Skip to content
Home » Πώς ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μου

Πώς ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μου

  Πώς ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μου

  Published
  Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Μαρία Τσιμά το 2005

  Πώς ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μου

  Published
  Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Μαρία Τσιμά το 2005
  Η ηθοποιός Μαρία Τσιμά αναφέρεται στο Short Stories στον αείμνηστο Γιώργο Μιχαλακόπουλο και αναθυμάται πώς η στάση του δασκάλου της στη διάρκεια μιας προσωπικής της δοκιμασίας της έδωσε δύναμη για ζωή

  Ολες οι αρρώστιες στην οικογένειά μου έσκαγαν πάντα τον Νοέμβρη. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο. Εκείνο τον Νοέμβρη του 2005 λοιπόν έχω ξεκινήσει γυρίσματα για την σειρά Απόστολος και μόνος για την κρατική τηλεόραση. Το σενάριο του Παναγιώτη Μέντη. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος παίζει τον Απόστολο και σκηνοθετεί μαζί με τον Νίκο Καβουκίδη.

  Ένας ταχυδρόμος (Γιώργος Μιχαλακόπουλος) με κρυμμένα μυστικά και πάθη γυρίζει όλη μέρα με ένα μηχανάκι στο μικρό χωριό του Παγγαίου και παρακολουθεί τη ζωή των συγχωριανών του ανοίγοντας τα γράμματά τους. Αγαπάει τη νεαρή δασκάλα κρυφά. Εγώ υποδύομαι μια αγρότισσα που φροντίζει τα παιδιά της, τη γη και αισθάνεται προδομένη από τις συνεχείς απιστίες του άντρα της.

  Τα γυρίσματα γίνονται στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Περνάμε πολλές μέρες στα αγγλικά σπίτια με τα τζάκια, στους κήπους και στις νεροπηγές. Κάποια βράδια μένουμε στο πανδοχείο του Τσαπάρα. Ένα ακούραστο συνεργείο με υπομονή και χιούμορ βοηθάει εμάς τους ηθοποιούς να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είμαι χαρούμενη και αγχωμένη. Πρώτη φορά κάνω τηλεόραση και έχω 20 επεισόδια. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που θαυμάζω από παιδί και γνωρίζομαι με νέους συναδέλφους.

  Όμως ύστερα από έναν προληπτικό έλεγχο μαθαίνω ότι έχω κακοήθεια και πρέπει να χειρουργηθώ αμέσως. Κεραυνός. Θα κάνω ό,τι μου πουν. Χωρίς καμία καθυστέρηση.

  Νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα εκείνη τη νύχτα να κοιμηθώ, αλλά κάνω λάθος. Πέφτω σε έναν βαθύ ύπνο και μόνο τα σκεπάσματα δείχνουν ότι όλη νύχτα στριφογυρίζω. Το πρωί κουρέλια γύρω μου. Ανακατωμένα και μπερδεμένα. Δεν ξεχωρίζω την κουβέρτα από το σεντόνι· δεν ξέρω πού είναι το προσκέφαλο και πού τα πόδια· δεν θυμάμαι να βλέπω όνειρα.

  Η φωνή του είναι ήρεμη και γλυκιά. Και βάζει αυτή την τελεία. Με σιγουριά. Με θέση. Καμία αμφιβολία. «Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα σε περιμένουμε»

  Το πρωί έχω γύρισμα στην Πεντέλη. Πρέπει να μιλήσω στον Μιχαλακόπουλο. Θυμάμαι να τρέχω με τον Scarabeo Aprilia στη λεωφόρο Κηφισίας και να μουδιάζει το κεφάλι μου από τις σκέψεις και τη λύπη.

  Ανεβαίνω με πολλά γκάζια στην Πεντέλη και μόλις φτάνω στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του λέω: «Θέλω να σου μιλήσω».

  Μπαίνουμε σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Ήτανε πολύ πρωί και έκανε κρύο. Ακόμη θυμάμαι τις άσπρες ανάσες μας. Του παραθέτω τα γεγονότα. Με κάθε λεπτομέρεια.

  – Μήπως να πεις στον Μέντη να με πεθάνει στο σενάριο; Δεν ξέρω αν θα είμαι καλά και πότε θα γυρίσω. Δεν ξέρω αν θα μπορώ.

  – Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα σε περιμένουμε.

  Και η φωνή του είναι ήρεμη και γλυκιά. Και βάζει αυτή την τελεία. Με σιγουριά. Με θέση. Καμία αμφιβολία.

  – Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα σε περιμένουμε.

  Κάνουμε το γύρισμα εκείνο το πρωί και αγκαλιάζω το παιδί μου (τον Φοίβο Ριμένα), τον άπιστο τον άντρα μου (τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση) και τον Ωρίωνα τον φίλο μας (τον Γιώργο Μοσχίδη). Δεν ξέρω αν θα τους ξαναδώ. Δεν μπορώ να ξεκολλήσω από πάνω τους.

  Μπαίνω στο χειρουργείο στις 18 του Νοέμβρη. Και λίγο πριν από την αναισθησία έχω ακόμη στα αυτιά μου τη φωνή του: «Εμείς θα είμαστε εδώ. Θα σε περιμένουμε».

  Ύστερα από μία εβδομάδα γυρίζω στο σπίτι μου. Αναρρώνω. Ήμουν τυχερή. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα πηγαίνω στην Αλίαρτο Βοιωτίας, στο γύρισμα. Με περιμένουν με σόμπες και ζεστά ρούχα και αναμμένα τα τζάκια στα αγγλικά σπίτια με τους κήπους.

  Σε ευχαριστώ για πάντα. Αιωνία σου η μνήμη, Δάσκαλε. Θα συναντηθούμε στους κήπους.

  •••

  Η Μαρία Τσιμά πρωταγωνιστεί στην παράσταση Ονειρόδραμα του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 20.03.2024. Από τις εκδόσεις Στερέωμα κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο της Οι γυναίκες του Άντον.

  banner_300_250
  Picture of Μαρία Τσιμά
  Η Μαρία Τσιμά είναι ηθοποιός και συγγραφέας

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το αρχείο της ΕΡΤ

  Πορτρέτο
  Θεόφιλος Τσιμάς

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Έζρα Πάουντ λυσσασμενη γατα τζουμερκας shortstoriesgr
  Short

  Πώς ο Σύλλας Τζουμέρκας «συνάντησε» τον Έζρα Πάουντ και τον Τενεσί Ουίλιαμς

  O σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας περιγράφει στο Short Stories δυο καθοριστικές για τη ζωή του «συναντήσεις». Μια παλιότερα με τον ποιητή Έζρα Πάουντ και μια τον περασμένο Νοέμβριο με τον Τενεσί Ουίλιαμς

  Short

  Ρέκβιεμ για τον κινηματογράφο Ιντεάλ που τον «έκαψε» ο ΕΦΚΑ

  Ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου ξεδιπλώνει για το Short Stories την πολύπαθη ιστορία του κινηματογράφου Ιντεάλ που μπορεί να συνέχισε να λειτουργεί ύστερα από τέσσερις πυρκαγιές, αλλά δεν γλίτωσε από τη λαίλαπα του gentrification