Καθόμουν συχνά μαζί τους και κινηματογραφούσα.

  Την ημέρα που έφτασα μέχρι τις εκβολές του Κλαδισού, στην άκρη της συνοικίας, τη θυμάμαι καλά, καθώς εκεί θα περνούσα τις υπόλοιπες μέρες μου στα Χανιά. Το πρώτο πράγμα που κέντρισε το ενδιαφέρον μου ήταν ένα τρίκυκλο κόκκινο ποδήλατο παρκαρισμένο στην παραλία.

  Μια μέρα η κυρία Όλγα τόνισε πως δεν είχε νόημα να κάνω μία ταινία για εκείνη αν δεν μπαίνω στο νερό. Ξεκίνησα λοιπόν να κολυμπώ μαζί της

  Το ποδήλατο ανήκε στην κυρία Όλγα, που είχε τη διάθεση να μοιραστεί τις ιστορίες της, αρκεί να ρωτούσα. Έτσι συνέχισα να τη συναντώ στο ίδιο σημείο.

  Μια μέρα η κυρία Όλγα τόνισε πως δεν είχε νόημα να κάνω μια ταινία για εκείνη αν δεν μπαίνω στο νερό. Ξεκίνησα λοιπόν να κολυμπώ μαζί της. Γύρω της κατέφταναν καθημερινά από τις γύρω περιοχές γυναίκες στην τρίτη ηλικία για να κάνουν τα μπάνια τους.

  Η κυρία Όλγα διένυε καθημερινά μια επικίνδυνη διαδρομή 50 λεπτών με το τρίκυκλο. Συχνά έφτανε πρώτη. Ενημέρωνε τις υπόλοιπες για τον καιρό και τις περίμενε να καταφτάσουν. Στις ιστορίες της μπερδεύονταν η Κρητική Επανάσταση με τις εγχειρήσεις στα πόδια της, τα χρόνια της δύσκολης δουλειάς στο εργοστάσιο και στον φούρνο.

  Μια μέρα μου περιέγραψε πως τη στιγμή που βρέθηκε στην κατάσταση να μην μπορεί σχεδόν να περπατήσει, κάποιος της μίλησε για τα τρίκυκλα ποδήλατα. Ήταν εκείνη η στιγμή που της επέτρεψε να ξεφύγει από τη μέχρι τότε καθημερινότητά της, να φροντίσει την υγεία της, να δημιουργήσει φίλες για πρώτη φορά.

  Σκέφτηκα για λίγο το κόκκινο ποδήλατο σαν αρχαιολογικό εύρημα. Το ποδήλατο ήταν ο λόγος που την πλησίασα εξαρχής και ίσως και ο μόνος λόγος που βρισκόμουν ακόμη εκεί.

  Τον Νοέμβρη η εικόνα ήταν πια διαφορετική. Η παραλία του Κλαδισού είχε σχεδόν ερημώσει. Από την κοινότητα των λουόμενων μονάχα η Όλγα και η Έλσα παρέμεναν. Καθώς άρχισα πάλι να τις συναντώ, κάτι είχε αλλάξει στον τρόπο που οι τρεις μας μοιραζόμασταν το νερό.

  Πλέον ένιωθα όχι μόνο μέλος της ομάδας, αλλά ενίοτε και η αφορμή για να συνεχίσουν τα φθινοπωρινά τους μπάνια.

  •••

  Η πρώτη παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου Έλσα & Όλγα έγινε στα Χανιά τον Δεκέμβριο του 2023. Προβάλλεται στη Σχολή Καλών Τεχνών LUCA School of Arts στη Γάνδη, στο πλαίσιο της έκθεσης Art and Polarization, έως τις 27.05.2024.

  banner_300_250
  Picture of Κωνστάντζα Καψάλη
  Η Κωνστάντζα Καψάλη είναι σκηνοθέτρια

  Κεντρική φωτογραφία
  Από την ταινία Έλσα & Όλγα της Κωνστάντζας Καψάλη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Νίκος Κολιούκος_NIKOS KOLIOUKOS_CANNES_shortstories.gr_1
  Short

  Ο Νίκος Κολιούκος από την Camera Zizanio στις Κάννες

  Ο Νίκος Θεοδοσίου γυρίζει τον χρόνο στο 2009 για να κάνει τη σύνδεση του βραβευμένου στις Κάννες σκηνοθέτη Νίκου Κολιούκου με την Camera Zizanio και την ανάγκη για κινηματογραφική παιδεία στο δημόσιο σχολείο

  Ρομά Τσιγγάνοι Σταύρος Ψυλλάκης shortstories.gr
  Short

  «Δώσε μου ένα ευρώ…»

  Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη γνωριμία του με μια οικογένεια Ρομά από το Ζεφύρι, την περίοδο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Μικρές ιστορίες Ρομά»