Αρχές της άνοιξης. Στην καρδιά του Πέρα. Στο σταυροδρόμι της Ρωμιοσύνης. Στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι συνθήκες είναι δύσκολες σήμερα. Κι όμως τέσσερις εκατοντάδες παιδιά κατάφεραν να αλλάξουν για λίγες ημέρες το χρώμα στο φόντο. Σε ένα στενό σοκάκι της πολύβουης Ιστικλάλ. Μέσα σε ένα σχολείο.
Ναι, τα παιδιά μπορούν να προσφέρουν φως και αισιοδοξία. Κι εμείς να το εισπράξουμε. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Γιατί αν δείξεις τον δρόμο στα παιδιά, θα τον διαβούν. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουν. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.
Το αισθανθήκαμε όσοι βρεθήκαμε στο Ζωγράφειο Λύκειο, ανάμεσα σε περίπου 400 μαθητές και μαθήτριες, κοινωνοί στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που φέτος ήταν αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά.
Οι εμπνευστές και διοργανωτές των Μαθητικών Συνεδρίων Λογοτεχνίας που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 2012, η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης Άσπα Χασιώτη και ο διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως Γιάννης Δεμιρτζόγλου, μας καλωσόρισαν στην Πόλη την περασμένη Τετάρτη.
Και μας βρήκε η άνοιξη στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη των πόλεων. Ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητές. Και μας περίμεναν εκπλήξεις. Γνώση και συγκίνηση.
Με την ομιλία της Έλσης Δημουλά, κόρης της ποιήτριας, τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, τη θεατρική παράσταση του Θοδωρή Γκόνη με την Όλια Λαζαρίδου. Με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο και την εκδήλωση στην εμβληματική Πατριαρχική Αστική Σχολή Μαρασλή. Την περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, την Πρίγκηπο, τη Χάλκη.
Και παντού με τα παιδιά, που προσέγγισαν το έργο της Κικής Δημουλά μέσα από τις θεματικές του συνεδρίου. Με τις συζητήσεις τους με εκπροσώπους της λογοτεχνικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με τα δρώμενα που ετοίμασαν και τις εργασίες που παρουσίασαν.