Skip to content
Home » Τα 40 λεπτά που μοιράστηκα με τον Μάνο Χατζιδάκι

Τα 40 λεπτά που μοιράστηκα με τον Μάνο Χατζιδάκι

    Τα 40 λεπτά που μοιράστηκα με τον Μάνο Χατζιδάκι

    Published
    Ο Μάνος Χατζιδάκις και η Φλέρυ Νταντωνάκη σε πρόβα για τον «Μεγάλο ερωτικό»

    Τα 40 λεπτά που μοιράστηκα με τον Μάνο Χατζιδάκι

    Published
    Ο Μάνος Χατζιδάκις και η Φλέρυ Νταντωνάκη σε πρόβα για τον «Μεγάλο ερωτικό»
    Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κανέλλης αναπλάθει για το Short Stories τη συνάντησή του με τον Μάνο Χατζιδάκι το 1986 και μνημονεύει το μάθημα άμεσης δημοκρατίας που του παρέδωσε ο συνθέτης

    Το 1986, δύο χρόνια πριν πιάσω δουλειά στις εφημερίδες ως ένας ακόμη «αχώνευτος» κριτικός κινηματογράφου, δούλευα σε ένα γραφείο που διοργάνωνε διεθνή πολιτιστικά συνέδρια. Το γραφείο είχε τμήμα το οποίο ρύθμιζε τα των εισιτηρίων των συνέδρων.

    Η διευθύντρια του γραφείου, γόνος παλιάς πασίγνωστης αθηναϊκής οικογένειας –τη μητέρα της οποίας είχε βαφτίσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος–, είχε απίστευτες φιλίες-γνωριμίες. Όπως ας πούμε με τον Γιανναρά, τη Μερκούρη, τον Στεφανή, τον Κούνδουρο, τον Αγγελόπουλο κ.ά. Ένα πρωί λοιπόν ανέλαβα να παραδώσω το εισιτήριο στον Μάνο Χατζιδάκι. Την εποχή εκείνη ο συνθέτης αντιμετώπιζε θέματα υγείας και έπρεπε να επισκεφτεί τον γιατρό του στο Παρίσι.

    Ανεβαίνω στη μηχανή και φτάνω στη Ρηγίλλης όπου ήταν το σπίτι του. Ομολογουμένως ήμουν αναστατωμένος. Ναι μεν θα γνώριζα από κοντά έναν από  τους μέντορές μου στην ελληνική μουσική, από την άλλη δεν ήξερα πώς θα με αντιμετώπιζε. Φοβόμουν πώς θα αντιδρούσε με την εμφάνισή μου. Με τα μακριά μαλλιά μου και τα γένια που έφταναν μέχρι τα… γόνατα. Έμοιαζα με υβρίδιο μεταξύ Μπακούνιν και λήσταρχου Γιαγκούλα.

    Χτύπησα το κουδούνι. Μου άνοιξε ο ίδιος. Με καλημέρισε αστραπιαία πριν ακόμη κάνει γενικό ζουμ στην εμφάνισή μου. Μπήκα μέσα. Από τη στιγμή εκείνη άρχισε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές εμπειρίες της ζωής μου. Εμπειρίες που μόνο εάν διέθετα λογοτεχνικές ή έστω λογοτεχνίζουσες δυνατότητες –που δεν τις έχω–, θα μπορούσα να περιγράψω γλαφυρά. Έτσι λοιπόν θα αρκεστώ σε μια ρεαλιστική, σχεδόν στεγνή, καταγραφή κάποιων στιγμών και εντυπώσεων.

    Πρώτον, το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι. Το ωραιότερο σπίτι στο οποίο έχω μπει μέχρι σήμερα. Μια γαλήνια σχεδόν ευδαιμονική ατμόσφαιρα. Μια αισθητική ανώτερου πνευματικού και εκλεπτυσμένου γούστου. Τα πάντα στον χώρο συνδέονταν με μια ορατή αλλά και αόρατη πυθαγόρεια, θα έλεγα, αρμονία.

