Skip to content
Home » Στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές

Στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές

    Στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές

    Published
    Με τα παιδιά του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας στην αυλή της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Μάρτιος 2025

    Στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές

    Published
    Με τα παιδιά του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας στην αυλή της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Μάρτιος 2025
    H Mαρίνα Αγγελάκη μοιράζεται με το Short Stories την εμπειρία της από το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγες ημέρες

    Αρχές της άνοιξης. Στην καρδιά του Πέρα. Στο σταυροδρόμι της Ρωμιοσύνης. Στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι συνθήκες είναι δύσκολες σήμερα. Κι όμως τέσσερις εκατοντάδες παιδιά κατάφεραν να αλλάξουν για λίγες ημέρες το χρώμα στο φόντο. Σε ένα στενό σοκάκι της πολύβουης Ιστικλάλ. Μέσα σε ένα σχολείο.

    Ναι, τα παιδιά μπορούν να προσφέρουν φως και αισιοδοξία. Κι εμείς να το εισπράξουμε. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Γιατί αν δείξεις τον δρόμο στα παιδιά, θα τον διαβούν. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουν. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.

    Το αισθανθήκαμε όσοι βρεθήκαμε στο Ζωγράφειο Λύκειο, ανάμεσα σε περίπου 400 μαθητές και μαθήτριες, κοινωνοί στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που φέτος ήταν αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά.

    Οι εμπνευστές και διοργανωτές των Μαθητικών Συνεδρίων Λογοτεχνίας που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 2012, η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης Άσπα Χασιώτη και ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως Γιάννης Δεμιρτζόγλου, μας καλωσόρισαν στην Πόλη την περασμένη Τετάρτη.

    Και μας βρήκε η άνοιξη στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη των πόλεων. Ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές. Και μας περίμεναν εκπλήξεις. Γνώση και συγκίνηση.

    Με την ομιλία της Έλσης Δημουλά, κόρης της ποιήτριας, τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, τη θεατρική παράσταση του Θοδωρή Γκόνη με την Όλια Λαζαρίδου. Με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο και την εκδήλωση στην εμβληματική Πατριαρχική Αστική Σχολή Μαρασλή. Την περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, την Πρίγκηπο, τη Χάλκη.

    Και παντού με τα παιδιά, που προσέγγισαν το έργο της Κικής Δημουλά μέσα από τις θεματικές του συνεδρίου. Με τις συζητήσεις τους με εκπροσώπους της λογοτεχνικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με τα δρώμενα που ετοίμασαν και τις εργασίες που παρουσίασαν.

    Τα παιδιά χαράζουν στα θρανία ποιήματα που αγαπούν. Πολλά είναι της Κικής Δημουλά. Το έμαθα στην Πόλη. Έχει μεγάλη απήχηση η ποίησή της στους νέους

    Με τις ερωτήσεις που έθεσαν στο τραπέζι των συνομιλητών τους και τις απαντήσεις που πήραν. Με τα ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα που φάνηκε να βάζουν στις αποσκευές τους.

    Τα παρατηρούσα κι αναρωτιόμουν πόσο άραγε απέχει η στιγμή απ’ όταν ένα παιδί θα χαράξει στο θρανίο του σχολείου του έναν αγαπημένο στίχο ποιητή μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί να μιλήσει γι’ αυτόν σε ένα συνέδριο λογοτεχνίας; Πώς διανύουν την απόσταση ώστε να βρεθούν μπροστά σε ένα ακροατήριο με συμμαθητές τους από όλο τον κόσμο, συγγραφείς, ποιητές και πανεπιστημιακούς και να μιλήσουν δημόσια για τον ποιητή ή την ποιήτρια που αγαπούν;

    Ναι, τα παιδιά χαράζουν ακόμη στα θρανία τους ποιήματα που αγαπούν. Και πολλά είναι της Κικής Δημουλά. Το έμαθα στην Πόλη. Έχει μεγάλη απήχηση η ποίησή της στο αναγνωστικό κοινό. Κι ακόμη μεγαλύτερη στους νέους.

    Αγαπούν πολύ τα νέα παιδιά την ποίηση της Κικής Δημουλά. Και διένυσαν την απόσταση από το θρανίο στο συνέδριο με την πολύτιμη συνδρομή των δασκάλων τους και των διοργανωτών αυτού του συνεδρίου. Τους έδειξαν τον δρόμο. Τους έδωσαν το κίνητρο να ανοίξουν δρόμους σκέψης και συνεργασίας. Και τα παιδιά εργάστηκαν. Μελέτησαν την ποιήτρια. Μείωσαν τις αποστάσεις.

    Και το Ζωγράφειο Λύκειο γέμισε με πολλά παιδιά. Από 31 σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Ίμβρο και την Πόλη. Και ανέβηκαν στον λόφο της Ελπίδας 377 μαθητές και μαθήτριες, συνοδευόμενοι από 70 εκπαιδευτικούς. Και γέμισε η Χάλκη νεανικές φωνές που μιλούσαν ελληνικά.

    Και γιόρτασαν μαζί μας την αρχή της άνοιξης. Και την Ημέρα της Ποίησης όπως της αξίζει. Με στίχους. Και γέμισε με ποίηση ο λόφος της Ελπίδας. Και οι καρδιές μας με φως και αισιοδοξία. Κι αυτό είναι δώρο ανεκτίμητο.

    Γιατί οι συνθήκες είναι δύσκολες. Κι εδώ. Κι εκεί.

    •••

    Το 10ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2026 θα είναι αφιερωμένο στη Μικρασιάτισσα συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου.

    banner_300_250
    Picture of Μαρίνα Αγγελάκη
    Η Μαρίνα Αγγελάκη είναι δημοσιογράφος

    Κεντρική φωτογραφία
    Μαρίνα Αγγελάκη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Κωνσταντινούπολη Πρωτοχρονιά Λητώ Θεοδοσίου shortstoriesgr
    Short

    Η πρώτη μου Πρωτοχρονιά στην Πόλη

    Η Λητώ Θεοδοσίου αφηγείται στο Short Stories την πρώτη της Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη, ανακαλώντας στη μνήμη την εικόνα ενός σπασμένου ροδιού σε σοκάκι στα Ταταύλα σαν μια υπόμνηση του ρωμαίικου στοιχείου στην Πόλη

    Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινούπολη Βασιλειάδης shortstoriesgr
    Short

    Η ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης

    Ο Μιχάλης Βασιλειάδης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από την εκατονταετή ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή», του μακροβιότερου ρωμαίικου καθημερινού φύλλου της Κωνσταντινούπολης, της οποίας υπήρξε εκδότης και διευθυντής

    Πόλη Ζωγράφειο short storiesgr
    Short

    Έτσι ξεκίνησε το Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο

    Η Άσπα Χασιώτη αφηγείται στο Short Stories πώς η ιδέα της για ένα Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας έγινε πραγματικότητα το 2012 και κάθε χρόνο το Ζωγράφειο Λύκειο υποδέχεται εκατοντάδες μαθητές και λογοτέχνες στην Κωνσταντινούπολη