Skip to content
Home » Στο μνημείο για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στο Καζακστάν

Στο μνημείο για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στο Καζακστάν

    Στο μνημείο για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στο Καζακστάν

    Published
    Το μνημείο των πεσόντων του Κόκκινου Στρατού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945, πάρκο Παντίλοφ στην Άλμα Άτα του Καζακστάν. Σεπτέμβρης του 2018

    Στο μνημείο για τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο στο Καζακστάν

    Published
    Το μνημείο των πεσόντων του Κόκκινου Στρατού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945, πάρκο Παντίλοφ στην Άλμα Άτα του Καζακστάν. Σεπτέμβρης του 2018
    Η Ισαβέλλα Μπερτράν γράφει στο Short Stories για τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης που αισθάνεται μπροστά στα μνημεία για τους πεσόντες του Κόκκινου Στρατού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και ειδικά σε αυτό της Άλμα Άτα στο Καζακστάν

    Εχω σταθεί μπροστά στα μαυσωλεία και των τριών μεγάλων του κομμουνιστικού κινήματος, του Λένιν, του Μάο και του Χο Τσι Μινχ, χωρίς ωστόσο να νιώσω εξ αυτού κάποιο «ιερό δέος». Κι ακόμη λιγότερο τη διάθεση να προχωρήσω στα ενδότερα για να αποτίσω φόρο τιμής σε μια ταριχευμένη σορό. Πήγα, είδα (απέξω) και απήλθα.

    Ποτέ δεν μου ταίριαζαν τα προσκυνήματα σε «ιερά λείψανα». Κι ας πρόκειται για τους «άγιους» της δικής μας πλευράς. Υπάρχει ωστόσο ένα είδος μνημείων που κυριολεκτικά με διαλύουν από συγκίνηση, όποτε τα επισκέπτομαι κατά τις περιπλανήσεις μου.

    Πρόκειται για τους τόπους μνήμης που είναι αφιερωμένοι στους πεσόντες του Κόκκινου Στρατού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Αυτοί οι τόποι μνήμης βρίσκονται σπαρμένοι σε όλο τον πρώην σοβιετικό χώρο. Αυτοί είναι οι δικοί μου ναοί.

    Από το Κισινάου στη Μολδαβία μέχρι το Τομπόλσκ στη Σιβηρία και από τη Μόσχα μέχρι το Μπίσκεκ στο Κιργιστάν κάθε επίσκεψη σε ένα τέτοιο μνημείο σφραγίζεται πάντα από τον ίδιο εσωτερικό συγκλονισμό και τα ίδια συναισθήματα απεριόριστης ευγνωμοσύνης και συντριπτικού δέους μπροστά στο ασύλληπτο μέγεθος της θυσίας των σοβιετικών μαχητών προκειμένου να απαλλαγεί ο κόσμος από το ναζιστικό τέρας.

    Κάθε φορά νιώθω σαν να χρωστάω προσωπικά σε καθέναν από τους νεκρούς το ανεκτίμητο δώρο της ελεύθερης ανάσας μου, που μου χάρισαν χωρίς καν να με γνωρίζουν, πληρώνοντας γι’ αυτό με την ίδια τη ζωή τους.

    Γι’ αυτό λοιπόν η 9η του Μάη θα είναι πάντα η δική μας μέρα. Μέρα γιορτής και νίκης των αντιφασιστών όλου του κόσμου. Μέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς συντρόφους. Αλλά και μέρα υπενθύμισης του δικού μας χρέους, ανανεώνοντας νυν και αεί τον ίδιο πάντα όρκο: Ποτέ ξανά!

    Ίσως το πιο αγαπημένο μου μνημείο μεταξύ αυτών που είναι αφιερωμένα στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο είναι τούτο εδώ στη φωτογραφία. Βρίσκεται στο πάρκο Πανφίλοφ στην Άλμα Άτα στο Καζακστάν.

    Η ενάτη του Μάη θα είναι η δική μας μέρα. Μέρα γιορτής και νίκης των αντιφασιστών όλου του κόσμου. Μέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς συντρόφους

    Σύμφωνα με την ιστορία, το 316ο Τάγμα Πεζικού του στρατηγού Πανφίλοφ απαρτιζόταν σχεδόν αποκλειστικά από νεοσύλλεκτους Καζάκους και Κιργίσιους φαντάρους που κατάφεραν με απαράμιλλο ηρωισμό να συγκρατήσουν επί έναν μήνα την επέλαση των Γερμανών ναζί προς τη Μόσχα.

    Στις 16 του Νοέμβρη του 1941 μόλις μερικές δεκάδες εξ αυτών, με ελάχιστο ελαφρύ οπλισμό, κατέστρεψαν μέσα σε τέσσερις ώρες, με θυσία τη ζωή τους, 18 από τα 50 τανκ μιας γερμανικής φάλαγγας που προχωρούσε προς τη σοβιετική πρωτεύουσα. Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε αυτό ακριβώς το περιστατικό, γνωστό ως το «κατόρθωμα των 28 φρουρών του Πανφίλοφ».

    Η τελευταία φράση του πολιτικού κομισάριου Κλοτσκόφ «η Ρωσία είναι απέραντη, μα για μας δεν υπάρχει χώρος για υποχώρηση γιατί πίσω μας είναι η Μόσχα» έγινε στη συνέχεια του πολέμου σύνθημα για όλο τον Κόκκινο Στρατό. Ο ίδιος ο Πανφίλοφ σκοτώθηκε δυο μέρες αργότερα.

    banner_300_250
    Picture of Ισαβέλλα Μπερτράν
    Η Ισαβέλλα Μπερτράν είναι φωτογράφος και ταξιδιοεξαρτημένη

    Κεντρική φωτογραφία
    Ισαβέλλα Μπερτράν

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Isavella Bertnan_to-paidiko-chamogelo-pou-enose-ta-dyo-misa-tis-kardias-mou-algeri-kai-gaza
    Short

    Το παιδικό χαμόγελο που ένωσε τα δύο μισά της καρδιάς μου: Αλγέρι και Γάζα

    Η φωτογράφος Ισαβέλλα Μπερτράν γράφει στο Short Stories για το ταξίδι της, τον περασμένο Οκτώβρη, στο Αλγέρι, που συνέπεσε με το αιματοκύλισμα στη Γάζα γεννώντας της ανάμικτα συναισθήματα αλλά και ακλόνητη αίσθηση ελπίδας