    Με σοκάρισαν η υπομονή και η διακριτικότητά του να περιμένει να ολοκληρώσω τη διατύπωση της γνώμης, του συλλογισμού μου. Μου απαντούσε δε με ευγένεια

    Δεύτερον, φόραγα μια φανέλα με τον Τζον Λένον. Μιλήσαμε για τους Beatles και μου επιβεβαίωσε αυτό που ενστικτωδώς πίστευα. Τους λάτρευε. Εκτός από τη μεγαλειώδη μουσική τους, μου υπενθύμισε και τη μεγάλη τους συνεισφορά στην αλλαγή των κοινωνικών ηθών της εποχής.

    Τρίτον, το κοινό μας κόλλημα-πάθος για τα χάι εντ μηχανήματα αναπαραγωγής μουσικής. Καθώς έφτασε η κουβέντα εκεί, μου είπε –και το επανέλαβε χρόνια μετά σε συνέντευξη– πως όταν πεθάνει δεν θέλει λουλούδια στον τάφο του αλλά τα προσπέκτους από τα τελευταία νέα  των σύγχρονων ενισχυτών, ηχείων κ.λπ.

    Τέταρτον, τελευταίο και πιο σημαντικό, η μαγνητική του παρουσία, η απλότητα του λόγου και των επιχειρημάτων του. Μιλήσαμε για σινεμά, ταινίες, μουσικές, πολιτική, ποίηση. Ό,τι μα ό,τι έλεγε ένιωθες ότι ήταν απολύτως βιωμένο και διανοητικά επεξεργασμένο. Με κοιτούσε με απίστευτη ευγένεια. Με σοκάρισαν η υπομονή και η διακριτικότητά του να περιμένει να ολοκληρώσω τη διατύπωση της γνώμης ή του συλλογισμού μου. Δεν με διέκοψε ακόμη και να έλεγα ανοησία. Μου απαντούσε δε με ευγένεια, χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να με νουθετήσει ή να επιχειρήσει να μου αλλάξει άποψη.

    Απίστευτο. Αυτός, ένας αυθεντικός δάσκαλος, ένας μέντορας, με αντιμετώπισε –ένα φύσει και θέσει (τότε) φρικιό– σαν ίσος προς ίσο. Ήταν δημοκρατικός μέχρι μυελού οστέων. Αυτός, ο δεξιός Χατζιδάκις, μου παρέδωσε μαθήματα άμεσης δημοκρατίας. Το ίδιο ακριβώς που έκανε λίγους μήνες αργότερα ο διαχρονικός και ακόμη περισσότερο αγαπημένος δάσκαλος Κορνήλιος Καστοριάδης.

    Χτύπησα την πόρτα του Μάνου Χατζιδάκι για να του δώσω ένα εισιτήριο. Μια διαδικασία δύο λεπτών. Έμεινα περίπου σαράντα λεπτά. Παρέδωσα το εισιτήριο και παρέλαβα σαν αντίδωρο ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα ζωής.

    banner_300_250
    Picture of Δημήτρης Κανέλλης
    Ο Δημήτρης Κανέλλης είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου

    Κεντρική φωτογραφία
    Από την έκθεση-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογερμανική Αγωγή το 2015

    MORE STORIES

    Θάνος Μικρούτσικος ΜΠΡΕΧΤ 7 ΝΑΝΟΙ shortstories.gr
    Short

    Ο Θάνος Μικρούτσικος για τους «7 νάνους» και τον Μπρεχτ

    Το Short Stories ξεχωρίζει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Θάνου Μικρούτσικου στον Παναγιώτη Φρούντζο σχετικά με τους «7 νάνους», το τραγούδι της ζωής του, όπως το αποκαλούσε, και τη συνάντησή του με την κόρη του Μπέρτολτ Μπρεχτ