Skip to content
Home » Στην ομιλία του Κορνήλιου Καστοριάδη στο Ρέθυμνο

Στην ομιλία του Κορνήλιου Καστοριάδη στο Ρέθυμνο

  Στην ομιλία του Κορνήλιου Καστοριάδη στο Ρέθυμνο

  Published

  Στην ομιλία του Κορνήλιου Καστοριάδη στο Ρέθυμνο

  Published
  Ο γιατρός Γεώργιος Β. Φρούντζος αφηγείται στο Short Stories τη μοναδική εμπειρία που έζησε να ακούσει από κοντά τον στοχαστή της αυτονομίας και της αυτοοργάνωσης Κορνήλιο Καστοριάδη

  Το 1989 για ένα μόριο στις Πανελλήνιες Εξετάσεις βρέθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης φοιτητής της Ιατρικής. Όλα τα χρόνια της εφηβείας μου, όπως και τα περισσότερα φοιτητικά μου χρόνια, με το πάθος και τις ευαισθησίες μιας νεότητας, ήμουν ενεργό μέλος του οικολογικού κινήματος και της κοινωνικής οικολογίας. Εκείνη την εποχή η διαδικασία πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού άνοιγε πολλές συζητήσεις για τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα του σοσιαλισμού. Για τις σχέσεις εξουσίας που διαμορφωθήκαν σε αυτό το κοινωνικό μοντέλο, για το μέλλον του κόσμου και της Ελλάδας μετά τις εξελίξεις αυτές, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Στην τότε οικολογική ομάδα του Ηρακλείου κυριαρχούσαν ιδέες με αναφορές στο έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν αλλά και του Κορνήλιου Καστοριάδη. Από το 1960 στο Παρίσι με την ομάδα του Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα ασκούσε την εντονότερη κριτική σε αυτό το μοντέλο οργάνωσης.

  Μιλούσε για το ανθρώπινο και κοινωνικό φαντασιακό, την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία και το πρόταγμα της αυτονομίας.

  Μια μέρα ο Περικλής Παπανδρέου, μέλος της ομάδας αλλά και γνωστό στέλεχος της ομάδας Ρήξη του Γ. Καραμπελιά μας πληροφορεί ότι ο Κορνήλιος Καστοριάδης θα βρεθεί στο Ρέθυμνο για να δώσει μια ομιλία .

  Μεγάλη η προσωπική μου χαρά. Ενθουσιασμός, συγκίνηση και αγωνία με διακατείχαν καθώς θα είχα τη δυνατότητα να ακούσω τον μεγάλο φιλόσοφο και κοινωνικό στοχαστή.

  Η απόσταση Ηρακλείου – Ρέθυμνου δεν είναι μεγάλη. Αλλά καθώς δεν έχουμε αυτοκίνητα, αποφασίζουμε να μετακινηθούμε με το λεωφορείο της γραμμής. Τελικά καταφέρνουμε να φτάσουμε οριακά στην έναρξη της ομιλίας.

  Η αίθουσα γεμάτη από κόσμο. Εμείς στριμωχνόμαστε στο βάθος της. Η απόσταση από τον ομιλητή αλλά και τα αναπόφευκτα –ίδιον της κουλτούρας μας άλλωστε– πηγαδάκια παράλληλων σχολιασμών κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να ακούσουμε παραγωγικά την ομιλία του Καστοριάδη.

  Ρώτησα με περιέργεια μια Ελληνίδα που μας συστήθηκε ως μέλος της ομάδας του: «Πόσοι απαρτίζετε την ομάδα Καστοριάδη στο Παρίσι;»

  Θα έλεγα ότι τελικά περισσότερο τη διάβασα μεταγενέστερα όταν εκδόθηκε. Παρά ταύτα η χαρά της παρουσίας μου υπήρξε μεγάλη. Ο Περικλής από την παρέα μάς έφερε σε επαφή με τη συνοδεία του φιλόσοφου.

  Τότε ρώτησα με περιέργεια μια Ελληνίδα που μας συστήθηκε ως μέλος της ομάδας του: «Πόσοι απαρτίζετε την ομάδα Καστοριάδη στο Παρίσι;». «Περίπου είκοσι άτομα» μου απάντησε.

  Συνειδητοποίησα έτσι πως συχνά ο αριθμός δεν έχει την ίδια πάντα σημασία στην παραγωγή στοχαστικού αλλά και πολιτικού έργου, στη δυναμική των ομάδων και τη δυνατότητά τους να επιδρούν.

  Μπορεί στο πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι να αλλάζουν, να μεταστρέφουν τη διανοητική τους πορεία και να ακολουθούν διαφορετικές φιλοσοφικές διαδρομές.

  Ακόμη κι έτσι όμως η μορφή του Καστοριάδη και ο λόγος του παραμένουν παρόντα στο μυαλό μου, όπως ο ίδιος  υπάρχει ζωντανός στη σκέψη μου.

  Αν σήμερα μου παρεχόταν η δυνατότητα, θα τον ρωτούσα με αγωνία: «Κορνήλιε, εκεί που βρίσκεσαι μιλάς με τον Μανώλη τον Ρασούλη; Άκουσες για  το βιβλίο μου; Πατά και στη σκέψη σου, κάνοντας ένα καινούργιο βήμα».

  banner_300_250
  Picture of Γεώργιος Φρούντζος
  Ο Γεώργιος Β. Φρούντζος είναι ιατρός ΩΡΛ στο Ρέθυμνο και συγγραφέας του βιβλίου «Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη ιστορία» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  μογγολια ταξιδι
  Short

  Επιβίωση στα παγωμένα βουνά της Μογγολίας

  Η Ελευθερία Γιαγή, η οποία ζει μόνιμα σε ένα τροχόσπιτο και έχει ταξιδέψει σε 43 χώρες, γράφει στο Short Stories για το ταξίδι της στη Μογγολία και την «παγωμένη» εμπειρία της στους -20 °C

  ΠΗΛΙΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Λιλή Ζωγράφου,
  Short

  Ηλιογέννητη – Η πανσιόν όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου με την Άννα Σικελιανού

  Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου περιγράφει στο Short Stories στιγμές στην πανσιόν Ηλιογέννητη στο Πήλιο που πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε φιλοξενήσει πολλά μέλη της εγχώριας πνευματικής ελίτ