Skip to content
Home » Πώς κάποιος γίνεται καθαριστής ειδήσεων όταν μεγαλώσει;

Πώς κάποιος γίνεται καθαριστής ειδήσεων όταν μεγαλώσει;

    Πώς κάποιος γίνεται καθαριστής ειδήσεων όταν μεγαλώσει;

    Published

    Πώς κάποιος γίνεται καθαριστής ειδήσεων όταν μεγαλώσει;

    Published
    Ο Γιάννης Ασκάρολου γράφει στο Short Stories για ένα παιδικό βιβλίο που του έδειξε τον δρόμο προκειμένου να γίνει καθαριστής ειδήσεων στο θέατρο, να αποφασίσει το θέμα της μεταπτυχιακής του εργασίας και να καταπιαστεί με θέατρο-ντοκουμέντο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

    Νοέμβριος 2023, τελειόφοιτος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Θέατρο και Κοινωνία. Για την ολοκλήρωσή του να εκκρεμεί (ω τι ασυνήθιστο!) η διπλωματική εργασία κάποια εξάμηνα. Σε σπίτι φίλης, πέφτει στα χέρια μου το παιδικό, διαδραστικό βιβλίο Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και….

    Καθώς η κάθε σελίδα του βιβλίου χωρίζεται σε τρία μέρη που γυρνούν ανεξάρτητα (ιδιότητα, αντικείμενο και τόπο), δημιουργούνται χιλιάδες συνδυασμοί επαγγελμάτων. Πέραν της ελκυστικής εικονογράφησης, το θέμα του με μαγνήτισε. Έχοντας βιώσει ήδη δύο όχι τόσο ευχάριστες φάσεις επιλογής επαγγέλματος στη ζωή μου, το συγκεκριμένο βιβλίο μου φάνηκε πως ήρθε –έστω και αργά, στα σαράντα μου χρόνια!– σαν μάννα εξ ουρανού.

    Πρώτον περιείχε χιλιάδες συνδυασμούς επαγγελμάτων. «Δεν μπορεί κάτι θα βρω που να μου ταιριάζει». Και κάποιο από όλα αυτά δεν θα μου έχει περάσει καν από το μυαλό. Πόσο μάλλον το μυαλό των γονιών ή των δασκάλων μου. Δεύτερον τα περισσότερα από αυτά τα επαγγέλματα ήταν φανταστικά. Κυριολεκτικά φανταστικά, όπως προπονητής αρκούδων σε δημοτικό σχολείο.

    Τρίτον και κυριότερο: μπορούσε κανείς να επιλέξει στην τύχη. Τύχη. Άραγε υπάρχει τυχαιότητα ή απλώς δεν γνωρίζουμε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους; Όσο δε και αν οι επιστήμονες διχάζονται ακόμη, ομολογώ πως έχω αδυναμία στις (φαινομενικές) συμπτώσεις. Ή στις «συγχρονικότητες» καλύτερα.

    «Πες τρεις αριθμούς από το 1 ως το 56» με παροτρύνει η φίλη μου. Ένα βιβλίο με τρεις τυχαίους αριθμούς θα αναλάμβανε να σε απαλλάξει μια για πάντα από το βάρος της ενήλικης απόφασης. Για την επιλογή επαγγέλματος.

    Αντιστεκόμενος στην τάση μου να το πολυ-αναλύω, ενστικτωδώς άρθρωσα τρεις αριθμούς. Καθώς η φίλη μου μετέφραζε έναν έναν τους αριθμούς σε λέξεις, υπομονετικά περίμενα τον αινιγματικό χρησμό της Πυθίας.

    Η πρώτη λέξη, «καθαριστής», ξύπνησε την ανασφάλειά μου: «Γιατί ασχολείσαι με το θέατρο… καθαριστής πρέπει να γίνεις». Και όσο με απασχολούσαν αυτά τα ανθρώπινα, η «ιέρεια» ολοκλήρωσε τον μήνυμά της: «Καθαριστής ειδήσεων στο θέατρο»

    Έχοντας βιώσει ήδη δύο όχι τόσο ευχάριστες φάσεις επιλογής επαγγέλματος στη ζωή μου, το συγκεκριμένο βιβλίο μου φάνηκε πως ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού

    Το επόμενο απόγευμα λαμβάνω email από τη γραμματεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής μου εργασίας.

    Το έως τότε ανοικτό ερώτημα για το θέμα της είχε απαντηθεί: θέατρο-ντοκουμέντο για την ελευθερία του Τύπου. Ίσως οι σημαντικές αποφάσεις να παίρνονται με κάποια τυχαιότητα. 

    Φυσικά οι αφορμές για το Ignoramus ήταν πολλές και ποικίλες, αλλά δυστυχώς στερούνταν αυτής της παιδικής νότας. Καθώς ερευνούσαμε το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, η θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη συνεχώς καταβαραθρωνόταν.

    Ένα βίντεο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στην παραπληροφόρηση, προβλήθηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ την ημέρα που ήμασταν, ως ομάδα, στην αίθουσα σύνταξης. 

    Και όπως δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο των μίντια, πήγαμε να τον ανακαλύψουμε. Και σε αυτόν όμως μια τυχαιότητα ήταν πάντα παρούσα.

    •••

    Η παράσταση Ignoramus  ανεβαίνει στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Δραματουργία σκηνοθεσία: Γιάννης Ασκάρογλου. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καπετάνιος, Πένη Μπουκουβάλα, Αιμιλία Σιαφαρίκα. Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε άτομα με αμαξίδιο.

    banner_300_250
    Picture of Γιάννης Ασκάρογλου
    Ο Γιάννης Ασκάρολου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης 

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινούπολη Βασιλειάδης shortstoriesgr
    Short

    Η ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης

    Ο Μιχάλης Βασιλειάδης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από την εκατονταετή ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή», του μακροβιότερου ρωμαίικου καθημερινού φύλλου της Κωνσταντινούπολης, της οποίας υπήρξε εκδότης και διευθυντής

    θέατρο Μεταξουργείο_ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΙΔΟΝΗΣ SHORTSTORIES
    Short

    «Λουκιανέ, βρήκα έναν μαγικό χώρο για θέατρο!»

    Η Άννα Βαγενά διηγείται στο Short Stories την ιστορία για την ημέρα που ανακάλυψε τον παλιό βιομηχανικό χώρο στην Ακαδήμου, τον οποίο με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη μετέτρεψαν σε θέατρο, το θέατρο Μεταξουργείο που φέτος κλείνει τα 25 χρόνια λειτουργίας του

    Ελευθεροτυπίας_giannis pantelakis_shortstoriesgr
    Short

    Μια σύσκεψη στο οβάλ γραφείο της «Ελευθεροτυπίας»

    Ο Γιάννης Παντελάκης μεταφέρει στο Short Stories το κλίμα μια τυπικής σύσκεψης για τη σύνθεση της πρώτης σελίδας της «Ελευθεροτυπίας», εξηγώντας ότι οι παρέες και όχι οι οικονομικοί παράγοντες είναι αυτές που φτιάχνουν τις εφημερίδες

    Ελευθεροτυπία_shortstoriesgr
    Short

    Η πρώτη μου μέρα στην «Ελευθεροτυπία»

    Η Ελεωνόρα Ορφανίδου θυμάται για λογαριασμό του Short Stories το πρώτο άρθρο που είχε γράψει για την «Ελευθεροτυπία» το 2001 και την επεισοδιακή είσοδό της στον κόσμο μιας εφημερίδας που έγραψε και γράφει ακόμη και σήμερα ιστορία